Artikel top billede

"Forsvarsministeriets Interne Revision samt Rigsrevisionen vil med al overvejende sandsynlighed gennemføre revision og en undersøgelse af KESDH-projektet," oplyser Forsvaret på et møde med CSCs administrerende direktør.

Forsvaret efter it-knas: CSC er en bøvlet leverandør

Forsvaret kalder CSC en bøvlet leverandør, og CSC må betale for forsinkelser i Forsvarets store ESDH-projekt. Dermed viser endnu et FESD-projekt sig at være kørt af sporet.

CSC måtte dække flere af forsvarets it-udgifter i forbindelse med et ESDH-projekt, da selskabet ikke selv kunne få mekanikken til at fungere til tiden.

CSC måtte punge ud med omkring to millioner kroner og give gratis timer svarende til syv millioner kroner.

Det fremgår af papirer Computerworld har fået aktindsigt i.

Tidsplan skred

Af papirerne fremgår det, at CSC som leverandør af ESDH-systemet langt fra kunne følge den tidsplan, der var lagt i den indledende fase af projektet.

Forsvaret skulle have en række servere stående hos CSC, men CSC kunne ikke løfte opgaven med at etablere disse og skaffe den fornødne dokumentation for sikker drift, oplyser kommandør Jesper Britze, Chef for Forsvarets IKT-afdeling.

Forsvaret var da også tæt på at opsige kontrakten med CSC, fortæller Jesper Britze.

"Vi ville have opsagt kontrakten, hvis den ikke var blevet lavet om undervejs i projektet, da det ikke fungerede," siger han.

Han forklarer, at Forsvaret involverede kammeradvokaten tidligt i forløbet, hvis det skulle ende i en retssal.

"Ingen tvivl om, at CSC i dette projekt har været en bøvlet leverandør," siger Jesper Britze.

Han understreger, at samarbejdet efter stram projektstyring efter Prince2-metoden nu kører efter de økonomiske budgetter og tidsplaner, der er fastsat i det aktstykke, der giver hjemmel til projektet.

Men han beretter om store opgør undervejs.

For at få den fornødne bemanding tildelt, fik Forsvaret ved navns nævnelse at vide, hvor hver medarbejder fra CSC konkret arbejdede på opgaven.

Direktører måtte inddrages

Og helt ekstraordinært måtte...fortsættes

.. den øverste udviklingschef hos Forsvaret, kontreadmiral Lars Kragelund, påpege forsvarets utilfredshed på en række punkter i et brev direkte til CSCs administrerende direktør, Jesper Kryhlmand.

I brevet fra 30. marts 2007 skriver Lars Kragelund, at "Forsvarsministeriet koncernfælles ESDH-projekt (KESDH) er i en meget kritisk situation".

"Den allerede nu konstaterede forsinkelse i projektets implementering har alvorlig konsekvens for den igangværende omlægning af Forsvarets myndigheder," skriver han videre.

De to chefer fandt det også nødvendigt med et møde.

I et referat fra mødet med deltagelse af både Lars Kragelund og Jesper Krylhmand konstaterer Forsvaret, at "Forsvarsministeriets Interne Revision samt Rigsrevisionen med al overvejende sandsynlighed vil gennemføre revision og undersøgelse af KESDH-projektet".

Jesper Britze forklarer, at det ikke er normalt, at organisationerne mødes på så højt et niveau.

Han pointerer, at der har været tilfredshed med samarbejdet i leddet under topcheferne, efter der blev foretaget et par udskiftninger hos CSC.

CSC får små 100 millioner som leverandør til dette ESDH-projekt under FESD.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at CSC er løbet ind i problemer som leverandør af ESDH-systemer.

Frustrerede brugere og ingen effektiviseringer på grund af alvorlige fejl og en funktionalitet, der ikke understøtter en moderne digital forvaltning.

Sådan lød kritikken fra fem ministerier af det såkaldte elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystem, Captia, fra leverandørerne CSC og ScanJour for nylig.

De fem ministerier sendte et brev direkte til administrerende direktør Jesper Kryhlmand CSC Danmark og administrerende direktør Bo Schor fra ScanJour.

"Baggrunden for denne henvendelse er...fortsættes

...dels en stigende utilfredshed med samarbejdet med CSC, dels oplevelsen af, at Captia langt fra fungerer optimalt. Systemet er behæftet med mange - heriblandt meget alvorlige – fejl, og funktionaliteten understøtter ikke moderne digital forvaltning i tilstrækkelig grad" står der i brevet.

"Resultatet er frustration hos brugerne, og at forventede gevinster i form af mere effektiv sagsbehandling ikke kan realiseres." lyder det.

Brevets afsendere var Socialministeriet, Videnskabsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Transport- og Energiministeriet og Miljøministeriet.

Dengang mente CSC-direktør for den offentlige sektor, Fritjof Lind, at selskabet skal bedømmes på, om det får sat hastigheden ned på at få fejlrettelser væk fra listerne i de fem ministerier.

CSC er ked af det

Denne gang forklarer Fritjof Lind, at CSC er ked af, at man ikke har kunne få servermiljøet til ESDH-projektet installeret til tiden.

"Det er vi naturligvis kede af," siger han.

Han understreger samtidig, at projektet siden november 2007 har været tilbage på sporet.

FESD-kaos

Tidligere har Computerworld beskrevet, hvordan Software Innovation, der også er godkendt leverandør under FESD (Fælles elektroniske sags og dokumenthåndtering), har haft store problemer med at indfri kundernes forventninger.

Tre kommuner har således opsagt aftaler med virksomheder, der også måtte betale en kompensation.

Den tredje af de tre godkendte leverandører, Traen, vælger helt at se bort fra den fælles offentlige aftale.

Firmaet fester nemlig igennem uden for FESD ved at indgå en række aftaler med forskellige kommuner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere