Artikel top billede

"Der er jo store risici forbundet med projekter - det kan gå galt. Derfor er der mange topledere, som ikke tør sætte sig i spidsen for projekterne," siger Martin Toft Hansen, områdedirektør hos IPTeams og tidligere administrerende direktør i CSC Scandihealth.

Gør projektledere til direktører og undgå it-skandaler

Ny master på Syddansk Universitet skal give projektledere pondus nok i drøftelser med direktionen. Mangel på forståelse resulterer i it-skandaler, mener Martin Toft Hansen fra IPTeams.

Topcheferne i private og offentlige virksomheder bliver nødt til at forstå projektledelse ligeså godt, som de forstår driften af en virksomhed, hvis de fremover vil undgå at stå med it-skandaler.

Alt for mange store it-projekter ender nemlig som it-skandaler, ene og alene fordi direktionerne i virksomhederne ikke forstår, at store projektledelse er en helt anden størrelse en at styre, overvåge og trimme driften af en virksomheden.

Projektlederne skal hamle op med direktionen

Sådan lyder budskabet fra områdedirektør hos IPTeams, Martin Toft Hansen, der derfor hilser en ny masteruddannelse inden for projektledelse på Syddansk Universitet velkommen:

"Det er nødvendigt, at projektlederne bliver i stand til at hamle op med direktionerne," siger han.

Den nye uddannelse har stor opbakning fra erhvervslivet. Uddannelsens referencegruppebestår af ledere og konsulenter fra blandt andet Danfoss, KMD, Lego, Nordea og Skat.

Uddannelse i høj kaliber

Uddannelsen er ifølge en pressemeddelelse den første i Danmark, der fokuserer på projektledelse i den kaliber.

Ifølge Martin Toft Hansen, der er tidligere direktør i CSC Scandihealth, er uddannelsen nødvendig. Alt for mange direktioner forstår nemlig slet ikke de særlige udfordringer, der er forbundet med projektledelse, typisk fordi medlemmerne er skolet ud fra et fokus på salg og den daglige drift.

Driften af en virksomhed er typisk kendetegnet ved, at den er meget velbeskrevet. For eksempel er der meget klare retningslinjer for, hvordan man fabrikerer produkter, ligesom der ofte også velbeskrevne retningslinjer for, hvordan man håndterer afvigelser i produktionen.

Derfor opstår konflikterne

"Toplederne kommer typisk fra den skole, fordi det er den, der har været respekteret," siger Martin Toft Hansen.

Da projektledelse imidlertid er en nyere metier, og endnu ikke har vundet den store respekt, er der fortsat ganske få personer med erfaringen inden for projektledelse i topledelserne. Og når de eksisterende topledere i mangel på forståelse forsøger at trække 'drift-værktøjerne' ned over de store og ofte uforudsigelige projekter, så opstår problemerne, mener Martin Toft Hansen.

"Projektlederne får at vide, at det ikke må koste ekstra, og at det skal afleveres til tiden, men det er ikke altid, at det lader sig gøre," siger han.

Projekter er i sagens natur uforudsigelige, fortæller Martin Toft Hansen. Eksempelvis kom det som en overraskelse ved byggeriet af Storebæltsbroen, at der pludselig var mudder i undergrunden.

Umuligt at forudse problemer

"Ingen kan forudse, hvad der opstår, og derfor kræver det helt andre kompetencer," siger Martin Toft Hansen.

Han mener også, at det er forklaringen på, hvorfor direktionerne trods gentagne opfordringer fra ekspert-grupper, blandt andet Bonnerup-udvalget, holder projektledelse ud i en strakt arm:

"Der er jo store risici forbundet med projekter - det kan gå galt. Derfor er der mange topledere, som ikke tør sætte sig i spidsen for projekterne," siger Martin Toft Hansen.

Projektledere skal tale direktions-sprog

Hans forhåbning er, at den nye uddannelse gør projektlederne i stand til at tale direktionens-sprog, så de nemmere kan forklare, hvor udfordringerne i de store projekter ligger, og hvordan de i givet fald skal løses i tide.

"Ofte er det først når røgen rammer den administrerende direktør, at man får flere ressourcer," siger Martin Toft Hansen.

Der er plads til 40 studerende på den nye master-uddannelse, og det første hold begynder til september.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?