Artikel top billede

Der skal et opbygges et tættere samarbejde mellem sikkerhedsproducenter og it-afdellinger for at højne sikkerheden, siger Raimund Genes.

Trend Micro: Styresystemet er væk om fem år

Styresystemet er de it-kriminelles bedste ven. Derfor pensioneres operativsystemet inden for fem år, og browseren sættes i stedet bag roret, vurderer sikkerhedsfirma.

"Et helt nødvendigt paradigmeskift."

Sådan lyder konklusionen for at afskaffe det lokale styresystem til fordel for browser-baserede applikationer.

"Det er nemlig monokulturen (med henvisning til Microsofts dominans på området, red.) der udgør en massiv risiko for sikkerheden, fordi der skrives milliarder af linjer ondsindet kode til firmaets programmer," siger Raimund Genes, der er chef for Trend Micros anti-malware-gruppe, til Computerworld.

"Populariteten af firmaets applikationer har gjort dem til et kæmpe springbræt for it-underverdenen. Apple er efter års friløb ved at løbe ind i et tilsvarende sikkerhedsproblem, fordi deres styresystem bliver mere og mere populært."

"Når en lokal platform bliver meget udbredt blandt brugerne, så bliver den også et populært mål blandt de it-kriminelle, sådan er det. Selv om det er en kontroversiel udmelding, så er det min vurdering, at styresystemet er væk om fem år. I stedet vil browseren blive brugt som adgangsbillet til online-applikationer," vurderer Raimund Genes og fortsætter:

"Ved at eliminere styresystemet indsnævres sikkerhedshullet til kun at omhandle browseren, hvilket gører det meget enklere at holde øje med problemerne."

Herudover skal der naturligvis holdes et vågent øje med online-applikationerne.

"Der, hvor fremtidens kamp kommer til at stå, bliver derfor mellem datacentre og it-kriminelle," lyder vurderingen.

Det vil, ifølge firmaet, højne sikkerheden betydeligt, blandt andet fordi de store datacentre kan dækkes af lokale skyer, der på dynamisk vis kan give højere sikkerhed.

"Ved at samle kræfterne kan man give mere modstand," siger Raimund Genes.

Usynlige fjender

Sikkerhedsmanden fra Trend Micro ser ikke de store angreb, eksemplificeret ved Conficker, som det største problem.

"Trods den avancerede kode og struktur, er Conficker en synlig trussel, som vi kan analysere i vores laboratorier," siger han.

Raimund Genes mener, at skoen trykker et helt andet sted.

"Den største fare er den usynlige malware, som kan ligge og arbejde i måneder eller år uden, at programmerne bliver bemærket. De findes hos private, men også i meget stort omfang i de store firmaer," siger han.

"Det er sikkerhedsfirmaernes ansvar at opdage dem, men det kan vi kun gøre i samarbejde med it-afdelingerne, og dette samarbejde må nødvendigvis blive tættere i fremtiden."

Raimund Genes vurderer, at sikkerhedsbranchen i dag kun fanger 80 procent af de malware-programmer, der sendes i omløb på nettet.

De grå sider

Gennem mange år har man snakket om sorte lister, hvor man lukker for adgangen til eksempelvis en webside.

Da antallet af usikre sider eksploderer, kan det være nødvendigt at rette blikket mod en anden strategi.

"Vi arbejder med det stik modsatte princip, og kalder det derfor hvide lister. Her har man de de sikre applikationer og ip-adresser noteret. I stedet for at udelukke, bliver man nødt til at godkende," lyder det fra Raimund Genes.

Det kan blive en hård, men nødvendig overgangsfase, hvor specielt de sider og applikationer, der ikke kan kategoriseres som enten 'gode' eller 'onde', kan komme til at sluge tid.

"De 'grå' sider vil i en eller anden form skulle godkendes manuelt. Derfor kan en virksomhed ikke bare springe fra 'sort' til 'hvid' på en dag. Der skal en overgangsfase til, hvor man kan opbygge et net af de sunde programmer, som man så kan arbejde ud fra," siger Raimund Genes.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere