Artikel top billede

EU Kommissær Viviane Reding får en demonstration af danske Medisats Patientkuffert. Kufferten har indbygget videokonference mellem læge og patient. Foto: Jens Genders

Patientkufferten kan betyde kortere indlæggelse

Kronisk syge kan med Patientkufferten spare mange dages indlæggelse. Den danskudviklede løsning gør det muligt at sende dem hjem langt tidligere i behandlingsprocessen.

Det er de færreste, der sætter pris på at være indlagt på sygehuset. For kroniske patienter, hvor indlæggelse nærmest er rutine, kan ugelange ophold tære hårdt på psyken.

Men for den patientgruppe, som efter et par dages indlæggelse blot skal observeres, kan det fremover foregå i hjemmet, til fordel for både sygehus og patient.

Patientkufferten, udviklet af danske Medisat, er en livslinje mellem patient og læge, som hurtigt sættes op i patientens eget hjem, og det kan erstatte flere dages unødigt hospitalsophold.

Modulbaseret opbygning

Via en række tilslutningsmuligheder kan Patientkufferten bruge en række diagnosticeringsudstyr, herunder til at måle EKG, vægt og blodtryk. Hver enkelt kuffert tilpasses patienten, alt efter hvilken form for sygdom der er tale om.

"Vi kan ligesom med legoklodser sætte hvad som helst udstyr på, til behandlingsmetoden. Den synkroniserer selv med udstyret," siger Kurt Christensen, administrerende direktør i Medisat A/S.

Kufferten har kamera og skærm indbygget, så patienten kan kommunikerer via videokonference med lægen, som kan se tilstand og resultater fra udstyret fra hospitalet.

Dataene fra måleudstyret sendes automatisk til lægen, som kan være i forbindelse via alt fra ADSL og 3G, til satellit og NMT-nettet.

De forskellige kommunikationsmuligheder kan samtidig oprettes på en måde, så kufferten automatisk skifter til en anden forbindelse, hvis eksempelvis 3G-nettet er nede.

Krav til brugervenlighed

Da Patientkufferten hovedsageligt er rettet mod ældre patienter, stilles der store krav til brugervenlighed og enkelthed.

Ældres kendskab til it er begrænset, og derfor er Patientkufferten trimmet til kun det allermest nødvendige.

"Vores første udfordring, da vi skulle udvikle den her kuffert, var, at vores patienter alle sammen er 65 eller ældre, som aldrig har betjent udstyr før. De mennesker som får den her kuffert med hjem, de ligger på sygehuset og er syge," siger Kurt Christensen.

Derfor er selve kufferten holdt nede på en tænd/sluk-knap, volumenindstilling og så selve udstyret som måler de nødvendige parametre.

"De fleste ældre er ikke vant til teknologi, og det er de færreste der har mod på at prøve sig frem, når de er svage," siger Viviane Reding, EU Kommissær for informationssamfund og -medier, som var på besøg hos Medisat og selv fik lejlighed til at prøve kufferten.

Men kniber det eksempelvis for patienten at høre lægen, er der mulighed for at hjælpe med den del. Fra sit kontor kan lægen hurtigt skrue op for volumen, og generelt styre Patientkufferten på afstand, hvis det er nødvendigt.

En konfiguration af kufferten inkluderer et særligt videokamera, som lægen kan styre og zoome ind på specifikke zoner på patienten.

Lynkursus i kuffertbrug

Rent praktisk fungerer løsningen ved, at Medisat sender en tekniker ud i patientens hjem, og sætter en kuffert op indenfor to timer fra udskrivelse.

"Til at starte med vil de helst ikke røre det her. Mange af dem siger jo, at de ikke rigtig har lyst, og spørger om det lige skal være nu. Der får de sig altså et kulturchok. De finder pludselig ud af, at det jo slet ikke er så svært, og så får du pludselig syge mennesker til at smile," siger Kurt Christensen.

"Det er fedt. Det er rigtig, rigtig fedt."

Her modtager patienten også en introduktion til brugen, og selvom det er langt fra alle, som har mod på at sætte sig ind i hvordan kufferten fungerer, tager de godt imod den.

Den model har Medisat i samarbejde med Svendborg Sygehus, hvor løsningen har været i klinisk forsøg de sidste par år, haft stor succes med.

En undersøgelse blandt patienterne i forsøget har vist, at hele 94 procent af de 85 patienter, som har haft lejlighed til at afprøve Patientkufferten, mener, at de let kunne betjene systemet og vil anbefale kufferten til andre.

Kroniske patienter

I første omgang er Patientkufferten primært rettet mod kroniske patienter, da de udgør en stor belastning på sygehusvæsnet.

I gennemsnit bliver en kronisk patient, med eksempelvis rygerlunger eller hjerteproblemer, indlagt seks gange årligt. Hver indlæggelse varer, i snit, seks til otte dage.

Men med Patientkufferten kan en stor del af denne patientgruppe sendes hjem allerede efter en eller to dage, og det betyder samlet set en kæmpe besparelse, alene i sengepladser.

Samtidig betyder det at patienterne slipper for at være indlagt en hel uge, og kan i stedet klare den resterende behandling hjemmefra.

Inklusiv de svage

Ambitionen om at kunne hjælpe patienter i hjemmet, frem for at skulle betale for hospitalsopholdet, er højt på EU Kommissær Viviane Redings liste, og derfor har hun arbejdet for at fremme et projekt, som skal sikre at også svage og ældre patienter kan udnytte teknologien optimalt.

"Folk der er uden for rækkevidde, hvad enten det skyldes et handicap eller geografi, skal vi have med," siger Viviane Reding.

Projektet går under navnet "e-Inclusion," og indebærer blandt andet en prisuddeling til virksomheder og institutioner, som er særligt gode til at inkludere denne målgruppe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere