Artikel top billede

Min klare forventning og forhåbning var, at der var kommet en større plan, siger formand Lars Mathiesen fra Dansk IT.

Kritik: Sander skuffer med ny kompetenceplan

Videnskabsminister Helge Sanders plan for at løfte danskernes digitale kompetencer bliver mødt af kritik og skuffelse. Utilstrækkelig, lyder det fra fagforbund, topleder og forsker.

Utilstrækkelig.

Sådan lyder kritikken fra fagforeninger, topleder og forsker af videnskabsminister Helge Sanders nyligt offentliggjorte plan for at løfte danskerne digitale kompetencer.

Formand for Dansk IT og administrerende direktør i Nykredit, Lars Mathiesen, er skuffet over ministerens plan:

"Min klare forventning og forhåbning var, at der var kommet en større plan, end der er kommet nu," siger han.

Lars Mathiesen forklarer, at der er brug for et generelt løft i danskernes kompetencer. Han henviser til den seneste rapport fra Teknologisk Institut, som var bestilt af Helge Sanders embedsmænd.

Den viste, at næsten 40 procent af befolkningen har ingen eller meget ringe digitale kompetencer

"Jeg synes, det er rigtig, rigtig skidt. Det er et meget lavt niveau. Så det bør man afgjort gøre mere for at ændre." siger toplederen.

"For hvert år, der går, bliver digitale kompetencer mere og mere vigtige. Hvis man tænker ti år frem, kommer digitale kompetencer til at fylde enormt meget," forklarer Lars Mathiesen.

"Vi skal nødig have et skel, hvor de unge kan noget, som de ældre ikke forstår. Indsatsen skal ske både i folkeskolen og via efteruddannelse." pointerer han.

LO: Utilstrækkelig
Hos LO's topledelse vækker Helge Sanders plan også undren.

"For det første er vi uforstående over for, at arbejdsmarkedets parter ikke har været involveret i udarbejdelse af planen. Desuden er det naturligvis helt utilstrækkeligt, at regeringen kun har afsat 10 millioner kroner til initiativer over for de grupper, der i dag har meget svage it-kundskaber." siger LO-sekretær Ejner Holst, der udgør LO's topledelse sammen med formand Harald Børsting, næstformanden og yderligere en LO-sekretær.

Ejner Holst henviser til, at regeringens egne tal viser, at hele 38 procent af befolkningen har ringe it-færdigheder.

"Det kræver langt flere ressourcer at opkvalificere de mange ledige, kortuddannede og ældre, der i dag er sakket bagud", siger han.

Få ressourcer

Hos Teknologisk Institut mener chefkonsulent Knud Erik Hilding-Hamann, der stod bag rapporten om danskernes digitale kompetencer også, at Helge Sanders plan er utilstrækkelig.

Han peger på, at der skal væsentlig mere end blot e-læring til at løfte it-færdighederne. E-læring er ellers det nye, som ministeren vil satse på i planen, forklarer Knud Erik Hilding-Hamann.

"Der er i mine øjne behov for et mere integreret tilbud til danskeren, som indtænker tiltag fra de faglige organisationer, virksomhederne selv og uddannelsessystemet" siger han.

Han peger på en undersøgelse fra Dansk Erhverv, der angiveligt skulle vise, at mindre end 19 procent af de 100 medlemsvirksomheder, som Dansk Erhverv har talt med svarer, at e-læring er den bedste måde for deres medarbejdere at tilegne sig it-færdigheder på.

Derfor opfordrer chefkonsulenten til en større indsats på området og et samarbejde mellem flere aktører.

"Det kræver et bredere samarbejde og flere ressourcer" siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere