Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Den forløbige bløde landing på aktiemarkedet har også præget de store it-aktier på OMX. Aktier som Simcorp, Comendo og Columbus IT Partner er alle på vej til niveauet før aktieuroen.

It-aktier på vej op efter aktieuro

Danske it-aktier finder tilbage til oprindeligt niveau, mens First North-aktierne hænger i bremsen efter sidste uges aktieuro. Amerikansk noterede it-aktier klarede sig fint gennem krisen.

Mens det generelle aktiemarked og de store it-aktier langsomt er ved at genfinde niveauet efter de seneste ugers aktieuro, hænger de mindre it-aktier på den alternative børs First North noget i bremsen.

"Set man udviklingen fra sidste mandag til i dag, så er der mange aktier på First North, der stadig hænger efter sidste uges aktiedyk," siger Charles Mikkelsen, finansanalytiker hos Gudme Raaschou Bank.

Forklaringen er ifølge Charles Mikkelsen, at virksomhederne på First North typisk er mere risikobetonede.

Mindre investerings-villighed

"Det er virksomheder i en opstartsfase, der skal bruge mere kapital, og lige præcis villigheden til at skyde likviditet ind i virksomhederne bliver typisk påvirket af en finansiel krise," siger han.

Bortset fra visse af de mindre aktier på First North, er aktiemarkedet stille og roligt på vej tilbage i vant gænge efter uroen, der var udløst af de amerikanske subprime-boliglån.

"Vi ser en blød landing. Aktierne kommer sig stiller og roligt, og der er ikke tegn på yderligere fald," siger Michael Bjergby, finansanalytiker hos Dansk Aktieanalyse.

Charles Mikkelsen fra Gudme Raaschou Bank har tillid til, at stabiliseringen på kort sigt vil fortsætte, men mener ikke, at faren er drevet over i forhold til ny uro på aktiemarkedet som konsekvens af de amerikanske boliglån.

Risiko for ny uro

"Virksomhedernes balance er stærk, og vi vil formentlig se en grad af opkøb og fusioner, som vil holde markedet oppe på den korte bane, men der er stadigvæk risiko for uro på aktiemarkedet," vurderer Charles Mikkelsen.

Den forløbige bløde landing har også præget de store it-aktier på OMX. Aktier som Simcorp, Comendo og Columbus IT Partner er alle på vej til niveauet før aktieuroen.

Det var ellers med nervøse miner, at aktionærerne kunne betragte it-aktiernes nedtur i sidste uge. Eksempelvis måtte Comendo sige farvel til mere end 15 procent af selskabets markedsværdi med et fald i aktiekursen fra 16 til 13. I går lukkende Comendo-aktien i kurs 15,10.

It-aktier klarede sig bedre

Men noget tyder faktisk på, at de ellers traditionelt risikobetonede it-aktier netop klarede sig bemærkelsesværdigt fornuftigt igennem finanskrisen.

"Generelt er it-aktier relativt mere risikofyldte, og normalt falder de mere end markedet ved en sådan nedtur. Men da årsagen var risikofyldte boliglån, som ikke havde noget direkte at gøre med it, skulle de ud fra et teoretisk synspunkt påvirkes i mindre grad i denne omgang," siger Michael Bjergby.

Fra boliger til teknologi

Faktisk har de store, amerikanske it-aktier som Cisco og VMWare klaret sig meget fornuftigt igennem krisen.

Ifølge professor David Geltner fra hos Massachusetts Institute of Technologies Center for Real Estate kan det faktisk skyldes en gammelkendt sammenhæng mellem teknologi-aktierne og boligmarkedet.

"I begyndelsen af årtiet forsvandt en masse penge fra teknologi-sektoren over i ejendomsmarkedet, og nu ser vi måske nogle af pengene forlade ejendomsmarkedet til fordel for teknologi-aktierne," siger han til Businessweek.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere