Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sander presser på for bedre it hos kollegaerne

Det nye it-center Statens It skal ikke være en sovepude for udviklingen af it i ministerierne. Derfor skal ministerierne til at udarbejde nye digitaliseringsstrategier.

Ansvaret for udvikling af it flytter ikke med, når ministerierne i de kommende år skal flytte drift af it til Statens It, hvilket du kan læse mere om her.

Og det skal ministerierne ikke glemme.

Derfor er statens it-råd og videnskabsminister Helge Sander(V) nu klar med en vejledning, som skal sikre, at ministerierne får en ny digitaliseringsstrategi på plads, der sikrer fortsat udvikling.

Beslutningen om at danne Statens It betyder, at det er vigtigt at få prioriteterne i orden for ikke at risikere at miste momentum, når it-driften flytter.

Statens It-råd, der består af it-ledere fra ni ministerier, står bag vejledningen, som ifølge videnskabsministeren er en god lejlighed til at skærpe opmærksomheden på it og digitalisering.

"Det er en væsentlig opgave at udnytte de nye muligheder, som etableringen af Statens It skaber. Ministeriernes ledelser står fortsat i spidsen for udviklingen af nye digitale løsninger til gavn for borgere og virksomheder inden for deres ansvarsområder," siger Helge Sander om den nye vejledning om ministeriernes it-strategier.

Lang deadline

Vejledningen bliver netop i dag sendt ud til ministerierne, som har indtil udgangen af 2009 til at opdatere deres strategier, medmindre de har strategier, som løber ud over den periode.

Allerede for to måneder siden advarede Dansk IT og Rambøll Management i årets udgave af IT i praksis om, at det er helt afgørende at bevare fokus på udvikling af forretningen med digitalisering, når driften flytter ud af ministerierne.

Og selv om det er en pligtopgave, ministerierne skal i gang med, så håber kontorchef i IT- og Telestyrelsen, Adam Lebech, at opgaven benyttes til at sikre bedre it i fremtiden.

"Der ligger en fantastisk mulighed i at lave en strategisk it-organisation nu. Som det er i dag ligger der typisk både understøttelse og koordinering af udviklingsopgaver og it- arkitektur i koncern-it-enhederne , men tiden tiden går ofte med support og drift. Driftsopgaven tager meget fokus fra effektivisering, udvikling og innovation gennem digitalisering," forklarer Adam Lebech og tilføjer, at når driften i fremtiden bliver en service, der leveres fra Statens It, så giver det en mulighed for et større fokus på at anvende it aktivt til forretningsudvikling.

Det er den tilgang, som Helge Sander også gerne vil have sine kollegaer til at vælge, når de nu skal til at se strategierne efter i sømmene.

"It og digitalisering skal stimulere innovation og udvikling, også i ministerierne," siger videnskabsminister Helge Sander.

Grøn it på tegnebrættet

Det er dog ikke kun innovation og udvikling, som skal stå højt på dagsordenen i ministerierne, når de skal opdatere deres strategi for de kommende års digitalisering.

Der er gået fire år siden, der sidst blev udsendt en lignende vejledning, og siden er nye fokusområder kommet til.

Et af de emner, der nu skal skrives ind i digitaliseringsstrategierne er målsætninger for grøn it.

Videnskabsministeriet vil senere på året komme med en vejledning i, hvordan ministerierne kan nedbringe miljøbelastningen ved brug af it.

De forskellige ministerier skal arbejde med grøn it og nedbringelse af miljøpåvirkningerne.

Grøn it er kun et af flere nye punkter i den nye vejledning. Allerede om tre uger er borgerportalen klar i en ny udgave, men dermed er kun et mål i den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi nået.

Et andet mål er, at al relevant kommunikation med det offentlige skal kunne foregå digitalt allerede fra år 2012. Det skal der tages højde for i de nye strategier.

Og faktisk er der i vejledningen fra statens it-råd hele 31 konkrete anbefalinger af punkter, som rådet gerne ser, bliver inddraget i arbejdet med digitaliseringsstrategierne.

Adam Lebech fra IT- og Telestyrelsen forklarer, at det har været vigtigt for statens it-råd , at vejledningen udsendes nu, så de store it-organisationer i ministerierne husker at tage højde for udvikling og innovation, når en stor del af fokus vil være rettet mod overflytning af it-driften til Statens It.

"Ministeren har sendt et brev om vejledningen ud til alle ministre for at sikre, at det får topledelsens interesse. Det er vigtigt at de tænker: Hvordan vil vi bruge it til at skabe udvikling. It skal stadig være en forretningsdriver," siger Adam Lebech.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere