Artikel top billede

Forslag: Indfør en smiley-ordning for it-leverandører

Gode it-projekter i det offentlige skal gøres synlige. En smiley-ordning for offentlige it-leverandører kan være vejen frem, mener en konsulent. Ekspert er bekymret.

De offentlige it-kunder skal i endnu højere grad lade sig inspirere af hinandens it-projekter, og det skal ske gennem en smiley-ordning.

Det mener André Rogaczewski, der er partner og salgsdirektør i it-konsulentfirmaet Netcompany.

På it-konferencen StrategiTorvet Stat, der er en konference for statslige it-beslutningstagere, fremlagde han i onsdags sit ideudkast til en smileyordning.

Inspirationen er hentet fra levnedsmiddelkontrollens velkendte smileyordning, men her ophører ligheden også.

"Det handler ikke om, at der er nogen, der skal hænges ud. Tværtimod handler det om, at vi alt for sjældent hører om de vellykkede it-projekter i det offentlige. En smileyordning kan være med til at fremhæve dem, så offentlige it-chefer over hele landet kan tage ved lære af de mange gode projekter. Men naturligvis giver smiley-ordningen også mulighed for at afsløre upopulære leverandørere," siger André Rogaczewski.

André Rogaczewski tilføjer, at gode it-projekter udvikles i et samspil mellem kunder og leverandør. Derfor mener han også, at leverandørerne skal have mulighed for at uddele smileys til de offentlige kunder.

Subjektive vurderinger

I modsætning til levnedsmiddelkontrollens smiley-ordning er det ikke en central kontrolinstans, der kommer til at udstede de mange smileys.

Kunderne og leverandørerne vurderer hinanden, og derefter lægger de bedømmelserne ud på deres hjemmeside.

Ifølge André Rogaczewskis plan skal vurderingerne indsamles af en søgerobot, der tilføjer dem til en central database.

"Jeg forestiller mig, at kunderne og leverandørerne bedømmer hinanden på fire eller fem kriterier. Det kan eksempelvis være forståelse af projektets omfang, løsningens kvalitet og overholdelse af budget og tidsplan," siger André Rogaczewski.

Han understreger, at hvis forslaget skal fungere, skal det være nemt og forholdsvis hurtigt at afgive sin bedømmelse.

Ekspert: Der er en risiko

Ejvind Jørgensen er underdirektør i Rambøll Management og har mere end 20 års erfaring med it-udvikling i den offentlige sektor.

Han ser forslaget som et godt indspark i debatten om, hvordan man højner kvaliteten og øger vidensdeling i den offentlige it-verden.

Men han frygter, at vurderingerne bliver for overfladiske.

"Nu er det heldigvis fornuftige folk, der skal foretage vurderingen. Men jeg kan alligevel godt frygte, at vurderingerne bliver for hurtige og for subjektive. Og smiley-ordningen skal nødigt ende i en folkedomstol, hvor upopulære leverandører bliver udstillet," siger Ejvind Jørgensen.

Netop leverandørernes frygt for at blive udstillet i en gabestok kan være en forhindring, vurderer Kim Viborg Andersen, professor på Copenhagen Business School, som forsker i digital forvaltning og implementering af informationsteknologi.

"Leverandørernes frygt for at blive hængt kan føre til bedre løsninger, men til gengæld må man også forberede sig på at priserne vil stige. Derudover kan effekten være, at kunderne får færre leverandørerne at vælge i mellem, fordi leverandører vil afholde sig fra at byde ind på projekter, der indeholder usikkerhedsmomenter," siger Kim Viborg Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere