FRA: Medarbejder lækkede afslørende dokument

Et afslørende hemmeligstemplet dokument om FRA-overvågning blev lækket af medarbejder, mener den omdiskuterede svenske myndighed.

Den omdiskuterede svenske myndighed Forsvarets Radioanstalt mener, at en medarbejder op til Riksdagsbeslutningen om en ny overvågningslov 16. juni udleverede et hemmeligstemplet dokument til svensk tv.

Dokumentet var medvirkende til afsløringen af, at Forsvarets Radioanstalt i op mod 10 år har overvåget svensk kommunikation.

En historie, som svensk tv bragte aftenen før Riksdagens forhandlinger om den nye overvågningslov, der giver Forsvarets Radioanstalt vidtgående beføjelser til at overvåge kommunikation ind og ud af Sverige.

Derfor indleder den svenske rigsadvokat nu en såkaldt forundersøgelse til en sag om overtrædelse af tavshedspligten, skriver Sveriges Television.

Det lækkede dokument dokumenterer en spørgetime hos Forsvarets Radioanstalt i februar 2007. Indholdet gør det klart, at det har været myndighedens hensigt at give indtryk af, at Forsvarets Radioanstalt ikke gemmer større mængder data.

Forsvarets Radioanstalt har siden foråret 2007 på hjemmesiden forklaret offentligheden, hvordan efterretningsarbejdet foregår.

Myndigheden skriver blandt andet, at 'Den tilgængelige information lagres i real-tid, hvilket indebærer at størstedelen af data aldrig gemmes'.

Men en ansat har ifølge det hemmelige dokument under spørgetimen spurgt cheferne, hvorfor man på myndighedens hjemmeside skriver dette, når man jo netop arbejder ved at lagre data.

Ifølge den ansatte lagres der netop "store mængder data, som senere gennemsøges."

I det hemmeligstemplede dokument beskriver en chef, hvad den for nylig vedtagne lov vil komme til at betyde for Forsvarets Radioanstalt.

Her fremgår det, at "den vil tvinge os til at være mere præcise i vores udvælgelse og vores arbejde. Den tid, da vi kunne indhente al tilgængelig trafik om bestemte ting og senere, er af flere grunde forbi."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Disse 10 certificeringer giver den højeste løn: Cloud er helt i top
Det er især cloud-certificeringer, der giver en høj gennemsnitsløn. Det viser en undersøgelse, der samtidig slår fast, at det godt kan betale sig at lade sig certificere. Tjek de 10 certificeringer, der giver mest i løn her.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.