Artikel top billede

Foto: Hans Juhl

Tiden er løbet fra Jens Alders sparekniv

Computerviews: TDC's bestyrelse giver Jens Alder kniven og sætter en ny, relativt ukendt mand til at lede Danmarks største teleselskab. Bestyrelsens handlinger virker noget uforklarlige.

Computerviews: Da Computerworld en tidlig morgen i juni 2006 kunne fortælle, at Hennings Dyremose stoppede i TDC og overlod posten til Jens Alder, der kom fra schweiziske teleselskab Swisscom, lød den nye direktørs egen forklaring:

"Fornyelsen ligger i, at jeg er en ny person, som nu skal stå i spidsen for virksomheden. Det er godt og sundt for virksomheder at få nye folk i spidsen. Det siger jeg nu som ny chef i TDC, men det sagde jeg også, da jeg forlod min tidligere arbejdsplads."

Citatet er på mange måder interessant her godt to år efter Jens Alders tiltrædelse, hvor den dansk-schweiziske koncernchef nu må se sig tvunget til at overlade roret til 41-årige Henrik Poulsen, der skal fortsætte udviklingen af TDC.

Med Jens Alder blev TDC på alle måder et nyt teleselskab - og et mindre teleselskab.

Alders primære opgave var nemlig at skære alt det overflødige fedt væk og skabe et toptrimmet teleselskab, der kunne tilfredsstille de kapitalfondene bag Nordic Telephone Company, der ejer TDC.

Alting forandret

I de seneste to år har det resulteret i en lang række frasalg af aktiviteter her i Danmark og rundt omkring i Europa, blandt andet i form af tyske Talkline, østrigske One og baltiske Bité.

Samtidig har Jens Alder været manden, der skulle effektuere planen om af skære i medarbejderstaben med fem til syv procent om året - en plan, der blev vedtaget, inden Alder selv overtog posten som øverstkommanderende.

Noget af det mest bemærkelsesværdige, der er sket i TDC, siden Jens Alder trådte til, er dog den ekstreme direktør-udskiftning, der har fundet sted.

TDC er med andre ord et helt andet teleselskab i dag, end det var for to år siden. Når Jens Alder æra slutter så brat, skyldes det derfor ikke, at manden har trillet tommelfingre i de forgangne måneder.

Hans opgave har hele tiden været, at trimme og styrke TDC til et salg, og så sent som for halvanden uge siden proklamerede han på forsiden af avisen Computerworld, at TDC er klar til et salg.

Hvad ligger bag fyringen?

Så hvad er gået galt?

Selv teleanalytikerne er overraskede over den pludselige fyring og siger samstemmende, at Jens Alder har gjort det godt på posten og ikke tøvet med at foretage de tiltag, som har været nødvendige for at fremtid-sikre teleselskabet.

Derfor skyldes fyringen snarere, at NTC er blevet tvunget til at ændre planerne med TDC. Kapitalfonde har det primære formål at sælge til en højere pris, end man købte til.

Det har åbenbart vist sig svært at realisere med TDC, og kapitalfondene vælger derfor at skifte kaptajnen ud - selvom han måske ikke kan klandres.

Bestyrelsesformand Vagn Sørensen forklarer til Computerworld skiftet med, at TDC med Jens Alder "har haft et intensivt og succesrigt fokus på omkostningsreduktioner og effektiviseringer", men at bestyrelsen nu mener, at der skal et større fokus på at forbedre omsætningen.

Med andre ord: Alders sparekompetencer var nødvendige for at få TDC sendt på rette kurs, men for at kapitalfondenes ønske om at kunne tjene penge på at sælge TDC skal realisereres, skal den tilbageværende forretning tjene flere penge.

Den opgave kan andre klare bedre end Jens Alder, mener bestyrelsen.

Henrik Poulsen - en overgangsfigur?

TDC har nu udnævnt Henrik Poulsen som ny topchef. Hvem, spørger du måske dig selv?

Med al respekt for manden - som vi endnu ikke kender - så er det overraskende, at bestyrelsen har valgt en relativt ukendt person til posten som koncernchef og administrerende direktør i et så stort og dominerende selskab som TDC.

Henrik Poulsen har tidligere haft topstillinger i KKR Capstone og Lego gruppen, ligesom han har været ansat i i McKinsey og Novo Nordisk. Hans kobling til TDC skyldes, at KKR Capstone ejes af Kohlberg Kravis Roberts & Co, der er en af aktionærerne i Nordic Telephone Company gruppen, der ejer TDC.

Det kan umiddelbart være svært at se, hvordan hans manglende erfaring med tele-markedet harmonerer med bestyrelsens udmelding om, at TDC nu skal tage hul på et nyt kapitel, der handler om at styrke selskabets kundefokus og position på markedet.

Spørgsmålet er, om Henrik Poulsen mest af alt er tænkt som en overgangsfigur.

På den anden side, så viser historien om Jens Alder med al tydelighed, at intet er givet på et tele-marked, hvor priserne styrtdykker, og nye spillere bliver ved med at vælte ind på banen med mobil-, internet- og indholdstilbud - en fordel for forbrugerne og en kæmpe udfordring for kapitalfondenes gamle tele-monopol.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere