Artikel top billede

Danskerne vil have et it-sikkerhedsråd skruet sammen, så det er politisk uafhængigt.

Danskerne vil have et uafhængigt it-sikkerhedsråd

Et stort flertal af danskerne kræver et uafhængigt it-sikkerhedsråd. Det presser Helge Sander til at give slip på kontrollen over et kommende råd, mener SF.

71 procent af danskerne mener, at Danmark skal have et it-sikkerhedsråd på linje med Forbrugerrådet og Rådet for Større Færdselssikkerhed, der er politisk uafhængige.

Det viser en måling, analyseinstituttet Userneeds har lavet for Computerworld.

Det overvældende flertal får SF til at juble.

"Det er jeg helt på linje med," siger it-ordfører Hanne Agersnap.

Hun forklarer, at videnskabsminister Helge Sanders tidligere råd har været en fiasko, og ifølge it-ordføreren skal der helt nye tiltag til.

Eksperter har også været ude og sige, at de tidligere it-sikkerhedsråd har været underlagt videnskabsministerens 'favntag'.

Flere møder

Computerworld kunne for en måned siden afsløre, at videnskabsministeren Helge Sander pønser på at lave en såkaldt it-sikkerhedskomité, men modellen for det har mødt modstand fra flere siden.

Her frygter man en gentagelse af de to tidligere råds skæbner.

Siden det første møde, hvor Helge Sander præsenterede sin idé, har man holdt endnu et møde.

Men der lader ikke umiddelbart til at blive bred politisk opbakning til ministerens forslag.

SF's it-ordfører Hanne Agersnap mener, at det hidtidige forslag stadig ikke er uafhængigt nok.

"Det store problem med ministerens forslag er netop mangel på uafhængighed fra ministeriet," siger hun.

Hun forstår ikke, om ministeriet af politiske eller økonomiske årsager ikke vil afse de par millioner kroner, det for eksempel vil koste at gøre komiteen eller rådet uafhængigt med eget sekretariat.

"Derudover bør den nye komité kunne tage sager op på eget initiativ, samt medvirke til at IT og Telestyrelsen udvirker konkrete initiativer," forklarer hun.

DI: Husk midler
Hos ITEK under Dansk Industri peger man også på finansieringen af rådet.

"Undersøgelsens resultater ser ikke overraskende ud til at understøtte hovedbudskabet fra ITEK og DI: Vi skal have en offentligt finansieret gruppe med andre spillere, som skal arbejde for at forbedre sikkerheden i Danmark," siger sikkerhedskonsulent Henning Mortensen fra ITEK.

"Om gruppen så hedder et råd eller en komité spiller ingen rolle for os," siger han.

Han regner samtidig med, at ministeren vil lytte til budskabet.

"Vi har også alle mulige grunde til at tro, at ministeren lytter til de gode råd, der er kommet fra blandt andre os selv og Forbrugerrådet om, at der skal sikres offentlige ressourcer til, at gruppen virkelig kan løfte opgaven med sikkerhed. Ressourcerne er det absolut vigtigste for at forbedre sikkerheden i Danmark," siger Henning Mortensen.

Stort mandat

It-ordfører Morten Helveg fra De Radikale mener, at den nye komité skal have mandat udover Videnskabsministeriets ressort.

"Et sikkerhedsråd bør kunne håndtere rådgivning og vejledning om sikkerhed i forhold til alle de ting, der trænger sig på. Hvis det skal give mening for alvor, skal man kunne rådgive om alle aspekter af sikkerhed," siger han.

Dermed også inden for digital forvaltning, elektroniske patientjournaler og så videre, forklarer han.

Enhedslisten it-ordfører Per Clausen truede sågar under mødet Helge Sander med, at hvis han ikke fandt et bedre forslag frem, så ville han genfremsætte Enhedslistens forslag.

Konservative mod strømmen

Hos de Konservative er bekymringen for minister-indblanding i et kommende råds arbejde meget begrænset. Her mener man blot, at it-sikkerhedsområdet ikke må syltes.

"Og i den sammenhæng finder jeg det vigtigt, at det (rådet, red.) kan agere uafhængigt af eventuelle politiske interesser og dagsordener, og mindre vigtigt, om det fysisk er placeret i eller udenfor et specifikt ministerium.

Det er mandatet til at handle uafhængigt, der er det vigtigste - og til at handle hurtigt," siger it-ordfører Mike Legarth fra de Konservative.

Han mener, at it-sikkerhed er et nationalt problem, ikke mindst for Hr. og Fru Hansen, som den seneste rapport om it-sikkerhed i Danmark viser.

"Det er en problemstilling, vi ikke har råd til sylte," siger han.

Offentlige midler, tak

Undersøgelsen fra Userneeds viser, at 74 procent af danskerne mener, at rådet skal finansieres af offentlige midler.

Tidligere har eksperter peget på, at dette kunne suppleres af private sponsorater.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Helge Sander.

Læs: Spørgsmål til danskerne om it-sikkerhedsråd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere