Artikel top billede

Fem it-færdigheder du ikke bliver rig af

Teknologiske fremskridt tvinger virksomhederne til at udvikle sig. Men hvad med dine kompetencer? Her er fem tekniske færdigheder, der ikke længere giver kassen.

Det kan godt være, at tekniske færdigheder aldrig dør, men mange ekspertområder svinder ind, efterhånden som de teknologiske fremskridt tvinger virksomhederne til at udvikle sig.

It-medarbejderne må opgive gårsdagens evner til fordel for morgendagens must have-talent.

"Der er mindre behov for viden om systemer. Før i tiden skulle it-folk vide en masse om hukommelse, drev, adresser og så videre, men i dag er den slags 'plug and chug' selv på mange Linux-systemer," fortæller Brian Jones, leder af network engineering hos Tech Communications Network Services på Virginia Polytechnic Institute and State University.

"Jeg føler, at alle de færdigheder, jeg har tillagt mig hen ad vejen er nyttige og hjælper med at forme min tankegang og evner inden for troubleshooting. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal vurdere de færdigheder - det er som om, de har fået fornyet værdi nu."

Brancheiagttagere har svært ved at sætte navn på, hvilke it-færdigheder, der er helt døde eller fuldstændig ubrugelige, men der er nogle færdigheder, der er godt på vej til at blive betragtet som et levn fra fortiden - i hvert fald hvis man betragter dem ud fra den nedgang, der er sket i aflønningen.

Efterhånden som kompetencer inden for hotte områder som virtualisering kommer til at stå øverst på virksomhedernes ønskeseddel, ryger de mere tekniske kompetencer i bestemte styresystemer og bestemte produkter ned i bunden af listen.

På de følgende sider kan du læse om fem tekniske færdigheder, der ikke giver det lønniveau, de engang gjorde.

Forældede sprog

Gode gamle HTML

Efterhånden som mange virksomheder begynder at bruge Web 2.0-teknologier som AJAX, reduceres behovet for folk med færdigheder i HTML-programmering.

Ifølge Foote Partners steg lønnen til folk med kompetencer inden for teknologier som AJAX og XML med 12,5 procent i de sidste seks måneder af 2007. Samtidig mener en række it-ledere ikke, at der er behov for forgængere som HTML.

"Jeg oplever ikke, at der er efterspørgsel efter folk med evner inden for Web 1.0 og HTML-programmering," siger Debbie Joy, lead solution architect hos CSC.

Forældede programmeringssprog

Færdigheder i programmeringssprog som Cobol, Fortran, PowerBuilder og så videre har heller ikke samme værdi som tidligere.

"Der er hvert fald ikke efterspørgsel efter Cobol-folkene, der fik genopstandelse med Y2K-fejlen," siger John Estes, direktør for strategic alliances hos Robert Half Technology.

"Det samme gælder bestemte andre applikationer som Delphi og PowerBuilder, der var meget store i 90'erne."

Foote Partners har gennemført undersøgelser af it-arbejdsstyrken og kompensation på området, og resultaterne viser, at færdigheder i Cobol, PowerBuilder og Jini var blandt de lavest betalte i anden halvdel af 2007.

David Foote, CEO og chefforsker i Foote Partners, fortæller, at det ifølge undersøgelsene ikke er fordi, man ikke bruger de færdigheder i dag, men simpelthen at virksomhederne ikke at villige til at betale for dem.

"Der er stadig meget C og Cobol rundt omkring, selvom de ikke giver ret meget rent lønmæssigt," siger David Foote.

Netværk og support

NetWare

Ledere, der ansætter it-folk, er stadig meget interesserede i kandidater med viden om styresystemer. Men ekspertise i Novells netværksstyresystem NetWare kan ikke holde trit med andre teknologier på samme område.

"Netværkssoftware som NetWare er slet ikke, hvad det var i 90'erne," siger John Estes. Og David Foote tilføjer, at folk med viden om Windows Server og Linux har erstattet - eller er ved at erstatte - folk med forstand på NetWare."

Ikke-IP-netværk

Kompetencer inden for IP og internet er i højere kurs end færdigheder i ikke-IP-netværk, og folk med kompetencer inden for teknologier som IBM's System Network Architecture (SNA) ligger blandt de lavest betalte.

"Når det gælder netværkskompetencer, har IP erstattet SNA," siger David Foote.

Ifølge Foote Partners undersøgelser udgjorde SNA-færdigheder kun to procent af basislønnen i fjerde kvartal i 2007, mens færdigheder inden for sikkerhed stod for 17 procent af basislønnen.

"Kompetencer i mainframe-computing, herunder netværkskomponenter som SNA, er ikke længere efterspurgte i et serverbaseret IP-netværksmiljø," fortæller Martin Webb, leder af data network operations i Ministry of Labour and Citizens' Services, Province of British Columbia.

PC-support

Den amerikanske Computer Technology Trade Association (CompTIA) meddeler, at efterspørgslen efter ekspertise i hardware, herunder printere og pc'er, er faldende.

CompTIA har lavet en undersøgelse blandt 3.578 ledere, der stod over for at skulle ansætte it-folk, for at finde ud af hvilke kompetencer, der ville stige i efterspørgsel med tiden. Resultatet var, at det område, der forventes at falde mest i efterspørgsel, er hardware.

Oversat af Mille Bindslev




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere