Artikel top billede

Foto: Hans Juhl (Foto: Hans Juhl)

Alder-afsked: Analytikere taget på sengen

Det kommer som en overraskelse for analytikerne, at TDC nu udskifter topchef Jens Alder med Henrik Poulsen.

"Nå for søren da. Det har jeg ikke set. Det er lidt af en overraskelse," sagde teleanalytiker Bernt Stubbe Østergaard fra Current Analysis, da Computerworld ringede for at få en kommentar om dagens chef-skifte i TDC.

"Det overrasker mig, fordi han jo i den grad synes at have været investorernes mand. Han har solgt af og skåret ned og realiseret, hvad realiseres kan," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Kapitalfondene ville en ting, mens administrerende direktør og koncernchef Jens Alder ville noget andet.

Nogenlunde sådan forklarer teleanalytiker Torben Rune dagens chok i telebranchen. Han havde heller ikke hørt nyheden, da Computerworld kontaktede ham.

"Jeg har stor respekt for Alder. Jeg kan se, at de tiltag, der er gjort i TDC, er meget nødvendige, og det er udtryk for den strategi, der har ligget. Problemet er bare, at ejernes overordnede strategi med selskabet ikke harmonerer med direktionens tiltag. Men det kan man ikke laste direktøren før," siger teleanalytiker Torben Rune fra Netplan.

Torben Rune vurderer, at kapitalfondene havde nogle tanker med TDC, som de ikke har kunnet realisere.

"Jeg tror, at udviklingen ikke er gået som forudset, da fondene i sin tid købte TDC. Kapitalfonde kan ved køb af andre typer virksomheder splitte dem op, og sælge delene til en pris, der overgår selskabets samlede værdi. Det kan man ikke med et teleselskab, fordi mobiltilbud sælges med fastnet og omvendt," siger teleanalytiker Torben Rune.

Strand: Alder er syndebuk
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult er dog meget uenig i den betragtning. Det danske fokus med en erhvervsfokus i Norden har været strategien hele tiden, mener John Strand, som ikke er så overrasket over Alders exit.

"Når fondene er under pres, skal de have en syndebuk. Kapitalfondene har det på samme måde, som en der købte en Strandvejsvilla sidste år. De købte for dyrt, og en fyring af Alder ændrer ikke på, at de sidder for dyrt," siger John Strand.

Torben Rune holder fast i, at kapitanfondene ville splitte selskabet op. Og på den måde har Jens Alder haft svært ved at levere de nødvendige resultater over for ejerne, vurderer Torben Rune.

"Det giver derfor ikke mening at splitte selskabet op i mindre dele, og det er nok kommet bag på kapitalfondene. Og det er nok forklaringen på, hvorfor Jens Alder ikke har kunnet levere varen over for ejerne," siger Torben Rune.

Sunrise spøger

Bernt Stubbe Østergaard fremhæver også det manglende frasalg af TDC's schweiziske afdeling, Sunrise, som en mulig forklaring på Alders afgang.

"En af de ting, der måske er gået rigtig galt for hans regeringsperiode er det manglende salg af Sunrise i Schweiz. I og med han kommer fra Schweiz så at sige, så skulle han være den perfekte mand til at skaffe en køber.

I stedet har man måtte investere i Schweiz og købe Tele2 for overhovedet at skabe en forretning, som man så senere kan sælge. Det er ikke nogen god sag at have," siger han.

Rune: Ikke bedre odds til ny topchef
På trods af den noget bratte afsked med TDC, vil Jens Alder stadig have et godt eftermæle i telebranchen, mener Torben Rune.

"Det her er ikke et spørgsmål om, at direktøren ikke leverer varen. Der har været et strategisk brist i den forretning, som fondene har set her. Derfor er det naturligt nok, at de skifter direktør, men oddsene for, at en ny direktør kan gøre det bedre, er de samme som Jens Alders odds," siger Torben Rune

Det er 41-årige Henrik Poulsen, som skal overtage pladsen efter Jens Alder i TDC. Hans opgave bliver måske at bygge videre på TDC, mens Jens Alder skar fra.

"Nogle ledere er måske gode til at lave den nedskæring og andre lidt Obama-juhu-agtige skal til for at bygge noget op igen. Jeg vil bestemt ikke se det her som en plet på Jens Alders karriere. Han er blevet hevet ind for at rydde op og skære ned, og det har han, på nær Sunrise faktisk også formået at gøre," siger Bernt Stubbe Østergaard.

Jens Alder nåede at være topchef i TDC i to år (ansat pr. 1. november 2006, red.), og han har gjort det godt, mener John Strand.

"Jens Alder har været i stand til at udvikle bundlinjen i positiv retning. Han har gjort et fantastisk stykke arbejde, og det kunne ikke gøres meget anderledes," siger John Strand.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere