"Der er for mig ingen tvivl om, at udviklingen er uhyggelig klar," siger tidligere operationel chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen.

World Wide Watching you

WWW i de næste 20 år: Tidligere operationel chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen hylder de første 20 år med World Wide Web. Men det kan koste os både privatliv og retssikkerhed, advarer han.

Det verdensomspændende internet i form af world wide web fejrede i sidste uge 20 års jubilæum og har budt på en fantastisk udvikling, der har haft kolossal indflydelse på alt. Men jubilæet bør markere en ny æra, hvor vi overvejer de medfølgende trusler overfor retssikkerhed og privatliv meget grundigt fremover.

Det mener tidligere operativ chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

"Der er for mig ingen tvivl om, at udviklingen er uhyggelig klar. Den it-teknologi og den udvikling vi står overfor, vil være i stand til at kende os personligt. Men den vil også være i stand til at indprente sig vores vaner, smag og behov. Desuden vil den gerne vide hvem vi er samme med og hvor vi skal hen," siger han.

"Hvis jeg med min 41-årige efterforskningserfaring kigger på det billede, som tegner sig, så rummer det både fascinerende og rystende efterforsknings- og overvågningsmuligheder," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han fortæller, at webudviklingen også har ændret hans tidligere erhverv. En ad de helst store ting er, at World Wide Web har gjort det muligt at udføre digital spionage. De muligheder er man også i en efterretningstjeneste i stand til at benytte.

"Problemet for efterretningstjenesten i dag er ikke at få data, men at sortere data på en hensigtsmæssig og fornuftig måde," siger han.

Og der kan man som borger finde et vist håb for at slippe for overvågningen, fortæller han. Det er simpelthen muligt at gemme sig i de enorme mængder af data.

Han mener, at disse muligheder kommer til at kræve en meget høj grad af balance mellem politiets behov og borgernes ret til privatliv og retssikkerhed.

Danskere vildere med overvågning
Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er danskerne mere vilde med overvågning end borgere i vores nabolande. Samtidigt mener han, at den udbredte vending "hvis jeg ikke har noget at skjule, har jeg ikke noget at være bange for" er noget gedigent vrøvl.

"Jeg synes der er masser af eksempler på, at den ikke er holdbar i virkeligheden. Det kan godt være man har det indtryk, men jeg er hundrede procent sikker på, at vi vil se et meget voldsomt pres på privatlivets fred, og at artikel 12 i menneskerettighedserklæringen vil få en meget stigende betydning," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Ifølge den tidligere operative chef for PET vil også vi danskere blive opmærksomme på betydningen af privatlivets fred den dag, der sker et større datatab herhjemme.

I andre lande er befolkningen langt mere observant overfor privatlivstruslen ved nettet, fordi der her er eksempler på tab af fortrolige og stærkt personlige data som senere er sat til salg på nettet til den højestbydende, påpeger han.

"Det vil ske den dag vi bliver udsat for det, som er den stærkest voksende kriminalitetsform i USA, nemlig identitetstyveri," siger han.

Artiklen fortsætter på næste side...


Indholdsfortegnelse

  1. Side 1 ud af 2
  2. 1
  3. 2

Næste side: To-fronts angreb

  1. World Wide Watching you
  2. To-fronts angreb
Næste side
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?