Domænesnyltere suspenderes i stor stil

Snylteriet på danske domæner er i den senere tid taget til. Derfor blev der for en uge siden indført en ny regel, der skal sætte snylterne ud af spillet. Suspensionsregelen er faldet på et tørt sted viser de første klageantal.

I den første uge med den nye suspensionsregel, der giver mulighed for at gribe ind i forhold overfor domænesnyltere, har DK Hostmaster haft rigtig travlt.

DK Hostmaster er det foretagende, som administrerer .dk-domæner.

"Med 36 sager i løbet af den første uge, må vi konstatere, at vores ejer, Dansk Internet Forum (DIFO) traf en rigtig beslutning ved at indføre den nye suspensionsregel," siger DK Hostmasters administrerende direktør, Per Kølle.

”Vi har blandt andet suspenderet en række snyltedomæner, der minder om danskebank.dk, fortæller Per Kølle.

Reglerne omhandler det fænomen, der kaldes for typosquatting. I praksis udmønter det sig i, at domænesnylterne systematisk registrerer domænenavne, der på nær et bogstav eller to, ligner et domænenavn, der allerede eksisterer.

En registrant af et snyltedomæne får tre døgn til at forklare, hvorfor domænet er registreret.

Hvis forklaringen ikke god nok så suspenderes det. I øjeblikket er en tredjedel af de domæner, som er blevet anmeldt også blevet suspenderet.

DK Hostmaster er forpligtet til at lægge alle begrundelser på firmaets webside, så offentligheden kan følge med.

Salg eller trafik

Domænesnyltere eller domænepirater, som de også kaldes dækker således over personer eller virksomheder, der systematisk har registreret en lang række domænenavne, som er identiske med eller forvekslelige med andres eller myndighedsnavne.

"Domænepiraterne har muligvis forskellige formål med registreringerne, men typisk er registreringerne foretaget med henblik på salg til den, der krænkes ved registreringen og brugen af domænenavnet, eller med henblik på at generere trafik på registrantens egen hjemmeside," skriver it-advokat Martin von Haller Grønbæk på sin blog på Computerworld.

Hvis en domænesnylter eksempelvis registrerer computer-world.dk vil læsere, som kommer til at skrive forkert, blive sendt til en anden end Computerworlds webside.

På den måde tjener domænesnylteren penge, når kunder taster forkert og ender det gale sted.

Den nye suspensionsregel om typosquatting betyder, at den, der har brugsretten til et givent dansk domænenavn kan klage til DK Hostmaster, når man føler, at en snylter kommer for nær stavemåden på ens domæne.

Herefter undersøger DK Hostmaster sagen og afgør, om den bør føre til suspension af fejltastnings-domænenavnet.

Det er dog kun snyltedomæner, der kan klages over.

Hvis et registreret domænenavn ligner ens eget, og måske krænker ens varemærke skal klagen afgøres i det uafhængige Klagenævn for Domænenavne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere