Artikel top billede

Logfiler kan afsløre Stein Baggers skjulested

Hvis Stein Bagger kontakter sin kone eller otte-årige datter med sin mobiltelefon, vil logfilerne hurtigt lede politiet på sporet.

Teleselskabernes tvungne logning af data kan blive jokeren i politiets jagt på den bedrageri-sigtede og flygtede it-direktør Stein Bagger.

Logfilerne, som alle teleselskaber i Danmark er tvunget til at registrere og gemme, vil let kunne udpege hans opholdssted.

For teleselskaberne gemmer også oplysningerne om indkommende opkald.

Det hele afhænger af, hvor forberedt på sin flugt, Stein Bagger egentlig var. Og hvor stor indsigt i teknologi, den bedragerisigtede it-direktør har.

Hvis han nøje har planlagt sin flugt, har han også haft tid til at skaffe sig en telefon uden forudbetalt abonnement, og så er han reelt umulig at spore via sine telefonopkald.

Har han derimod taget sin egen mobiltelefon med, er sagen en ganske anden, for så har politiet gode muligheder for at spore ham via hans teleaktiviteter.

Antages det for sandsynligt, at han har kontaktet sin familie, vil Stein Baggers families telefoner være mål for politiets aflytning og overvågning af logfilerne på familiens teletrafik.

"I en sådan politisag er der formentlig allerede rekvireret aflytning på nogle af de numre, han kunne tænkes at ringe til. Det har jeg ingen konkret viden om, men det er en normal fremgangsmåde," siger TDC's telechef Mogens Ritsholm.

Han kan ikke oplyse, om TDC har haft en henvendelse fra politiet i Bagger-sagen. Det sorterer under TDC's Politigruppe, og her holdes dørene lukket.

Aflyting og logning

Der er to muligheder for at fange Bagger med telemetoden: Reel overvågning i form af aflytning af telefonsamtaler. Og logning, hvor politiet får adgang til teletrafikken på bestemte telefonnumre.

Med sigtelsen af Stein Bagger i retten i dag, vil politiet uden videre kunne sikre sig rettens godkendelse af at få udleveret logfilerne på alle relevante telefoner.

De logfiler, der udleveres til politiet, indeholder det telefonnummer, han ringer fra, hvis det ellers kommer med i logningen.

"Det gør det ikke altid i opkald fra udlandet," siger Mogens Ritsholm.

Optimalt, vil logfilerne fortælle, hvor i verden et opkald fra et bestemt nummer kommer fra, og politiet kan derefter spørge myndighederne i det pågældende land, hvor den telefon befinder sig.

Denne metode vil ikke gøre gavn, hvis Stein Bagger benytter en telefon uden forudbetalt abonnement.

IP-telefoni og SMS'er

Heller ikke hvis Stein Bagger betjener sig af IP-telefoni vil logfilerne kunne afgøre, hvor opkaldene kommer fra.

"Bruger han Skype for eksempel, kan vi kun se, at der kommer et kald fra et nummer, men vi kan ikke se, hvor det kommer fra. De oplysninger forsvinder, for IP-adressen bliver ikke båret frem via telefonnettet. Konverteringen til telefonnettet sker formentlig udenfor Danmark, og så kan vi kun se, at der har været trafik fra et nummer, men altså ikke hvorfra," forklarer Mogens Ritsholm.

SMS'er kan derfor vise at sig at være den mest farbare vej. Man kan ganske vist ikke se indholdet af en SMS i en logning.

"Men der er ikke så mange andre metoder at sende SMS'er på end fra et mobilnet, og verdens mobilnet er forholdsvis ensartede. Dermed er der mere relevans i SMS-logningsoplysningerne," siger Mogens Ritsholm.

Han peger dog på, at der stadig findes SMS-tjenester på internettet, som vil umuliggøre en stedbestemmelse af afsenderen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere