Artikel top billede

Ombudsmand kritiserer EU's gigant-bøde til Intel

EU's særlige ombudsmand kritiserer unionen i sagen mod Intel, der tidligere på året blev idømt en milliard-bøde for at have misbrugt sin dominerende position på chip-markedet.

EU's ombudsmand giver nu en næse til EU's regulerings-myndigheder, der tidligere på året tildelte Intel en gigant-bøde for misbrug af selskabets dominerende position.

Kritikken går på, at EU har undladt at indsamle beviser fra et vidne under efterforskningen af sagen, skriver Wall Street Journal.

Bøden fra EU, der blev tildelt Intel i maj, lyder på otte milliarder kroner. Sagen drejer sig om, at Intel ifølge Europa-Kommissionen har misbrugt sin dominerende position på markedet ved at give rabatter rabat til virksomheder, som så helt bort fra konkurrerende chips.

Få timer efter, at det californiske selskab med over 80.000 ansatte blev idømt den enorme bøde, svarede man igen fra hovedsædet i Santa Clara med administrerende direktør Paul Otellini som afsender.

"Intel tager skarpt afstand fra denne beslutning. Vi mener, at beslutningen er forkert og ignorerer eksistensen af et mikroprocessor-marked præget af høj konkurrence - karakteriseret af konstant innovation, forbedret ydeevne i produkterne og lavere priser. Der har absolut ingen skade været for forbrugerne. Intel vil appelere," lød det dengang fra Paul Otellini.

Hvorfor valgte Dell Intel?

Ombudmanden P. Nikiforos Diamandouros har ikke mulighed for at ændre dommen mod Intel, men kritikken vækker opsigt, da ombudsmands-funktionen er et at de få uafhængige organer, der tjekker EU's domme.

Rapporten fra ombudsmanden kommer efter en klage fra Intel, der blev indgivet tidligere på sommeren. Wall Street Journal har set nærmere på den endnu ikke offentliggjorte rapport og skriver, at Diamandouros i rapporten skriver, at EU-Kommissionen burde have medtaget informationer fra et møde med en Dell-chef i august 2006.

I rapporten står, at Dell-chefen forklarede EU, at selskabet anså konkurrenten AMD's produkter som ringe i forhold til Intels.

I følge Wall Street Journal kan det være et bevis for, at Dell valgte Intel af tekniske grunde og ikke af andre grunde - sådan som dommen mod Intel antyder.

En EU-talsperson afviser at kommentere rapporten over for Wall Street Journal, og heller ikke Dell, Intel eller AMD ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Tal fra analysehuset IDC viser, at Intel i 2008 solgte 107,9 millioner processorer på verdensplan til stationære computere og 121,8 millioner til bærbare. AMD's salgstal lød på blot 37 millioner for de stationære og 19,6 millioner til de bærbare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere