Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Illustration: Boguslaw Mazur/iStockphoto

Mere it forbedrer Jordens klima - og DU kan hjælpe

Klima-it: Hvorfor fokusere så voldsomt på de to procent af CO2-udledningen, som it-branchen står for, når det faktisk handler om de resterende 98 procent, som it-industrien kan bidrage til at nedbringe?


At it-industrien står for en lige så stor CO2-udledning som flyindustrien, bør ikke være årsag til forgræmmelse på informa­tionsteknologiens vegne.

Tværtimod kan branchen glæde sig over, at udledningen ikke er større, trods en hel verdens massive it-anvendelse. Og glæde sig over, at it-produkter mere end noget andet skal være med til at løse problemerne med de øvrige 98 procents CO2-udledning.

Analysehuset Gartner har beregnet, at it er direkte ansvarlig for to procent af verdens CO2-udledning.

Beregningen omfatter produktion og anvendelse af hardware, køling, netværk osv. I de to procent indgår ikke forbrugerelektronik ud over pc'er og mobiltelefoner.

"It-afdelingerne kan gøre meget for at rette op på deres egne to procents CO2-udledning og være mere effektive. Men it-afdelingerne står over for en stor chance for at tage en ledende rolle i at håndtere de resterende 98 procent på tværs af virksomheden," siger Simon Mingay, analytiker hos Gartner.

Ikke tilbage til stenalderen

Den benhårde jagt på reduk­tion i strømforbruget må netop ikke gå ud over selve anvendelsen af it, understreger HP's danske direktør, Keld Jersild Olsen.

"It har bibragt stor samfundsnytte, så der skal ikke være mindre it."

It adskiller sig på den måde afgørende fra eksempelvis bilkørsel, hvor regnestykket er simpelt: Kør mindre bil i mindre biler.

"Du kan ikke gøre det samme inden for it, som har gennemtrumfet enorme samfundsforbedringer og bliver ved med at gøre det. Man kan ikke gå tilbage til et stenalderniveau i informationssamfundet. Vi er som både branche og samfund pinedød nødt til at finde måder at bevare vores høje anvendelse af it, samtidig med at vi belaster miljøet mindre. Det er en særlig opgave for it-branchen," siger Keld Jersild Olsen.

De danske politikere lytter til it-branchen, når det handler om bæredygtige løsninger, mener han.

"Vi trænger fint igennem, og ministre og ordførere er meget lydhøre. Danmark bliver jo udstillingsvindue for klimaløsninger, og grøn it lige om lidt i forbindelse med FN's klimakonference i København. Så der er en klar mobilisering af gode kræfter i gang."

DONG mærker presset

"Når man som virksomhed køber store mængder strøm, bør man samtidig stille krav om, at der opstilles tilsvarende mæng­der vindmøller for at få balance i regnskabet," siger Peder Bank, der er administrerende direktør i Interxion, et it-firma, der bruger rigtig meget strøm.

Kravene om grøn strøm kan også mærkes i energivirksomheden DONG Energy.

"Specielt inden for det seneste halve år er opmærksomheden på klimapartnerskaber steget drastisk," fortæller Andreas Krog fra DONG Energys presseafdeling.

Klimapartnerskaber består af vindenergi og energibesparelser, der er tilpassede efter kundens behov.
"Individuelt tilpassede klimapartnerskaber er oplagte til it-branchen, hvor vi kombinerer vindenergi-forsyning med et energi-tjek i virksomheden, så der ligeledes sættes fokus på besparelserne," lyder det fra energigiganten.

Ifølge det amerikanske energiministerium vil energipriserne fortsætte med at stige de næste 25 år, fordi den globale efterspørgsel forventes at stige med 57 procent, mens udbuddet af energi meget vel kan svinde.

Det vil sætte virksomhedernes driftsomkostninger og overskud under pres, med mindre de gør noget ved deres energiforbrug.

Beskedent forbrug

Virksomhedernes tiltag for at spare på energien er ofte rettet mod datacentrene, fordi det er et synligt og nemt mål.

"Datacentret er en strømsluger, der puster iskold luft ud og er fyldt med udstyr, der kører 24 timer i døgnet. Det er klart, at datacentret er det første sted, virksomhederne forsøger at spare på energien," siger Christopher Mines, analytiker hos Forrester Research.

Mange it-afdelinger har allerede reduceret deres energiforbrug ved at gå over til lavenergi-produkter, installere mere ydedygtig hardware og maksimere kølesystemets effektivitet. Men selvom det er vigtige tiltag, er de bare en dråbe i vandet sammenlignet med de samlede besparelser, der skal til, hvis virksomheden skal fortsætte med at være rentabel.

Undersøgelser viser, at datacentret faktisk kun står for en meget lille del af virksomhedens samlede energiforbrug, og at mange virksomheder overser andre muligheder for at spare på energien - og omkostningerne.
Tænk ud over it-driften
I de kommende år kan det meget vel være it-afdelingen, der leder indsatsen for at spare energi med sin store viden om virksomhedens netværk, udstyr, arbejdsgange og faciliteter.

Hvis man kun fokuserer på at styre elforbruget i datacentrene og it-funktionerne, går man glip af mange muligheder, siger Glen Hobbs, teknologirådgiver hos PricewaterhouseCoopers.

It-afdelingen spiller en meget større rolle, når det gælder om at forbedre virksomhedens bæredygtighed og identificere muligheder for besparelser ved at bane vejen for nye og anderledes måder at gøre tingene på, tilføjer han.

"For at opnå et kommercielt realistisk forspring bør virksomhederne overveje at spare på mere end bare it-udstyret. It-afdelingens bidrag til virksomhedens bæredygtighed bør ikke kun være rettet mod it-driften, men også udad gennem it-forsyningskæden til drift og anvendelse af teknologi på tværs af hele virksomheden," siger Glen Hobbs.

I virkeligheden bruger og spilder de fleste virksomheder lige så meget energi uden for datacentret som inde i det, lyder meldingen fra Forrester Research.

Ifølge Forrester Research er it-udstyret direkte ansvarligt for 5 til 50 procent af en virksomheds energiforbrug, afhængig af hvad det er for en type virksomhed.

It-afdelingens store chance

"Ved at reducere energiforbruget får it-afdelingen virkelig mulighed for at ændre sit forhold til resten af virksomheden," siger Christopher Mines.

"Nu kan it-afdelingen sidde med ved bordet, når der tages strategiske beslutninger for virksomheden og blive en katalysator for virksomheden på strategisk niveau."

Der er flere områder, hvor it-afdelingen kan stå i spidsen for ændringerne. Blandt andet ved at overføre det, man har lært ved at reducere energiforbruget i datacentret, til alle virksomhedens faciliteter. Man kan fremme muligheden for effektivt distancearbejde og virtuelle møder og hjælpe med at sætte en mere effektiv fysisk levering af virksomhedens produkter i gang.

Uanset hvordan en virksomhed beslutter sig for at håndtere sine energiomkostninger, vil it-afdelingen være involveret.

Hvordan afdelingen end vælger at håndtere det selv eller i samarbejde med andre afdelinger, har den mulighed for at forbedre virksomhedens bundlinje ved at mindske energiudgifterne.

Distancearbejde

Ifølge Skip Laitner, chef for økonomisk analyse hos det amerikanske råd for energieffektiv økonomi, er distancearbejde den lavest hængende frugt for amerikanske virksomheder, der er på jagt efter energibesparelser.

I dag er der fire millioner amerikanere, der jævnligt har distancearbejde, og det sparer sammenlagt cirka 3,2 milliarder liter benzin, viser en undersøgelse fra den amerikanske brancheforening for forbrugerelektronik, CEA.

"Hvis vi øgede det til 40 millioner distancearbejdere, ville vi spare næsten 32 milliarder liter benzin," siger Skip Laitner.

"Hvor meget er det? Jeg tror, det svarer til 500.000 tønder olie eller cirka 2,5 procent af det nuværende forbrug."

Mens det helt klart reducerer medarbejdernes transportomkostninger, reducerer det samtidig virksomhedernes omkostninger på to områder: Elektricitet og husleje.

Sun Microsystems reducerer for eksempel sit årlige energiforbrug med omkring 2.500 kilowatt-timer for hver dag om ugen, en medarbejder arbejder hjemme. Det svarer til omkring 500 kilowatt-timer for hver dag, en medarbejder ikke er på kontoret.

Og med næsten 20.000 medarbejdere (56 procent af arbejdsstyrken), der arbejder hjemme mindst en dag om ugen, betyder det store energibesparelser for Sun, fortæller Ann Bamesberger, direktør for Open Work, virksomhedens 10 år gamle distancearbejdsprogram. Sun bruger dermed mindre plads og færre penge på lejekontrakter.

En it-afdeling kan hjælpe sin virksomhed med at gennemskue, hvor distancearbejde har størst indflydelse på energiomkostningerne, fortæller Ann Bamesberger.

"Ved at spore medarbejderne eksempelvis via adgangskort eller følge deres brug af mobilt udstyr kan it-afdelingen danne sig et billede af virksomhedens mobilitetsmønster," siger hun.

Sådan en analyse viser måske, at en bestemt bygning kun bliver brugt to tredjedele af tiden, hvilket gør den til et åbenlyst mål for en distancearbejde-plan - og omorganisering, så der er mindre plads, der skal lejes, opvarmes og forsynes med el.

Ledelsen er ofte ikke klar over, hvor meget distancearbejde, der rent faktisk foregår i virksomheden, så der bruges alt for mange penge på at leje kontorplads og den dertilhørende energi, siger hun.

"It er altafgørende, for at distancearbejde kan lade sig gøre, og her har it-afdelingen en glimrende mulighed for at være proaktiv og vise resten af virksomheden, hvordan energiomkostningerne kan holdes nede," siger Ann Bamesberger.

Intelligent teknologi

Gartner-analytiker Simon Mingay påpeger imidlertid, at intelligent teknologi kan øge besparelserne på distancearbejde markant.

"Hvis man bare flytter folk et par dage om ugen, og de stadig har et kontor derhjemme og et skrivebord i virksomheden, sparer man ikke særlig meget," siger han.

It-afdelingen kan hjælpe virksomheden med at reducere den energi, der bliver brugt i bygningen, når medarbejderne ikke er der.

"Ja, det er bedre for universet, hvis folk arbejder hjemme, men det er bedre for virksomheden, hvis man bliver hjemme, og der samtidig ikke bruges energi på at opvarme, nedkøle og oplyse kontoret på arbejdspladsen," siger Greg Turner, der blandt andet er chef for teknologisk udvikling i Honeywell Building Solutions.

It-afdelingen kan levere teknologi til "intelligente" bygninger, der slukker unødvendigt lys, aircondition og så videre, for den allerede har forbundet alle hjørner af virksomheden, inklusive lagre og eksterne bygninger, med kablet og trådløs infrastruktur, påpeger han.

It-afdelingen har også allerede direkte kontrol over store energislugende maskiner: Printere, kopimaskiner, multifunktions-maskiner og stationære pc'er. Selv når alt det udstyr går i dvale, bruger det stadig strøm.

"It-afdelingen har forbindelser til næsten alle de maskiner og kan nå tværs over bygningen og slå alt udstyret fra og dermed reducere forbruget med 12 til 15 procent," siger Greg Turner.

"Hvis for eksempel ingen i en afdeling har logget på en hel dag, behøver printeren ikke at være tændt," siger han.

Ineffektive bygninger

Virksomhederne kan tage disse ideer et skridt videre og begynde at kontrollere lys, opvarmning og afkøling på arbejdspladsen.

"Ved hjælp af it-infrastrukturen kan en virksomhed se, hvordan pladsen bliver brugt, forudsige strømforbrug i bygningen, kontrollere mekanisk udstyr og tage klimabeslutninger, for eksempel om et lokale skal opvarmes eller afkøles eller ej. Når den sidste person logger af, ved vi, at bygningen ikke bruges, og så kan vi reducere energien med 30 procent," siger Greg Turner.

Bygninger står for 40 procent af det samlede amerikanske energiforbrug i dag.

"30 procent af det er spild på grund af ineffektive systemer, blandt andet dårlig belysningskontrol og brug af varme og aircondition om natten, når bygningen er tom," siger Brandi McManus, der er global chef for forretningsudvikling af energi-løsninger hos svenske TAC.

TAC leverer åbne, integrerede it-systemer til bygninger og er et datterselskab til Schneider Electric.

Tænk småt, spar stort

Telenor har arbejdet sammen med TAC om at reducere sit strømforbrug fra 300 kilowatt-timer til 100 kilowatt-timer per kvadratmeter. TAC udarbejdede et system, hvor omkring 1.100 arbejdspladser blev kontrolleret individuelt, og hvor kun de brugte områder var opvarmet. Rummene bliver reguleret med 600 multifunk­tionelle knudepunkter med sensorer, mens 900 ventiler kontrollerer opvarmning og ventilation.

Brandi McManus fortæller, at der sommetider er behov for en mindre teknologisk tilgang:

"Vi havde et tilfælde, hvor der var et lille serverrum ved siden af et kontor, og de brugte samme aircondition-kanaler. Med en lille smule arbejde på kanalerne sparede vi energi, og medarbejderne i kontoret følte sig bedre tilpas."

Drop flybilletter

"Det kan også reducere en virksomheds energiomkostninger, hvis antallet af forretningsrejser mindskes, og det gælder ikke kun for CO2-udledning," siger Christopher Mines fra Forrester Research.

I dag kan man erstatte en stor del af rejseaktiviteten med videokonferencer, fordi teknologien har udviklet sig så meget det sidste årti. I dag skaber avancerede videokonferencer en virkelighedsnær oplevelse, hvor deltagerne ofte hurtigt glemmer, at de ikke er i samme rum (eller samme kontinent for den sags skyld).

Den slags systemer er langtfra billige - de kan koste flere hundrede tusind kroner per lokale. Men Christopher Mines fortæller, at mange af de virksomheder, der allerede har indført systemerne, betaler med de penge, de sparer på flybilletter, hotelværelser, biler og rejsetid. Mange opnår endda store besparelser.

"Det er en strategisk beslutning at begynde at bruge videokonferencer, men it-afdelingen er katalysatorem, der kan opstille en business case, der beviser potentialet," siger Christopher Mines.

Forsyningskæden

Produktion, lagring og forsendelse bruger ligeledes meget energi. It-afdelingen kan reducere behovet for energi ved hvert af disse led i forsyningskæden, lyder det fra Simon Mingay fra Gartner.

Postvæsener og andre logistikfirmaer verden over bruger allerede i dag ruteplanlægnings-systemer, der minimerer antallet af kørte kilometer - og dermed brændstofforbruget. Digitale signaturer sparer også energi, fordi de overflødiggør produktion og transport af fysiske dokumenter.

Men it kan hjælpe endnu tidligere i processen ved at reducere antallet af varer, der skal opbevares og transporteres, siger Simon Mingay.

"Der er mange flere muligheder for at reducere mængden af materialer og endda eliminere det fysiske indhold i et produkt eller en tjeneste," siger han.

For eksempel kan et skift fra cd'er til MP3-filer give store energibesparelser, og det samme vil ske ved skiftet fra dvd'er til downloadede eller internet-streamede videoer, som Mingay forventer inden for den nærmeste fremtid.

Hewlett-Packard har reduceret emballagen til bærbare computere med 65 procent - og dermed også sænket energiforbruget på lagre og til transport - ved at pakke computerne i tasker, som slutbrugerne også kan benytte.

Reducer lageret

It-afdelingerne kan også bidrage med print-on-demand-tjenester og avanceret materialeproduktion. Print-on-demand kan for eksempel give mulighed for at gå ned i den lokale boghandler, fortælle ekspedienten hvilken bog man vil have, og få den trykt og indbundet på stedet.

"Der er intet spild, og man sparer store mængder energi og kulstof, fordi man slipper for at sende bøgerne rundt i hele verden. Og så sænker det også forlæggernes energiomkostninger," siger Simon Mingay.

Den fremgangsmåde kan også bruges til at reducere omkostningerne i næsten alle virksomheder, der bruger printede materialer.

It-afdelingen kan hjælpe virksomheden med at spare mange penge ved at bruge print-on-demand internt, sådan at det kun er nødvendige dokumenter, der bliver printet. Det kan sættes i gang ved, at it-afdelingen leverer eller abonnerer på en ekstern infrastruktur til et bibliotek af PDF-dokumenter, som brugerne printer lokalt efter behov. Det reducerer papirforbrug og behov for lagerplads.

På længere sigt kan 3D-printere udvide potentialet i print-on-demand voldsomt, påpeger Skip Laitner fra Det Amerikanske Råd for Energieffektiv Økonomi.

"Man vil kunne producere hvad som helst lige fra mobil-covers til kunstige knogler. Ved at producere produkterne, hvor der er brug for dem, vil man undgå at spilde energi og penge på at transportere dem verden rundt."

Betsy Harter er freelancejournalist, hendes bidrag er oversat til dansk af Mille Bindslev.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere