Artikel top billede

Elleve højt profilerede britiske offentlige registre bør skrottes på grund af ulovlig indsamling af data eller store driftsmæssige problemer, konkluderer ny rapport.

Offentlige databaser på kant med loven

Hver fjerde offentlige database i Storbritannien vurderes at være ulovlig i forhold til lovgivningen om datasikring og menneskerettigheder.

Computerworld News Service: En ud af fire britiske offentlige super-databaser "er næsten utvivlsomt ulovlige i forhold til menneskerettigheder eller datasikringslov" og bør derfor blive "skottet eller væsentligt omdesignet".

Så barsk er konklusionen i en ny kritisk rapport.

Rapporten er bestilt af Joseph Rowntree Reform Trust og konkluderer også, at over halvdelen af de 46 største databaser har "væsentlige problemer med persondatasikkerhed eller effektivitet" og under 15 procent er "effektive, proportionelle og nødvendige".

I en belastende vurdering af "Transformational Government"-programmet, der sigter efter at forbedre den offentlige administration ved hjælp af it, fremhæver rapporten, der blev udfærdiget af Foundation for Information Policy Research, at meningen med dette program "var at gøre den offentlige administration bedre eller billigere, men programmet er gentagne gange blevet anfægtet af kontroverser om effektivitet, persondatasikkerhed, lovmæssighed og omkostning."

Rapporten sætter spørgsmålstegn ved, om Storbritannien er "ude af trit" med andre udviklede lande ved at centralisere data i stedet for at opbevare dem lokalt.

"Den vægt, der lægges på datafangst, udfyldelse af blanketter, mekanisk vurdering og profilering, skader den professionelle ansvarlighed og fremmedgør borgeren overfor staten," står der i rapporten. "Over to tredjedele af befolkningen har ikke længere tillid til, at staten kan håndtere deres persondata sikkert."

Registre bør skrottes

Elleve højt profilerede britiske offentlige registre bør blive "skottet eller væsentligt omdesignet" på grund af ulovlig indsamling af data eller store driftsmæssige problemer, konkluderer rapporten.

Blandt disse er NHS Detailed Care Record, som er en del af Storbritanniens National Programme for IT, der har et budget på 102,4 milliarder kroner. Rapporten sætter her spørgsmålstegn ved, hvorfor "mange behandlere har mulighed for at tilføje deres egne kommentarer på Wikipedia-facon uden behørig kontrol eller at kunne føres til ansvar" til en så personfølsom database.

Rapporten truer også registret Summary Care Record med et "rødt lys," hvis ikke patienterne får en effektiv mulighed for at fravælge at blive registreret.

Den foreslåede superdatabase over samtlige sendte e-mails og telefonopkald bør også stoppes øjeblikkeligt ligesom planen om id-kort, det nationale DNA-register og ContactPoint, som er et register over alle børn i England.

Kun seks databaser heriblandt tv-licens-databasen blåstemples af rapporten.

Statslige it-køb bør underkastes langt grundigere eftersyn, og kun folk med "evnen til at administrere komplekse systemer" bør få tilladelse til at administrere dem ifølge rapporten. Den britiske regerings it-direktør bør rapportere direkte til en ledende minister, tilføjes det.

Og endelig påpeger rapporten, at den britiske regering er nødt til at fokusere på, hvad en given teknologi giver af resultater frem for blot at indføre komplekse systemer for systemers egen skyld. "It-virksomheder må aldrig igen bestemme politikker," advarer rapporten.

En talsmand fra det britiske indenrigsministerium udtaler, at: "Vi erkender den absolutte nødvendighed af at finde en balance mellem individets rettigheder og privatliv og evnen til at standse, forhindre og efterforske kriminalitet effektivt."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere