Artikel top billede

Vil kortere domænenavne hjælpe .biz?

Gør dig klar til helt korte domænenavne som i.biz, u.biz og sandsynligvis we.biz.

Computerworld News Service: Det vil blive muligt at oprette domænenavne med kun et eller to tegn under toplevel-domænet .biz, hvis det lykkes NeuStar, som administrerer .biz-registret, at få grønt lys fra Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Ændringen er en del af en markedsføringskampagne, "der skal øge konkurrencen i markedet og øge opmærksomheden på .biz-brandet," fortæller Tim Switzer, som er vice president for registry services hos NeuStar.

Siden virksomheden lancerede .biz i 2001, har navnet kæmpet med at få fodfæste på trods af at være tilgængelig på 15 forskellige sprog. De fleste store virksomheder foretrækker det langt ældre .com, som blev oprettet i 1985.

.biz blev en gang markedsført som en måde at "træde tydeligere frem på." Det bruges hovedsagligt af mindre virksomheder, selvom mange store virksomheder har reserveret deres varemærker i .biz-domæner, som blot omdirigerer trafik til deres .com-sites.

Ifølge http://www.domainworldwide.com/ ved en forespørgsel 19. februar, rangerer .biz som verdens 8. oftest registrerede toplevel-domæne med 666.399 domæner. .com står her øverst på listen med over 21 millioner registrerede domæner efterfulgt af .de, .net, .co.uk, .org, .info og på syvendepladsen .it.

NeuStar, som også administrerer .us, .travel og .tel, fortæller, at .biz faktisk toppede med to millioner registrerede domæner sidste efterår. 73 procent af registranterne havde dog færre end 10 ansatte. USA og Canada står for de fleste registreringer efterfulgt af Tyskland og Storbritannien.

Lobbyvirksomhed

Virksomheder, der gerne vil foretage større ændringer i de toplevel.domæner, som de administrerer, er nødt til at søge om en tilføjelse i deres kontrakt med ICANN, som er den non-profit organisation, der bestyrer domænenavnesystemet. ICANN vil så overveje ændringerne efter en offentlig høringsperiode.

NeuStar og adskillige andre virksomheder har ført lobbyvirksomhed for rettigheden til at registrere kortere domænenavne siden 2006, hvor ICANN ophævede en begrænsning fra de tidlige 1990'ere.

På det tidspunkt mente man, at det ville være besværligt at vedligeholde en database på over 40 millioner domæner, så man reserverede domæner med kun et tegn, til hvis nu hoveddatabasen blev nødt til at blive splittet op for at håndtere efterspørgslen.

Korte navne under toplevel-domæner

Domæner med to tegn blev også reserveret for at undgå forveksling med landekoder, som på internettet også er på to tegn, såsom .dk for Danmark.

Før disse begrænsninger blev indført blev samtlige totegns-kombinationer af tal og bogstaver dog optaget for .com, og alle på nær en enkel blev optaget for .net ifølge en talsmand fra ICANN.

"Der er kun et enkelt totegns-domæne tilbage under .net, og det er 2c.net," oplyser han.

For få år siden genovervejede ICANN problemstillingen og har siden da givet tilladelse til kortere navne under adskillige toplevel-domæner. .coop og .mobi kan allerede nu have domænenavne på kun et tegn i selskab med eksempelvis PayPals x.com og Quests q.com, som blev registreret før indstillingen i 1993.

Men domænenavne på kun et tegn er stadig en sjældenhed. Scott Baldwin, som er talsmand for VeriSign, oplyser, at virksomheden på nuværende tidspunkt ikke accepterer nye navneregistreringer på et enkelt tegn for .com og .net.

Nu får vi se, hvor stor en effekt kortere domænenavne egentlig vil få for .biz-registreringerne, men visse observatører er ikke helt overbeviste, om det vil få nogen stor betydning for det trængte toplevel-domæne.

Spørgsmål om tillid

SEO-blogger, analytiker og konsulent Aaron Wall råder sine erhvervskunder til ikke at registrere .biz-domæner. Han mener, at selve associationen med kommercielle interesser, som .biz konnoterer, har skadet toplevel-domænet.

"Der er brugt milliarder af dollars på at markedsføre .com, som et brand. Folk har tillid til, det de er vant til. Det samme gælder for førende landespecifikke domæner som .co.uk. Mange har også tillid til .org-domæner, fordi pålidelige velgørenhedsorganisationer har sites på dette domæne. Ud af de sites, du besøger dagligt, og de sites, du abonnerer på, hvor mange har så .biz-domænenavne?"

Indtil videre har NeuStars ansøgning hos ICANN om at udvide .biz ikke høstet mange offentlige kommentarer. 20. februar var der kun to kommentarer, der begge revsede NeuStar for ringe håndtering af .biz.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere