Artikel top billede

DJØF: Væsentlige huller i jobkartel-lov

Fagforeningen DJØF glæder sig over en halv sejr, men peger på væsentlige huller i den nye jobkartel-lov. "Det bliver nu muligt at presse almindelige lønmodtagere ind i de her aftaler," lyder kritikken.

Formand Jan Helmer fra fagforeningen DJØF Privat kalder beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens nylige udkast til et lovforslag imod jobkarteller en halv sejr.

"Det er en halv sejr, fordi det sætter virksomhederne under pres på det her område, men vores holdning er stadig, at virksomhederne blot kan bruge kunde og konkurrenceklausuler i stedet jobkartel-aftaler," siger han.

De her aftaler går ud over væksten og medarbejderne, mener han.

"Gazella-virksomheder får problemer med at skaffe arbejdskraft, fordi store etablerede virksomhederne har låst medarbejderne. Det svækker mobilitet," siger han.

Nu alle medarbejdere

Jan Helmer er stærkt utilfreds med at den nye lov pludselig gør det muligt at binde ikke-betroede medarbejdere til jobbet.

"Det bliver nu muligt at presse almindelige lønmodtagere ind i de her aftaler. Selvom de kan sige nej, kan de jo blive presset. Hvis du vil have det her job, så er det på de her betingelser, ellers får du ikke jobbet." siger Jan Helmer om presset fra arbejdsgiverne.

Især fordi funktionærloven i forhold til kunde og konkurenceklausuler klart siger, at klausuler kun må bruges i forhold til betroede medarbejdere, ser Jan Helmer det som en klar forringelse af lønmodtagernes vilkår.

Endelig finder Jan Helmer det mildt sagt underligt, at jobkarteller indgået efter vedtagelsen af loven frem til 1. august 2008 vil være lovlige, også uden medarbejdernes viden.

"En lang række medarbejdere vil fortsat blive stavnsbundet efter det her lovforslag vedtages. Vi havde ellers ministerens ord for, at han ville aftalerne til livs hurtigt," siger han.

DF: Kan bare sige fra
Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted Dansk Folkeparti mener slet ikke, der er tale om at flere lønmodtagere bliver underlagt klausuler.

Eller at der skulle være tale om en forringelse.

"De (red. lønmodtagerne) kan jo bare sige nej. For de skal jo spørges" siger Bent Bøgsted.

Han mener ikke, at fagforeningerne skal bestemme om folk vil sige ja eller nej til en aftale.

Med hensyn til hvorfor aftalerne indgået inden 1. august er lovlige, har han ikke på nuværende tidspunkt nogen kommentarer til.

"Det vil jeg lige se nærmere på og tale med ministeren om," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere