Eric Schmidt har gang på gang bedyret, at Googles mission ikke er at tjene penge, men at ”forandre verden”.

Hvad vil Google bruge 1.000 milliarder til?

Computerviews: Google har nu en børsværdi så stor, at søgegiganten kan købe etablerede mediehuse som New York Times, Washington Post, Time Warner og en sjat andre – to gange.

Computerviews: Googles aktiekurs er braget langt op over 600 dollar pr. aktie, hvilket gør den 10 år gamle søgemaskine over 1.000 milliarder kroner værd.

Dermed har Google en markedsværdi, som overstiger Danmarks bruttonationalprodukt målt på købekraft – sådan som Verdensbanken opgør nationernes værdi – og også større end lande som Finland, Irland og Singapore.

Aktieanalytikerne forventer, at Google bliver væsentligt mere værd i de kommende år. Med en vækst i omsætningen på 57 pct. i det seneste kvartal – og en vækst på 46 pct. i nettoindtjeningen – manifesterer Google sig igen som en af de hurtigst voksende virksomheder i erhvervslivets historie. Og det var ikke engang et spektakulært godt kvartal.

Kan Google håndtere magten?
Google har nu knap 16.000 medarbejdere. Halvdelen er begyndt i løbet af det seneste år. 2.130 de sidste tre måneder.

Lige nu møder 35 nye medarbejdere op hver arbejdsdag for at gøre Google større, stærkere og rigere ved at udvikle indkomstmulighederne på nye forretningsområder som GooglePhone, GoogleEarth, GoogleDocs og meget andet, som er på vej. Google er de seneste to år i træk kåret som verdens mest innovative virksomhed.

Den slags omnipotent succes på markedspladsen skaber naturligt nok en voksende nervøsitet om Google blandt konkurrenter, lovgivere og almindelige borgere. Hvordan har den erhvervsøkonomiske supermagt tænkt sig at forvalte sin ekstremt hurtigt voksende magt?

Ikke alene har Google nu finansielle muskler til at købe stort set en hvilken som helst virksomhed, som ledelsen måtte have lyst til – og redefinere succeskriterierne i hele brancher, hvor de traditionelle mediehuse og softwarehuse som Microsoft føler sig mest udsat.

Google akkumulerer også en uset mængde data om den enkelte bruger og den måde, brugerne opfører sig på – altså markedspladsen. Den slags videnskapital kan repræsentere langt større magt end finansiel kapital.

"Do No Evil"
Hidtil har Google valgt ikke at bruge sin magt ekspansivt eller aggressivt, gennem fjentlige opkøb af eksisterende og mulige konkurrenter, sådan som Microsoft er blevet anklaget for. Google har praktiseret sit motto ”Do No Evil” og topchefen Eric Schmidt har gang på gang bedyret, at Googles mission ikke er at tjene penge, men at ”forandre verden”.

Spørgsmålet er så, om den mission er betryggende ord fra en privat børsnoteret virksomhed.

Googles magt er på flere fronter ved at nå en størrelse, hvor virksomheden kommer til at teste samfundets grænser og normer for, hvad en privat virksomhed må og kan gøre.

Hvem ejer retten til de data, Google lagrer, og hvordan må de bruges? Det spørgsmål har EU-kommissionen allerede rejst. Og offentlighedens spørgsmål bliver ikke færre eller mindre bekymrede fremover.

Opfordring til Google
Det ville klæde søgemaskinen, der blev en erhvervsgigant, at opføre sig mere som en virksomhed og mindre som en idealist på korstogt. Moderne virksomheder forklarer sig over for omverdenen, indgår i en dialog om grænsefladerne mellem virksomhedens interesser og det omkringliggende samfund. Det gør Google ikke.

Google er en af de mest lukkede virksomheder i verden, hvilket bliver udlagt som en arrogance, der kan være farlig med så magt tilknyttet. Spørgsmål om virksomhedens forretningsmæssige strategi, mål og metoder bliver enten besvaret med luftige formuleringer eller slet ikke.

Det klæder ikke en virksomhed, hvis kernekompetence er at levere svar på spørgsmål.

Hvis Google ikke selv finder frem til en dialog med verden, så vil verden aftvinge Google en dialog. Det kan i praksis føre til en lang række politiske høringer og retssager, som tester grænserne mellem Google og verden.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

23. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens It service management: Optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

24. oktober 2018 | Læs mere


Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav?

Fremtidens kommunikation: Hvad skal der til for at du kan følge med morgendagens digitale krav? Fokus for de fleste virksomheder er på at være på forkant med den digitale udvikling, der går stærkere end nogensinde tidligere. Cisco ved om nogen hvor vigtigt det er at kunne levere ”customer experience” på tværs af teknologiske platforme og med en agilitet der matcher den øgede konkurrence.

01. november 2018 | Læs mere


Premium
Ny Chrome-version kan føre til et gennembrud for PWA'erne: Google og Microsoft satser på denne nye type apps
Progressive web apps - eller PWA’er - kommer du til at høre meget mere til. Både Microsoft og Google har kastet deres kærlighed på disse apps. Se her, hvad de to selskaber ser i PWA’erne.
Computerworld
Google indfører Android-gebyr efter kæmpe EU-bøde: Android-producenter skal nu betale for brug af Google-tjenester
Efter sommerens kæmpe EU-bøde indfører Google licensbetaling for Android-producenters brug af blandt andet Play Store. Men "Android vil forblive gratis og open source," lyder det fra selskabet.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Kundeservice som et konkurrencevåben
Kundeservice har i mange år været ensbetydende med lange telefonkøer, men i dag er situationen heldigvis helt anderledes. Virksomheder bruger det som et vigtigt konkurrenceparameter, og kunderne forventer ligeledes at få den rigtige hjælp, ellers går de til en anden virksomhed. I dette whitepaper gennemgår vi fem simple trin, der kan give jer vigtige konkurrencefordele.