Leder: Regeringen har en koldkrigs-bunker

Computerworld mener: Statens IT-råd skal omgående skrinlægge sine koldkrigs-metoder og give offentligheden indsigt i, hvad det foretager sig.

Computerworld mener: Det er helt uacceptabelt, at Statens og Regeringens IT-råd mørklægger hele sit virke.

Den slags hemmelighedskræmmeri hører til i den kolde krigs æra og ikke i nutidens digitale Danmark.

Computerworld har søgt aktindsigt i hvad det magtfulde IT-råd egentlig beskæftiger sig med.

Statens IT-råd tæller ledende embedsmænd fra alle ministerier, som i fællesskab drøfter og rådgiver regeringen om alt fra it-sikkerhed til digital forvaltning, persondata, digital signatur, it-kontrakter i det offentlige og meget mere.

Her formuleres spillereglerne

Det er med andre ord her spillereglerne for fremtidens digitale forvaltning bliver formuleret.

Tror vi.

For rådet nægter at give offentligheden den mindste indsigt i sine drøftelser og de råd, det videregiver til ministeren.

Computerworld har med henvisning til loven om aktindsigt udelukkende fået adgang til rådets dagsordener for de seneste fem år – men ikke så meget som én linie fra et mødereferat.

Med andre ord mener embedsmændene, at hvert ord, der i de sidste fem år er blevet udtalt på IT-rådets møder, er kritisk for nationen virke den dag i dag.

Det kan selvfølgelig ikke have sin rigtighed.

Det bekræfter da også et mødereferat fra IT-rådet, som Computerworld er kommet i besiddelse af via andre kanaler.

Her fremgår det blandt andet, at rådet har drøftet, hvordan man kan undgå, at offentligheden får adgang til offentlige dokumenter, som offentligheden ifølge loven skal have adgang til.

Det er da ikke rart

Den slags er indlysende ikke rart for rådets medlemmer at blive konfronteret med, men ingen statsfølsom oplysning.
IT-rådets adfærd er uacceptabel i ethvert moderne demokrati.

Den pointe har forvaltningsekspert Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole allerede fremsat.

Det gør ikke sagen bedre, at vi er ved at udvikle en digital forvaltning, hvis udbredelse og anvendelse forudsætter tillid fra borgerne.

Den tillid kan vanskeligt opbygges uden åbenhed fra myndighedernes side og med mørklagte forsøg på at forhindre lovreguleret information i at nå offentligheden.

Computerworlds anmodning om aktindsigt er nu overgået til Folketingets Ombudsmand.

Regeringen bør ikke afvente ombudsmandens afgørelse.

Videnskabsminister Helge Sander, under hvis resort rådet hører, bør af hensyn til såvel det danske demokrati som det danske digitaliseringsprojekt gribe ind sørge for, at IT-rådet skrinlægger sine koldkrigsmetoder og udleverer sine mødereferater med undtagelse af de enkelte forretningskritiske oplysninger, der måtte være.

Det kan ikke gå hurtigt nok.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere