Microsoft bøllebanker Linux på pris i folkeskolerne

Norske skole-elever har i flere år siddet på professionelle Linux-løsninger, der dog er dyrere end det, som Microsoft kan tilbyde de danske skoler.

Budgetterne er stramt skruet sammen ude på de danske folkeskoler, hvor hver en sparet krone kan komme eleverne til gode i form af bedre undervisning.

Derfor har valget af de relativt pristunge licenser til skolens operativsystemer en vigtig betydning for valget af leverandør til den enkelte skole.

Som det er i dag, leverer Microsoft Windows-løsninger med professionel support til størstedelen af de danske skoler.

Men den amerikanske it-kæmpe kan blive truet fra det norske Skolelinux-projekt, som efter fem år på bagen kører på 250 norske skoler og knapt 100 skoler fra hele verden, hvor især tyske og franske skoler har været interesseret.

Skolelinux-projektet går ud på at distribuere Linux-løsninger til folkeskoler, og systemet er baseret på Debian Linux.

Udover Skolelinux findes der blandt også Edubuntu Linux, der ligeledes er målrettet skolemiljøer.

Genbrug af hardware

Eleverne på norske Skolelinux sidder oftest på tynde klienter, hvilket betyder, at skolerne kan benytte gammelt hardware.

Initiativtager Knut Yrvin fra Skolelinux forklarer, at mange skoler i Skolelinux har købt brugt hardware fra kommunen, så de kunne komme billigt i gang med at have mange elever på computerne.

"På den måde får man forøget levetiden på hardwaren med fire til fem år, og det betyder helt enkelt, at du får dobbelt så meget for pengene," siger han.

Programpakken i Skolelinux omfatter blandt andet kontorpakken OpenOffice.org, Firefox-browseren, mailprogrammet Evolution og skrivebordsmiljøet KDE.

Microsoft slår Linux-løsning på pris

Knut Yrvin regner med, at det vil koste omkring en kvart million kroner at indkøbe 200 brugte eller gamle pc'er, oprette netværksforbindelser, købe servere og installere de tynde klienter, så computerne er oppe og køre i løbet af to dage.

Denne udgift gælder dog kun, hvis skolen skal bygge computerrum op fra bunden af.

De centrale servere bliver drevet og supporteret af en række norske virksomheder, hvor skolerne enten kan betale for en professionel support eller klare sig igennem gratis og frivillig support.

Den professionelle Skolelinux-support koster skolen omkring 900 kroner for hver pc, hvilket svarer til 180.000 kroner for professionel support i et år, hvis skolen har 200 computere.

Til sammenligning koster en Microsoft-licens til eksempelvis Københavns Kommune årligt 300 kroner per computer, hvilket er en udgift på 60.000 kroner, hvis en skole har 200 computere.

Til gengæld kan skolerne benytte Københavns Kommunes supportcenter udenom Microsoft, hvilket ikke gør sig gældende for Linux-distributioner, fordi der ikke er oprettet et kommunalt support-center til Linux i København.

Microsoft byder konkurrence velkommen

Og Microsofts danske salgschef til uddannelsessektoren, Kamilla Jørning Roost, byder en eventuel konkurrence fra Skolelinux velkommen.

"Vi velkommer konkurrence – også på folkeskolerne - og ønsker derfor ikke at undgå konkurrencen, men vil fortsat fokusere på at tilbyde skolerne de bedste løsninger, både hvad angår netværksadministration men også elevens, lærerens og administratorens personlige oplevelse," lyder det fra Kamilla Jørning Roost.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere