Artikel top billede

IBM's store nedbrud - her er hele historien

IBM's store nedbrud onsdag 9. april kunne mærkes i en lang række af Danmarks største selskaber. Computerworld bringer her det fulde overblik over IBM's længste nedbrud herhjemme til dato.

Nedbruddet - og IBMs mørklægning

Det kom som et chok for store dele af dansk erhvervsliv, da en del af IBM's knap 10.000 kvadratmeter danske datacentre gik i sort onsdag 9. april.

Konsekvenserne var omfattende, i det en meget stor del af Danmarks største selskaber kører dele af deres forretning via IBM's datacentre.

Det betød, at store organisationer som Danske Bank, A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg, Arla, Københavns Kommune samt sygehuse og apoteker blev ramt af nedbruddet.

Hos IBM udløste nedbruddet - der med sine syv timer er det længste crash, IBM har haft herhjemme - panik.

Telefonerne bimlede løs, teknikerne løb omkring, og alle kørte på de høje nagler, mens IBM udadtil forsøgte at kontrollere situationen ved at klappe i - alt i mens offentligheden desperat krævede oplysninger om nedbruddet, der ramte så mange.

Senere har IBM erkendt, at strategien var forkert. Offentligheden skal løbende have informationer, når man rammes af så stort et nedbrud, lyder erkendelsen.

Computerworld bringer her det samlede overblik over det store nedbrud.

Nedbruddet

IBM-problemer rammer store kunder i Danmark
9. april: Store danske kunder er ramt af driftproblemer hos deres leverandør IBM. Danske Bank, A.P. Møller Mærsk og Carlsberg er blandt de ramte virksomheder.

IBM mørklægger gigantstort dansk it-nedbrud
10. april: IBM i Danmark mørklægger det gigant-store it-nedbrud, der i går ramte en lang række store virksomheder og hjemmesider. "Ingen kommentarer," lyder det fra selskabet.

IBM beklager: Nu skal gigant-nedbrud kulegraves
10. april: IBM går nu ud og beklager gårsdagens store nedbrud. Firmaet har nu genoprettet driften på alle systemerne.

Den larmende tavshed om it-skandalen
15. april: BLOG: Et it-nedbrud hos IBM ramte i sidste uge adskillige store danske virksomheder som Arla, Carlsberg og Danske Bank. Siden har tavsheden været slående, om end topchefen her til morgen tog bladet fra munden. Spørgsmålet er, om tavsheden er skadelig?

Dyb undren over IBM-mørklægning efter nedbrud
15. april: IBM's mørklægning af sidste uges store it-nedbrud er helt uforståelig, mener kommunikations-eksperter. Omverdenen har en forventning om åben kommunikation, lyder dommen fra blandt andre Henrik Byager.

IBM-direktør efter gigantnedbrud: Det sker ikke igen
15. april: IBM påtager sig det fulde ansvar for driftsnedbrudet i flere af Danmarks største virksomheder. "Det sker ikke igen," siger IBM's administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen.

Leder: IBM's sorte onsdag skal kulegraves
17. april: Computerworld mener: Det handler om at skabe ro, renlighed og regelmæssighed både omkring de funktioner, der er outsourcet, og de processer, som håndterer outsourcingen.

IBM-direktør: Jeg kan ikke garantere nul fejl
14. maj: Jeg kan ikke garantere, at der ikke sker fejl, lyder det fra IBM-direktør Lars Mikkelgaard-Jensen, der er blevet kritiseret for netop at sige, at der ikke vil ske fejl igen.

 

Sådan ramte nedbruddet kunderne

Danske Bank: IBM-koks rammer ekstremt uheldigt
10. april: Gårsdagens kæmpenedbrud hos IBM lammede også millioner af kort i Danske Banks irske og finske forretninger. "Det rammer ekstremt uheldigt," lyder det fra banken.

Mælkemangel i danske butikker efter IBM-koks
10 april: Den danske mejerigigant Arla blev lammet af IBMs nedbrud i går. Firmaet har ikke kunnet modtage ordrer, så nogle butikker har ingen mælk fået i dag. Arla forventer udgifter i million-klassen.

Carlsberg var godt forberedt på IBM-nedbrud
10. april: Carlsberg fik testet nødprocedurerne i går, da problemerne hos IBM satte alle bryggeriets fælles systemer i Europa ud af drift. Nødproceduren bestod, lyder konklusionen.

Sygehuse og apoteker også ramt af IBM-nedbrud
11. april: Sygehuse i hovedstaden havde problemer med it-systemer, og mange apoteker kunne ikke få adgang til recepter, da IBMs drift gik død.

Københavns Kommune utilfreds med IBM-forklaring
15. april: Landets største kommune blev sendt i tovene, og 25.000 medarbejdere blev påvirket, da IBM gik ned i onsdags. Nedbruddet kan diskvalificere IBM fra et udbud til 800 millioner kroner.

Konsekvenserne for IBM - kunderne stikker af og Sander går ind i sagen

IBM-nedbrud havner på Sanders bord
14. april: Det alvorlige it-nedbrud hos IBM lander nu på videnskabsminister Helge Sanders bord. Han skal redegøre for påvirkningerne i staten.

Skuffede kunder forlader IBM
16. april: Store kunder forlader samarbejdet med IBM. Årsagen er utilfredshed med IBM's serviceniveau og en for ringe drift af deres systemer.

Sander: Myndigheder må selv håndtere IBM-nedbrud
24. april: Videnskabsminister Helge Sander mener, at det er op til de enkelte myndigheder at forlange eventuelt erstatning efter IBM's nedbrud. De nuværende standardkontrakter er gode nok, lyder det.

Danske Bank slår i bordet efter nyt IBM-nedbrud
5. maj: Storbanken Danske Bank blev fredag igen ramt af et nedbrud hos IBM. Det giver ekstra indhold på et møde med IBM's ledelse i denne uge, hvor Danske Bank ventes at slå i bordet.

Carlsberg kræver bedre test hos IBM
23. maj: IBM-nedbruddet 9. april får direkte konsekvenser for Carlsbergs out-sourcing af it til IBM. Carlsberg kræver detaljeret dokumentation for, at der foretages ordentlige failover-test i IBM's datacentre.

Statens it-råd skal drøfte IBM-nedbrud
28. maj: Carlsberg kræver som følge af IBM's nedbrud bedre dokumentation af IBM. Nu beder videnskabsministeren Statens it-råd se på de offentlige myndigheders datasikkerhed.

Inde i maskinrummet - hvad skete der egentlig?

IBM-nedbrud kan skyldes netværksfejl
10. april: Med flere store kunder der er blevet ramt af nedbrud i applikationer på Windows-servere, Unix-servere og mainframes, tyder alt på en netværksfejl.

Knurhår på printkort, IBM-nedbrud og fejltolerante systemer
10. april: BLOG: Hvordan grøn it kan have katastrofale effekter. Advarsel! Dette blogindlæg indeholder vilde spekulationer og kun få reelle informationer om IBM-nedbruddet. Men der er interessante oplysninger om knurhår på printkort.

Cisco lader IBM svare for sig
17. april: Indtil videre har Cisco ikke haft mulighed for at evaluere IBM-nedbruddet. Vi har haft travlt med at assistere IBM, siger general manager i Cisco, Niels Münster-Hansen.

IBM løfter omsider sløret for dansk gigant-nedbrud
3. september: IBM fortæller her om nedbruddet, der i april måned lagde flere store virksomheders it-systemer ned. Fremover vil vi være mere åbne, lyder det fra IBM.

Sådan sikrer du dig mod næste store nedbrud

Sådan klarer du IBM's næste nedbrud
17. april: Nedbrud i storskala som IBM's store nedbrud fornylig er uundgåelige. Men mange problemer kan undgås ved at tage nogle forbehold og tænke sig om. Se her, hvordan du gør.

Sådan undgår du totalt kollaps i dit datacenter
23. maj: Alle datacentre fejler før eller siden. Kunsten er at isolere og udrydde fejlene, inden de udvikler sig til katastrofer som IBM's nedbrud fornylig. Læs Computerworlds guide til at afværge katastrofen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?