Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kulturminister Carina Christensen (K) bliver opfordret til snarest muligt at sammensætte et lovforberedende udvalg. Foto: Mads Flummer

Pirat-jægere presser kulturministeren for lovændring

Rettighedshaverne vil have skubbet et piratnævn i gang og er derfor gået til kulturministeren med forslag til lovændring. Persondataloven sætter nemlig en stopper for projektet.

Musikbranchens interesseorganisation IFPI opfordrer nu sammen med tolv andre foreninger for rettighedshavere kulturminister Carina Christensen (K) til at igangsætte den nødvendige ændring af lovene, så det såkaldte piratnævn kan træde i kraft.

Det fortæller Peter Schønning, som er advokat for rettighedshaverne, og som fører den omdiskuterede Pirate Bay-sag mod teleselskaberne, der i øjeblikket venter på at komme for Højesteret.

Ideen er, at piratnævnet skal fungere som et uvildigt organ, der skal skydes ind mellem rettighedshaverne og retsvæsenet, så telekunder mistænkt for fildeling modtager en række informationsbreve, inden rettighedshaverne sætter en egentlig retssag i gang.

Rettighedshaverne fortæller i et åbent brev til kulturministeren, at "der er behov for et lovforberedende udvalg", og at "et sådant udvalg bør være hurtigt arbejdende og komme med lovgivningsbud på de konkrete udfordringer".

Persondata driller piratnævn

Ifølge Peter Schønning bunder udfordringerne i juridiske problemer omkring muligheden for udveksling af oplysninger mellem piratnævnet og teleselskaberne.

"Men så har vi forstået, at der kan være problemer med, om der er hjemmel til noget sådant, når man ser på, hvad der står i persondataloven. Derfor kan der i et lovforberedende udvalg være grund til at formulere en sådan præcis juridisk hjemmel, så man kan lave den model (piratnævnet, red.)," siger Peter Schønning.

Meningen er med andre ord at gøre det juridisk muligt at overføre personoplysninger mellem teleselskaberne og piratnævnet, således at piratnævnet kan veksle IP-adresser til persondata såsom navn og adresse på telekunderne.

Det såkaldte piratnævn er tænkt som en neutral enhed, der indsat mellem rettighedshavere og teleselskaber skal advare formodede ulovlige fildelere med neutrale informationsbreve. Reagerer telekunderne ikke på de første to breve, videregiver nævnet sagen til rettighedshaverne, som derefter kan vælge at gå rettens vej.

Ideen om et piratnævn er blandt andet kritiseret af Forbrugerrådet, som frygter, at nævnet vil betyde en "alvorlig forringelse af retssikkerheden", fordi kundeoplysninger vil "flyde fra teleselskabet over i et uvildigt nævn, uden at en domstol er inde over", har Forbrugerrådet tidligere fortalt Computerworld.

Savner magt bag ord

Ifølge Peter Schønning, der som tidligere ansat i Kulturministeriet selv har implementeret det såkaldte infosoc-direktiv i den danske ophavsretslov, er ophavsretsloven fra rettighedshavernes synspunkt tilfredsstillende.

"Der er ingen tvivl om, at selve indholdet af ophavsretsloven er fint og udmærket. Det, som er problemet, er den praktiske håndhævelse," siger Peter Schønning.

Ifølge rettighedshaverne er problemet, at der er for stor forskel på hensigten med ophavsretsloven, og hvor mange pirater som rent faktisk bliver retsforfulgt.

"Det kan man se på retspraksis. Vi kan ikke få gjort internet-abonnenten ansvarlig. Vi skal ned og se, hvem i den enkelte husstand, der rent faktisk har begået den ulovlige fildeling," siger Peter Schønning.

Og det gør det ifølge stjerneadvokaten meget, meget vanskeligt at komme efter de ulovlige fildelere. Derfor mener han, at det er nødvendigt at gøre noget mere for at få stoppet piratkopieringen.

Udfylder gab

Og netop et uvildigt nævn, som kan udsende informationsbreve til telekunderne, er ifølge Peter Schønning en god mulighed til at udfylde det gab, der er opstået imellem den skrevne lovgivning og virkelighedens retspraksis.

"Der er ingen tvivl om, at piratkopiering er et omfattende problem. Og så er det, at vi har sagt, jamen det der med, at man i fællesskab udsender nogle informationsbreve, kunne det ikke være et forsøg på at begrænse den ulovlige fildeling," siger Peter Schønning.

Kræver Datatilsynets tilladelse

Hos Datatilsynet fortæller Janni Christoffersen, at både Kulturministeriet og Antipiratgruppen har ønsket at vide mere om, hvilke begrænsninger persondataloven sætter på dette område, og hvad der ligger i den tilladelse, Antipiratgruppen allerede har fra tilsynet.

I den forbindelse har Datatilsynet overfor begge instanser redegjort for persondatalovens regler og databeskyttelsesdirektivet og forklaret, hvor tilsynet umiddelbart kan se nogle problemstillinger.

"Vi har gennemgået de tilladelser, som er givet til Antipiratgruppen og kan se, at der er en række spørgsmål, som rejser sig, hvis man laver et andet set-up," siger Janni Christoffersen.

Hun fortæller, at typen af oplysninger og hvilke muligheder man har for at behandle disse oplysninger hos rettighedshaverne og et organ, som handler på vegne af rettighedshaverne, har betydning for svaret på disse spørgsmål.

"Hvis der er tale om behandling af oplysninger om strafbare forhold, har persondataloven strenge krav om behandlingen og kræver Datatilsynets tilladelse," siger Janni Christoffersen.

"Og det forudsætter en nærmere vurdering fra vores side - det er juridisk kompliceret. Så vi kan ikke bare ryste et facit ud af ærmet," siger hun.

Ifølge Janni Christoffersen har rettighedshaverne to muligheder for at at gennemføre de ønskede ændringer, så Piratnævnet bliver juridisk muligt.

"På den ene side kan man prøve, hvad der er muligt indenfor persondataloven. På den anden side kan man overveje at ændre på reglerne i ophavsretslovgivningen og der give mulighed for etablering af et nævn eller råd. Men en sådan særlig regulering skal ske med respekt af databeskyttelses-direktivet, siger Janni Christoffersen.

Læs brevet til kulturministeren her

18. juni 2009

Åbent brev til kulturministeren

Rettighedshaverne støtter Advokatrådets retssikkerhedskrav

Danske rettighedshaver-organisationer støtter anbefalingen fra Advokatrådet om et lovforberedende udvalg om beskyttelse af ophavsretten på internettet.

I sit nyligt offentliggjorte Retssikkerhedsprogram anbefaler Advokatrådet følgende: "Kulturministeren opfordres til at nedsætte et egentligt lovforberedende udvalg, som skal komme med forslag til, hvorledes rettighedshaverne mest effektivt kan beskyttes mod piratkopiering på en måde, som er proportionalt og retssikkerhedsmæssigt forsvarligt." Programmet kan læses her: http://www.advokatakademiet.dk/Default.aspx?ID=11835

Rettighedshavernes organisationer er enige i, at der er behov for et lovforberedende udvalg til at følge op på Kulturministeriets møderække om håndhævelse af ophavsret på internettet. Et sådant udvalg bør være hurtigt arbejdende og komme med lovgivningsbud på de konkrete udfordringer, der er analyseret som led i møderækken.

Retssikkerheden bør spille en central rolle i det lovforberedende udvalg. Her tænkes på borgernes retssikkerhed i form af beskyttelse af personoplysninger m.v., men også på rettighedshavernes retssikkerhed. Kunstnere og producenter er beskyttede ifølge ophavsretsloven, men det er svært at sikre rettighederne i praksis på grund af den omfattende piratkopiering, bl.a. i form af ulovlig fildeling på internettet; derfor er der behov for at øge retssikkerheden for de rettighedshavere, der har brug for en effektiv beskyttelse af deres ophavsrettigheder.

Vi opfordrer på denne baggrund Kulturministeriet til snarest muligt at igangsætte et lovforberedende udvalg.

Dansk Artist Forbund
Dansk Musiker Forbund
KODA
NCB
Forlæggerforeningen
Dansk Forfatterforening
Danske Skønlitterære Forfattere
Dansk Skuespillerforbund
Danske Filminstruktører
Producentforeningen
Foreningen af Danske Videogramdistributører
Foreningen af Filmudlejere i Danmark
IFPI Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere