Artikel top billede

Ny Ubuntu går i beta

Den næste version af Canonicals populære Linux-distribution går nu ind i den sidste testfase, før systemet lanceres i april.

Ubuntu version 9.04 er ved at få slebet de sidste hjørner runde, før distributionen slippes løs blandt brugerne i næste måned.

Linux-distributionen byder på en række justeringer i forhold til forgængeren.

"Version 9.04 er en incremental-udgave, hvor der ikke er de store, vilde eller nye ting, men en masse forbedringer og justeringer af det eksisterende," fortæller Mads Christian Olesen, der er aktiv i den danske Ubuntu-forening.

I Ubuntu 9.04 har udviklerne blandt andet taget de første skridt i retning af cloud computing og fintunet start-up-processen, der er barberet ned til 25 sekunder på en netbook.

Der kommer ligeledes en særlig Netbook Edition af Ubuntu designet til en bredere vifte af hardware, og en brugergrænseflade, som passer til små skærme.

Hurtigere filsystem

Den nye version af operativsystemet inkluderer en opdateret version af Gnome-brugerfladen.

Gnome 2.26 er blandt andet blevet udvidet med programmet Brasero, der kan brænde digitale medier. Desuden er mulighederne for at benytte flere skærme på samme tid blevet bedre.

Linux-kernen er version 2.6.28, X.Org server er version 1.6 og så er filsystemet ext4 nu supporteret af systemet.

Ext4, der blev introduceret i forbindelse med Linux-kernen, som kom i version 2.6.28 ved juletid. Filsystemet skulle være væsentlig hurtigere end forgængeren.

På vej mod skyerne

Server-versionen af Ubuntu vil understøtte Amazon Web Services' cloud computing-tjeneste EC2.

Den vil desuden inkludere en samling af standard Amazon Machine Images (AMI'er) for at gøre det lettere for cloud-applikationer at samarbejde med hinanden ved at bruge ens konfigurationer.

Amazons EC2 understøtter også Windows Server 2003, OpenSolaris og en række andre Linux-distributioner, der tæller Red Hat Enterprise Linux og Oracle Enterprise Linux.

Ud over understøttelse af Amazons EC2 vil Ubuntu også indeholde the Elastic Utility Computing Architecture for Linking Your Programs To Useful Systems (Eucalyptus), som er et open source-værktøj, der gør det muligt for virksomheder at skabe EC2-lignende clouds i deres egne datacentre.

Da der er tale om en beta-version, skal der stadig rettes i koden. Det arbejde kan brugerne deltage i frem til den endelige udgivelse, som er fastsat til den 23. april.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere