"Der er for mig ingen tvivl om, at udviklingen er uhyggelig klar," siger tidligere operationel chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen.

World Wide Watching you

WWW i de næste 20 år: Tidligere operationel chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen hylder de første 20 år med World Wide Web. Men det kan koste os både privatliv og retssikkerhed, advarer han.

Det verdensomspændende internet i form af world wide web fejrede i sidste uge 20 års jubilæum og har budt på en fantastisk udvikling, der har haft kolossal indflydelse på alt. Men jubilæet bør markere en ny æra, hvor vi overvejer de medfølgende trusler overfor retssikkerhed og privatliv meget grundigt fremover.

Det mener tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

"Der er for mig ingen tvivl om, at udviklingen er uhyggelig klar. Den it-teknologi og den udvikling vi står overfor, vil være i stand til at kende os personligt. Men den vil også være i stand til at indprente sig vores vaner, smag og behov. Desuden vil den gerne vide hvem vi er samme med og hvor vi skal hen," siger han.

"Hvis jeg med min 41-årige efterforskningserfaring kigger på det billede, som tegner sig, så rummer det både fascinerende og rystende efterforsknings- og overvågningsmuligheder," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han fortæller, at webudviklingen også har ændret hans tidligere erhverv. En ad de helst store ting er, at World Wide Web har gjort det muligt at udføre digital spionage. De muligheder er man også i en efterretningstjeneste i stand til at benytte.

"Problemet for efterretningstjenesten i dag er ikke at få data, men at sortere data på en hensigtsmæssig og fornuftig måde," siger han.

Og der kan man som borger finde et vist håb for at slippe for overvågningen, fortæller han. Det er simpelthen muligt at gemme sig i de enorme mængder af data.

Han mener, at disse muligheder kommer til at kræve en meget høj grad af balance mellem politiets behov og borgernes ret til privatliv og retssikkerhed.

Danskere vildere med overvågning
Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er danskerne mere vilde med overvågning end borgere i vores nabolande. Samtidigt mener han, at den udbredte vending "hvis jeg ikke har noget at skjule, har jeg ikke noget at være bange for" er noget gedigent vrøvl.

"Jeg synes der er masser af eksempler på, at den ikke er holdbar i virkeligheden. Det kan godt være man har det indtryk, men jeg er hundrede procent sikker på, at vi vil se et meget voldsomt pres på privatlivets fred, og at artikel 12 i menneskerettighedserklæringen vil få en meget stigende betydning," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge den tidligere operative chef for PET vil også vi danskere blive opmærksomme på betydningen af privatlivets fred den dag, der sker et større datatab herhjemme.

I andre lande er befolkningen langt mere observant overfor privatlivstruslen ved nettet, fordi der her er eksempler på tab af fortrolige og stærkt personlige data som senere er sat til salg på nettet til den højestbydende, påpeger han.

"Det vil ske den dag vi bliver udsat for det, som er den stærkest voksende kriminalitetsform i USA, nemlig identitetstyveri," siger han.

Artiklen fortsætter på næste side...


Indholdsfortegnelse

  1. Side 1 ud af 2
  2. 1
  3. 2

Næste side: To-fronts angreb

  1. World Wide Watching you
  2. To-fronts angreb
Næste side


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft opgiver milliardkøb af gamer-chatplatform med tusindvis af danske brugere
I marts forlød det, at Microsoft var svært interesseret i at købe chatplatformen Discord for over 10 milliarder dollar. Men planen er tilsyneladende gået i vasken.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.