Artikel top billede

Googles indtog på 700 MHz-området vil få følger

Om godt en måned tilspidses kampen i USA om det såkaldte 700 Mhz-spekter, som Google ventes at byde på. Auktionen kan få store konsekvenser for hele markedet.

En af næste års største begivenheder inden for telekommunikation indtræffer kun seks uger fra i dag.

24. januar vil både teleselskaber og internetfirmaer kunne byde på dele af det amerikanske 700-MHz-spektrum, som forventes at blive ledigt på UHF-båndet til februar 2009.

Auktionen har tiltrukket sig stor opmærksomhed, fordi den amerikanske Kommunikationskommission (FCC) har tilføjet open-accessregler til det såkaldte c-spektrum, et værdifuldt stykke af spektret med en anslået pris på mere end 20 milliarder kroner.

Penge bag principper

Ifølge reglerne må spektrets licenshavere ikke blokere eller nedsætte internethastigheden for deres konkurrenter, og de skal desuden tillade en hvilken som helst anordning at tilslutte sig netværket.

Af de teleselskaber og webfirmaer, der indtil nu har meddelt planer om at byde på spektret, har Google skabt mest omtale.

Google, som sidste måned lovede at “sætte pengene bag principperne,” forventes at byde ind for at give forbrugeren “mere konkurrence og innovation end selskabet har i nutidens trådløse verden”.

Google har længe været førende inden for open-access, og firmaet har gjort et ihærdigt stykke lobbyarbejde for at få FCC til at udbyde netop open-accessdele af spektret på auktionen.

Langvarig og dyr affære

Men selvo m Google helt sikkert har penge til at sikre sig store dele af spektret på den kommende auktion, mener analytikere, at udviklingen af applikationer og tjenester til spektret formodentlig vil blive en både langvarig og dyr process, som ikke vil give afkast i form af salgbare produkter i mange år frem.

Analytiker hos Nemertes Reseach, Mike Jude , mener, at der nok vil gå et par år, før man vil se den store effekt af, at 700-MHz-spektret er blevet overdraget til vinderne.

“Blot det at skulle udbygge en infrastruktur, vil være et project, der vil tage halvandet til to år.”

Gevinst vil vente på sig

Deepak Mehrotra, vicedirektør for mobile løsninger hos kommunikationssoftwarefirmaet Aricent, er dog optimistisk over for spektrets potentiale inden for high-speed mobilt internet, men han mener også, at det vil tage lang tid, før man kan tjene penge på det.

Mark Winther fra IDC er enig med Mehrotra og Jude i, at det vil tage lang tid og være en beskostelig affære at udbygge et high-speed bredbåndsnetværk på 700-MHz-spektret.

Han mener, at dette måske vil få Google til at tænke sig om en ekstra gang, før selskabet kaster sig ud i at bestyre et netværk, der skal konkurrere med de traditionelle teleudbydere carriers.

"At udbygge og drive et netværk kræver langt mere ekspertise end Google har på nuværende tidspunkt. Selskabet kunne sagtens skaffe sig ekspertisen, fordi der er tale om en langvarig satsning. Men det er mest sandsynligt, at Google til syvende og sidst vælger at koncentrere deres investeringer om opgradering af deres søgemaskine og salget af annoncer," siger Winther

Harold Feld, senior vice president for det nonprofit- og public interest telecom advokatfirma Media Access Project mener til gengæld, at Google vil byde særdeles aggressivt for at vinde retten til spektret - også selv om selskabet ikke har planer om at drive et netværk på det.

“Google ønsker ikke at blive en direkte konkurrent til de store teleselskaber,” siger han.

“Jeg tror snarere, at selskabet vil bruge spektret til at anspore netværksoperatører til at udbygge det open-accessnetværk, som Google gerne vil have. Hvis Verizon eller AT&T køber spektret, kan Google jo ikke selv bestemme, men er nødt til at leve med den form for open-accessnetværk, som andre teleselskaber ønsker at udbygge.”

Oversat af Alex Zichau Hertz.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere