Artikel top billede

"Det er fint nok, at DANSK IT har et råd, men det har bare ikke de tilstrækkelige kræfter," lyder den opsigtvækkende kritik af det råd, it-sikkerhedschef Kim Aarenstrup står i spidsen for. Foto: Claus Fonnesbech, PricewaterhouseCoopers

Top-sikkerhedsfolk i strid med Mærsk-boss

Chefer fra LEGO, TDC og GN er rygende uenige med Kim Aarenstrup, formand for Råd for IT- og Persondatasikkerhed under DANSK IT, om der skal være et statsligt it-råd eller ej.

Ja!

Danmark skal have et statsligt uafhængigt it-sikkerhedsråd med eget sekretariat.

Det mener it-sikkerhedscheferne hos LEGO, TDC og GN.

Dermed er de lodret uenige med koncern it-sikkerhedschef hos A.P. Møller – Mærsk, der også er formand for Råd for IT- og Persondatasikkerhed, Kim Aarenstrup, som for nyligt klart tilkendegav, at han overhovedet ingen grund ser til at oprette et statsligt it-sikkerhedsråd.

Der findes allerede ét it-sikkerhedsråd, som han står i spidsen af, lød det.

Men det er ikke godt nok, mener it-sikkerhedschef Adser Leick fra LEGO.

"Det er fint nok, at DANSK IT har et råd, men det har bare ikke de tilstrækkelige kræfter," siger han.

Af samme grund har han for nylig trukket sig fra rådet.

Ud af ministerens favntag

Men også det tidligere it-sikkerhedsråd i statsligt regi møder kritik.

Her trak Adser Leick sig også efter kort tid, da han mente, at det ikke var uafhængigt nok.

"Det skal være et statsligt råd, men det skal være uafhængigt og have et selvstændigt sekretariat. Vi skal ikke være sovset ind i politik, og skal være fri af ministerens favntag," siger han.

Han forklarer, at de forskellige råd ikke skal bekrige hinanden.

"For der ligger en kæmpe opgave med at forklare de her problemstillinger til både politikere og befolkningen," siger han.

Og det kræver altså et statsligt it-råd, der både er uafhængigt og har de fornødne kræfter i form af et sekretariat.

Helt på linie

Hos GN ReSound er IT Security Director Karsten Østnæs Rosgaard helt enig.

"Det tidligere offentlige panel kunne kun rådgive, og DANSK ITs råd er for snævert i forhold til at komme ud til virksomheder," siger han.

Han forklarer, at den store udfordring er at komme ud til hr og fru Jensen, men det kræver et offentligt uafhængigt råd med flere midler end de tidligere.

"Måske kan det få samme struktur som Rådet for Større Færdselssikkerhed, hvor private kan være med til at sponsere kampagner, der går bredt ud," siger han.

TDC bakker op

It-sikkerhedschef Per Verdelin fra TDC erklærer sig fuldstændigt enig med de to andre chefer, som alle sidder i informationssikkerhedsudvalget under Dansk Industri.

"It-sikkerhed er så væsentlig en faktor, at der er behov for et uafhængigt organ, der kan støtte regeringen, ministre, virksomheder og andre," siger han.

Men det skal ikke have samme form som it-sikkerhedspanelet.

"It-sikkerhed har ikke noget med politik at gøre," siger Per Verdelin, som forklarer, at han føler, han må stå frem med sin besyv i denne sag, da han via sit job hos TDC dagligt oplever, at der er behov for mere fokus på it-sikkerhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere