Artikel top billede

Hvordan klarer Microsoft understøttelse af ODF?

Microsofts udmelding om, at firmaet vil understøtte Open Document Format og deltage i udviklingen af det rivaliserende dokumentformat blev rost som et stort skridt fremad.

Computerworld News Service: Efter at have vundet den 15 måneder lange kamp for at få Office OpenXML (OOXML) godkendt som standard i International Standardization Organization (ISO), meddelte Microsoft sidste uge, at man vil tilføje understøttelse af alternative filformater i Office 2007 inden midten af 2009.

Understøttelse af ISO’s version af OOXML kommer sandsynligvis omkring samme tidspunkt som en del af den næste komplette udgave af Office.

Det vigtigste af de alternative filformater er ODF, der kom frem som rivaliserende format samtidig med, at OOXML gennemgik standardiseringsprocessen i Industry Standards Association (ECMA) og efterfølgende i ISO.

EU-kommissionen, der i januar igangsatte en antitrust-undersøgelse af Microsoft Office, meddeler, at man vil være positiv over for enhver indsats fra Microsofts side for at skabe større interoperabilitet, bedre forbrugervalg og mindre leverandør-binding.

Men Kommissionen tilføjer, at ”Kommissionen vil undersøge, hvorvidt den bebudede understøttelse af OpenDocument Format i Office medfører bedre interoperabilitet og gør det muligt for kunderne at behandle og udveksle dokumenter med deres foretrukne software-produkt.”

Handling fremfor ord

Kritikere mener, at Microsoft vil fortsætte med at blive iagttaget nøje, fordi virksomheden ikke har planer om at implementere understøttelse af ODF inden for det næste år.

Virksomheden selv meddeler, at man vil udsende en Service Pack til Office 2007, der indeholder understøttelse af ODF, Portable Document Format PDF 1.5, PDF/A og XML Paper Specification (XPS), som er endnu et format fra Microsoft.

”Hvis Microsoft holder sit løfte, er det en meget positiv udvikling,” mener Marino Marcich, direktør for OpenDocument Format Alliance.

”Men vi ved, at stater, regeringer og andre vil se handling og ikke bare ord.”

Han mener, at det især er tilfældet, fordi Microsofts første forsøg på ODF-understøttelse gik igennem en konverter, hvis resultater indtil nu har været blandet.

”Spørgsmålet er, om Microsoft smider ODF om bag i bussen, eller om det kommer til at sidde forrest sammen med OOXML,” siger Marino Marcich. ”Hvad mener de med understøttelse?” Han mener, at der mangler nogle detaljer i Microsofts udmeldelse.

Men Microsoft selv mener, at detaljerne er klare.

”Der er intet, der betyder noget, hvis man ikke leverer interoperabilitet,” udtaler Tom Robertson, direktør for interoperability and standards hos Microsoft.

”Det handler ikke bare om at afsende konverteren; det her er understøttelse af ODF 1.1 i Office 2007.”

Konverter

Tom Robertsen udtaler, at Office 2007 Service pack 2 vil give brugerene mulighed for lokalt at åbne, redigere og gemme dokumenter ved hjælp af ODF og for at gemme dokumenter i XPS- og PDF-format fra Office-applikationer.

Servicepakken giver også mulighed for at have ODF som default-filformat til Office 2007.

Der vil dog blive brugt en konverter til at understøtte ODF i Office 2003, XP og 2000.

Tom Robertson fortæller, at Microsoft vil deltage aktivt i den ISO-gruppe, der vedligeholder OOXML-standarden ISO 29500, og gå ind i ODF-gruppen i Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS).

Han fremhæver begge initiativer som yderligere bevis på Microsofts engagement.

Nogle kritikere mener dog, at Microsoft skulle have sluttet sig til OASIS’ gruppe, da den blev dannet i 2003.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere