Artikel top billede

Solbadende kommer til at rykke længere op på land i takt med klimaforandringerne.

Ny software holder danskerne tørskoede

Klima-it: Forskere fra Århus Universitet har udviklet et program, der kan forudse, hvilke områder i Danmark, der bliver ramt af oversvømmelser, når klimaforandringer hæver vandstanden i havene.

Korkbælter bør være en naturlig del af en veludstyret husholdning i fremtiden. Den globale opvarmning betyder nemlig, at verden i de
kommende år vil opleve, at vandstanden i verdenshavene stiger.

Hvor meget, den vil stige, strides de lærde om, blandt andet på den store klimakonference i København, der slutter i dag. Men en meters penge skulle være realistisk, vurderer de.

Mens det næppe kræver en raketvidenskabsmands hjerne at forudsige, at det vil de være de lavest beliggende områder, der bliver oversvømmet først, er det alligevel ikke altid helt indlysende, hvor en oversvømmelse vil ramme.

Det kom for eksempel bag på beboerne i Greve, syd for København, at netop deres område blev lagt under vand, mens regnen piskede ned i Danmark i den særdeles våde sommer 2007.

Højdemålinger med laser

Der er heldigvis hjælp at hente fra forskere fra Datalogisk Institut ved Århus Universitet. De har udviklet et program ved navn TerraSTREAM, der kan beregne præcis, hvor vandet vil flyde hen.

"Hvis myndighederne skal have en chance for at bekæmpe en oversvømmelse, skal de vide nøjagtigt, hvor det bliver vådt. Vores software kan beregne dette for hele Danmark på en gang, og det er der, så vidt jeg ved ingen andre, der kan," siger professor Lars Arge fra Datalogisk Institut, Aarhus Universitet til Videnskab.dk

Programmet er baseret på detaljerede højdemålinger af Danmark, og målingerne er foretaget med laser-scanninger af jordens overflade fra fly. Tidligere blev målingerne foretaget med radar, men laseren er mere præcis.

Målemetoden genererer enorme mængder data, faktisk i så store mængder, at det hidtil har været vanskeligt at analysere på dem.

Laseren måler for hver halvanden meter, og det resulterer i 1.000.000.000.000 bytes data, som eksisterende softwaresystemer meget vanskeligt håndterer.

"Staten har købt det enorme datasæt og har sendt dem ud til kommuner og styrelser. Men hidtil har kommunerne ikke rigtigt kunne bruge dem til noget, fordi datamængden er for stor til den software, der skal lave oversvømmelsesmodellerne," siger Lars Arge til Videnskab.dk.

Data hentes hurtigere

De enorme mængder data fra laser-scanningerne har hidtil fyldt for meget til at kunne ligge på samme computer som selve softwaren, og har krævet deres egen harddisk.

Her er problemet, at beregningsprogrammerne henter en lille bid information ad gangen, hvilket tager ubrugeligt lang tid, når der regnes på data i de dimensioner.

Århus-forskernes nye algoritmer finder ikke kun de specifikke data, som computeren har akut brug for, men medtager også informationer fra harddisken, som den skal regne på lige om lidt.

Det kan lade sig gøre, fordi data er arrangeret på en særlig måde, så softwaren let kan finde rundt i dem.

Professor Lars Arge fik ideen til oversvømmelsessoftwaren under et ophold i USA, hvor myndighederne var forberedt på en indkommende orkan, men alligevel blev overrasket over, hvilke områder, der blev oversvømmet.

Softwaren er udviklet med støtte fra Det Strategiske Forskningsråd på Center for Massive Data Algorithmic, MADALGO.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere