Artikel top billede

Højteknologifonden afslørede i sidste måned, at et projekt mellem virksomheder og Aalborg Universitet får 90 millioner kroner til forskning i LTE-teknolgien. Det er en videreudvikling af den nuværende generation af mobilteknologi. Foto: Michael Damsgaard/VisitDenmark

Aalborgs telesektor bobler af iværksætteri

Lukningen af store virksomheder som Motorola og Texas Instruments giver luft til nye iværksættere i byen.

De positive historier skyder nu op i det små i Aalborgs telesektor. Det sker oven på en meget hård start på 2009, hvor Motorola og Texas Instruments lukkede deres selskaber i byen.

Samtidig var der fyringsrunder i flere af Aalborgs andre virksomheder, der beskæftiger sig med trådløs teknologi. Nu har mange af de afskedigede etableret egne virksomheder, som måske kan kaste nogle erhvervs-eventyr af sig.

Et af stederne, hvor de mærker opblomstringen, er hos NOVI, der hjælper iværksætterprojekter på vej i Aalborg.

"Som en konsekvens af afskedigelserne har vi i vores innovationsmiljø startet fire virksomheder baseret på medarbejdere, der blev til overs hos televirksomhederne heroppe," fortæller direktør Jesper Jespersen fra NOVI.

Iværksætterne hos NOVI spænder fra virksomheder med to til seks ansatte. Flere af dem overtager projekter, der i et eller andet omfang var i gang i den virksomhed, som de forlod.

"De har delvist haft mulighed for at tage projekter med ud af virksomheden og købt den IPR (immaterielle rettigheder, red.), der ligger omkring de her projekter," siger Jesper Jespersen

Han tilføjer, at to virksomheder yderligere er på vej, men der vil gå op til to år, før de første produkter er klar.

Ideer bliver sluppet løs

De nordjyske virksomheder, der beskæftiger sig med trådløs teknologi, er organiseret i fællesskabet Norcom. Her er Sven Vestergaard formand, og han peger på, at fyringerne har gjort, at nogle tidligere ansatte kaster sig ud i projekter, som de ellers ikke havde rørt.

"Jeg synes, at man hele tiden ser iværksættere, der tør og gør noget. Det havde de måske ikke turdet, så længe vi havde de der store solide virksomheder, der kunne give folk tryghed og god løn," fortæller Sven Vestergaard.

Samtidig understreger han, at det ikke skal lyde som om, at lukningerne er en fordel.

"Det er også godt, at man kan skabe de store organisationer med 200 til 300 mand, så man kan få samlet dem og få en koncentreret effekt ud af dem, men når erfaringerne slippes løs, har man noget at bygge på," siger Sven Vestergaard.

Iværksætteri er et lotteri

Erhvervskontoret i Aalborg Kommune melder om mindst 20 virksomheder, der er opstået oven på afskedigelserne og lukningerne i byens trådløse sektor. Det er dog for tidligt at juble, lyder det fra Morten Thiessen, der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i IDA samt bosat i Nordjylland.

"Der er en hel masse i gang, men det er utrolig svært at sige på nuværende tidspunkt, om det bliver andet end en god idé, som tiden ikke var til, eller om der kommer en apparatvirksomhed ud af det," siger Morten Thiessen.

Motorola sagde ved lukningen i januar farvel til 260 ansatte, mens Texas Instruments fyrede alle 75 medarbejdere samme måned. Også virksomhederne ETI og RTX Telecom har i været igennem fyringsrunder i år.

Sidstnævnte firma har igennem flere år kørt med underskud, og det var muligvis medvirkende til, at virksomheden for nylig afskedigede den administrerende direktør Tage Rasmussen.

På trods af de svære tider i branchen efterlyser Morten Thiessen, at byens virksomheder viser mod og ansætter noget af den arbejdskraft, der nu er til rådighed. Ifølge ham er de ledige åbne over for at tage nye udfordringer op, muligvis også til en lavere løn.

"Der bliver spillet lidt fedtspil, hvor virksomhederne ikke helt tør tage udfordringerne op. Der er nogle lækre ressourcer til rådighed til en fornuftig pris, så det er bare om at komme i gang," lyder det fra ham.

90 millioner kroner netop skudt ind i sektoren

For nylig meldte Højteknologifonden, at et kommende LTE-projekt - af nogle kaldet 4G-projekt - havde fået 90 millioner kroner. Det højeste beløb nogensinde i forbindelse med et fondsstøttet projekt, hvor halvdelen af summen kommer fra deltagere i projektet.

Jesper Jespersen fra NOVI ser spin off-muligheder i projektet.

"Jeg håber, at man satser så hårdt på LTE-teknologien, at det kan give et nyt rygstød for den forskning, der foregår på Aalborg Universitet, og så håber jeg, det kan smitte af på nye virksomheder i området," fortæller han.

Det er de to virksomheder Infineon Technologies og Agilent Technologies, der spytter penge i projektet, som gennemføres sammen med Aalborg Universitet.

"Det er for at forbedre vores kompetencer inden for trådløs teknologi til fremtiden, men formålet er egentlig også at sikre, at vi kan fastholde de arbejdspladser, vi har inden for området," fortalte direktør Per Hartmann Christensen, Infineon Technologies Denmark, sidst i maj til Computerworld.

Han havde dog endnu svært ved at vurdere, hvad det i sidste ende kaster af sig.

"Det er svært at sige. I første omgang er det med til at sikre og fastholde jobbene i firmaet og i området, men på længere sigt kan det blive meget interessant, fordi det netop er den næste platform for trådløs teknologi," sagde direktøren om projektet.

Kloge hoveder lokker

Infineon Technologies havde i forvejen aktiviteter i Aalborg, mens Agilent har meddelt, at virksomheden ønsker at etablere en udviklingsafdeling i byen.

Sven Vestergaard fra Norcom håber, at projektet vil tiltrække flere, og han tilføjer, at byens kompetencer fortsat er interessante for fremmede virksomheder.

"Man kan sige, at hvor der er kloge hoveder, kommer der næsten altid arbejdspladser," siger Sven Vestergaard.

Ifølge Aalborg Kommune er der i området cirka 1.500 arbejdspladser, der relaterer sig til jobs i telesektoren, mens IKT beskæftiger 8.500.

Computerworld vil de næste dage bringe historier om nogle af de virksomheder, der opstod i kølvandet på lukningerne og fyringerne i de Aalborg-virksomheder, som beskæftiger sig med trådløs teknologi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.