Artikel top billede

El-forbruget er den største miljøsynder i dit it-udstyr

Klima-it: En pc bruger seks gange så meget energi i dens aktive liv, som det koster at producere den. Det vil ændre sig i takt med, at it-udstyr udvikles til et lavere el-forbrug.


Energiforbruget spiller en meget stor rolle for grøn it. Det fortæller miljøekspert Anna-Karin Jönbrink fra den svenske industriforskningskoncern
Swerea IVF. Hun står som konsulent for EU-Kommissionen bag et omfattende studie om it-udstyrs miljøpåvirkning.

"Vores analyser viser, at der bliver brugt cirka seks gange mere energi i brugsfasen af en pc's livscyklus, end i de andre faser. Generelt er el-forbruget den største miljøsynder overhovedet i en pc's levetid.

CO2-udslippet fra en pc's energiforbrug overstiger påvirkningen fra for eksempel de råmaterialer, der bliver brugt til produktion, og de stoffer, der udskilles ved destruktion," siger Anna-Karin Jönbrink.

Produktions- og destruktionsfaktorerne vil dog spille en stadig større rolle for miljøpåvirkningen i takt med, at der udvikles it-udstyr med et ekstremt lavt energiforbrug.

"Der er ingen tvivl om, at indkøbere når meget langt med grøn it, hvis de går efter udstyr med et lavt el-forbrug," siger den svenske industriforsker.

Grøn it et modebegreb

Grøn it er blevet noget af et modebegreb, som de fleste virksomheder og offentlige institutioner gerne vil identificere sig med. Og den nemmeste vej til grøn it er at fokusere på energiforbruget.

Det siger Rikke Dreyer, som er chefkonsulent hos Statens og Kommunernes Indkøbs Service, SKI.

"Vi oplever i stigende grad en opmærksomhed på grøn it blandt indkøberne. De er meget interesserede i, hvordan de bedst kan få integreret en miljøbevidsthed i it-indkøbene. Den grønne profil er noget, de fleste gerne vil identificere sig med," siger hun.

Rikke Dreyer mener dog, at mange indkøbere mangler klarhed over, hvordan de konkret skal gribe grønne it-indkøb an, fordi det ikke står helt klart, hvad begrebet grøn it egentlig dækker over.

Hun peger derfor på, at Elsparefonden har udarbejdet en guide til, hvilke mærker og vejledninger, det er værd at gå efter, hvis it-udstyret skal være miljørigtigt.

Tjek vejledningerne

For eksempel kan virksomhederne hente information i Elsparefondens Indkøbsvejledning og Vejledning om energirigtig drift af serverrum.

De produkter, der anbefales her, overholder de krav, der svarer til Energy Star-kravene om et lavt energiforbrug.

De kan gøre en del af arbejdet med at finde de grønne it-produkter og bruge dem energieffektivt, mener projektleder Michael Reuss fra Elsparefonden

"Der er store besparelser at hente, både økonomisk og miljømæssigt, ved at købe it-udstyr med et lavt energiforbrug og bruge det rigtigt. For eksempel koster det cirka en milliard kroner om året at drive de danske serverrum. Det tal kan nemt reduceres med 25 procent, hvis indkøberne går efter energieffektive servere og driver serverrummet energirigtigt," siger Michael Reuss.

Elforbruget er ikke den eneste parameter, der spiller ind på miljøet i it-udstyrets livscyklus.

"Det er vigtigt at se helhedsorienteret på it-udstyrets miljøpåvirkning, så de gevinster, man opnår ved for eksempel at købe udstyr med et lavt elforbrug, ikke sættes til andre steder i it-udstyrets livscyklus. I alle faser fra produktion, distribution og emballering til brug og bortskaffelse, sker der en miljøpåvirkning, som indkøbere faktisk også kan stille krav til," lyder det fra Jacob Waidtløw fra miljømærkning Danmark, der administrerer det nordiske miljømærke Svanen og det europæiske Blomsten.

Noget it-udstyr har fået det nordiske miljømærke Svanen.

Det garanterer, at produkterne lever op til en lang række krav til eksempelvis de råmaterialer, der bruges til produkterne, til indholdet af tungmetaller og brugen af farlige, kemiske stoffer samt muligheden for genanvendelse og minimering af affald.

Produkter med Svanemærket lever samtidig op til internationale krav om lavt energiforbrug.

Grøn bevidsthed større idag

Bevidstheden blandt it-beslutningtagerne i de danske virksomheder er efterhånden ganske høj, konstaterer formanden for IT-Branchens grønne kampagne og administrerende direktør for HP Danmark, Keld Jersild Olsen, på sin grønne blog.

"23 procent af de private virksomheder har taget Grøn IT til sig. Her planlægger man konkrete initiativer for at reducere miljøpåvirkningen af sin it. Sidste år var det kun 13 procent," skriver HP-direktøren og refererer til en måling fra Rambøll Management Consulting, der findes i IT i praksis-bogen for 2009.

Miljøstyrelsen har også samlet en række officielle grønne råd om it-indkøb.

"Vi anbefaler indkøberne at bruge vores miljøvejledninger. Her er eksperter blevet enige om de væsentligste miljøkrav til it og andre produkter, som i øvrigt svarer til energikravene i Elsparefondens Indkøbsvejledning. Men derudover er der lagt en række miljøkriterier oveni," siger Mette Lise Jensen, specialist i grønne indkøb hos Miljøstyrelsen.

Læs mere:
Vi bruger milliarder på tændte pc'er

Spar på strømmen og spar penge




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere