Artikel top billede

Spar på strømmen og spar penge

Er det nok 'bare' at slukke på kontakten, og skal batteriene løbe helt tør, før de genoplades? Få gode råd til, hvordan du sparer på strømmen - og på pengene.

Computerworld News Service: Din virksomhed kan spare på strømmen ved hjælp af almindelig sund fornuft: Sluk for lyset, printerne og pc'erne, når det er fyraften.

Men andre, mere nuancerede fif kan hjælpe dig til at spare endnu mere. Fra batteriforbruget på bærbare og andre elektroniske produkter til hardware, der tapper strøm, selv når det er slukket, så kommer her nogle gode spareråd.

Hold styr på batterierne

Dine bærbare og håndholdte enheder kører sandsynligvis på litium-ion-batterier, som er den nuværende standard for genopladelige batterier. Men gode råd for tidligere batteriteknologier gælder ikke længere.

Genoplad batterierne så ofte som muligt. Med litium-ion-batterier er der ingen fordel ved at lade batterierne løbe helt tør, før de genoplades. Lad også bærbare være sat til, mens du arbejder.

Men fortsæt dog regelmæssigt med at køre på batteri en gang imellem. Hvis en bærbar konstant er sat til vægstikket, så lad den køre på batteriet i nogle få timer hver eller hver anden dag. Litium-ion-batterier fungerer bedst, hvis de fra tid til anden bruges og genoplades.

Opbevar batterier, der ikke er i brug, i rumtemperatur. Men oplad dem omkring halvt før opmagasinering. Batterier kan miste deres effektivitet, hvis de opbevares med for stor opladning, selvom det værste er at opbevare dem helt uden ladning.

Mens batterierne ligger på lager, vil de langsomt løbe tør, og hvis de helt mister deres ladning, er der risiko for, at de aldrig kan oplades igen. Husk på dette især i forbindelse med medieafspillere og andre gadgets. Jeg har gravet adskillige mp3-afspillere frem fra skabet med uigenkaldeligt døde batterier, fordi de har mistet hele deres ladning.

Forvent at udskifte dine batterier cirka hvert andet år. Du kan ikke forlænge batteriets levetid ved at "tilvænne" det - det vil sige ved at oplade det fuldt ud og lade det dræne fuldt ud - men du kan være heldig at nulstille opladningskredsløbet.

Det kan ske ved almindelig brug, at disse kredsløb mister "følingen" med en opladning og snyder dig for den fulde kapacitet. Prøv i dette tilfælde med en fuld genopladning, lad batteriet dræne helt ud, hvorefter du igen oplader det fuldt ud. Dette kan genskabe noget af batteriet kapacitet.

Følg disse fif for at få dine batterier til at vare så længe som muligt. Og vent med at købe nye batterier, indtil du har brug for dem. Batterier, der har været opbevaret længe, fungerer ikke så godt, heller ikke hvis de aldrig har været brugt.

Energieffektive udskiftninger af udstyr

Jeg tvivler på, at din virksomhed bruger stationære eller bærbare uden Energy Star-mærket, men hvis det er tilfældet, så erstat dette udstyr så snart som muligt. Du vil således opleve en beskeden besparelse på el-regningen.

Men endnu bedre er det at udskifte gammel teknologi med mere energieffektive alternativer. Hvis dine ansatte kan bruge eller endda foretrækker bærbare frem for stationære pc'er, så vælg disse, da de bruger mindre strøm. Hvis du stadig bruger gamle CRT-skærme, så udskift dem med LCD-skærme, det hjælper en hel del.

Slukket udstyr der bruger strøm

Dit udstyr har adskillige tilstande af "slukket", som alle bruger forskellige mængder strøm. Når din computer sover, bruger den mindre strøm, end hvis den var tændt, men den trækker stadig mere strøm, end hvis den var helt slukket. Du kan spare penge ved at indstille computerne til at slukke helt.

Herudover bruger udstyr ofte en lille smule strøm, selv når det tilsyneladende er helt slukket. Batteriopladere er her de største skurke og bruger ofte en god del strøm, så længe de sidder i stikket. Men det meste andet hardware trækker også nogle watt, selv om det er slukket. Sluk for kontakten på væggen eller på stikdåsen for at stoppe dette langsomt sivende strømforbrug.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere