Artikel top billede

Kvindelige KMD-ansatte får for lidt i løn

Et samarbejde mellem KMD og Sam-Data viser, at ikke alle KMD-ansatte får lige løn for lige arbejde. Nu skal det undersøges, hvorfor nogle kvinder får lavere løn end deres mandlige kolleger.

Ikke alle ansatte i KMD får den samme løn for det samme arbejde.

Det har KMD observeret, efter at virksomheden har indgået et samarbejde med it-fagforeningen Sam-Data.

"Vi har undersøgt lønforskellene, og vi har fundet frem til fem arbejdsområder, hvor kvinderne får mellem fire og ti procent mindre i løn end mændene," siger Erik Lykke Hansen, der er fælledstillidsmand hos KMD.

Lønforskellene findes blandt database administratorer og i en række forskellige konsulentstillinger.

Men KMD oplyser, at virksomhedens kantine også er et fokusområde. Her er det ikke så meget lønnen, der tiltrækker opmærksomhed, men jobfunktionerne, der tilsyneladende er skævt fordelt mellem mænd og kvinder.

Uligeløn hører fortiden til

Erik Lykke Hansen vurderer, at det næppe drejer sig om mere end 20 til 40 kvinder, hvor der hos KMD er blevet observeret uforklarlige lønforskelle.

Men selvom det er et forholdsvis lavt antal ansatte, der er påvirket af uligheden, mener Erik Lykke Hansen, at det er en principiel sag, som er værd at kæmpe for.

"Selvom det blot var én kvinde, der fik uligeløn, så ville det være et problem for den kvinde. Det kan aldrig være rimeligt, hvis det er køn og ikke kvalifikationerne, der bestemmer lønnen. Den slags hører fortiden til," siger Erik Lykke Hansen og tilføjer, at det vil være et lige så stort problem, hvis det var mænd, der fik lavere løn end kvinderne.

Intet chok

Problemet kommer ikke som et chok for KMD, der har haft på fornemmelsen, at der kunne være uheldige lønforskelle mellem de mandlige og kvindelig ansatte.

"Vi har observeret, at kvinder ikke er så aggressive i deres lønkrav som mange mænd, derfor kan der i nogle tilfælde være en uheldig lønforskel allerede ved ansættelsen. Det er naturligvis et problem, som vi har fokus på, fordi vi gerne vil aflønne folk efter deres kvalifikationer," siger Gunnar Stein, der er HR-partnerchef hos KMD.

I den kommende tid vil KMD i et samarbejde med virksomhedens tillidsfolk forsøge at finde frem til forklaringen på de konkrete tilfælde med uligeløn.

KMD vil gå ind og sikre kvinderne ligeløn, hvis det viser sig, at lønforskellen kun kan forklares med forskelsbehandling på grund af køn.

"Løsningen kan blive, at dem, der har fået uligeløn, i fremtiden vil få en større del af vores lønpuljer. Men der bliver naturligvis ikke tale om, at det skal gå udover mændene. Vi skal blot sikre, at ingen af vores medarbejdere ligger under markedslønnen," siger Gunnar Stein.

Ligeløn kan tiltrække kvinder

Selvom it-branchen tørster efter kvindelig arbejdskraft, er uligeløn et ligeså stort problem her, som i alle andre brancher, mener formanden for Sam-Data.

"KMD's indsats er et godt eksempel på, at man tager problemet alvorlig og går ind og undersøger problemstillingen," siger Pia Brade.

Hun opfordrer desuden virksomhederne til særligt at uddanne deres ledelsesgrupper i at sikre lige løn mellem mænd og kvinder.

"En aktiv ligelønspolitik er alle tiders mulighed for at tiltrække endnu flere kvindelige medarbejdere," siger Pia Brade.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere