Artikel top billede

Viviane Reding: Jeg vil forsvare netneutraliteten

EU's telekommissær, Viviane Reding, er klar til at forsvare netneutraliteten - også selvom internetudbydernes netværk er under et stigende pres.

Internetudbyderne skal ikke kunne spærre for bestemte tjenester og former for trafik i deres netværk.

I hvert fald ikke, hvis det står til EU's telekommissær, Viviane Reding, som i en tale i Bruxelles tidligere på ugen for første gang meldte klart ud, hvad hun mener om netneutralitets-principperne, der i de senere år er blevet debatteret heftigt specielt i USA, men også i Europa.

I talen, der kan læses her, påpegede Viviane Reding, at internettrafikken hvert år stiger med 60 procent, og samtidig stiger den mobile internet-traffik med hele 100 procent om året.

"Som et modsvar til dette udvikles der trafik-prioriterings-teknikker til at optimere netværks-kapaciteten og forhindre overbelastning. Men det at prioritere noget trafik, betyder en begrænsning af resten af den, og det vil være essentielt at være opmærksom på, hvilke konsekvenser dette har for konkurrencen," sagde Viviane Reding i talen.

"EU-Kommissionen lægger stor vægt på at bevare det åbne og neutrale net i Europa - til fordel for den fair konkurrence og de konkrete fordele for forbrugerne."

Forstår ISP'ernes udfordringer

Internetudbydernes netværk er under stigende pres, fordi mængden af data, der sendes og modtages over internettet stiger kraftigt. Det skyldes blandt andet video, billeder og lyd i populære web 2.0-applikationer.

En måde at holde takt med udviklingen på er at nedprioritere eller ligefrem spærre for bestemte tjenester eller typer af trafik.

"Internet-væksten har været spektakulær, det ved vi alle, og det vokser ikke bare (internettet, red.), det ændrer sig også. Det blev designet til at understøtte kommunikation mellem computer-systemer for netværk af ekspert-brugere, og ikke til at håndtere et evigt voksende antal netværks-opkoblede og mobile brugere, applikationer og forretningsmodeller," sagde Viviane Reding i sin tale.

Men selvom kommissæren viser en vis forståelse for internetudbydernes udfordringer, så har hun stadig tænkt sig at slå hårdt ned på de internetudbydere, der kommer på kant med netneutralitetsprincipperne.

Slut med at spærre for Skype

I talen kom telekommissæren blandt andet ind på et konkret eksempel, hvor internetudbyderne er på kant med netneutraliteten. Det drejer sig om IP-telefoni over mobilnetværkene, der i øjeblikket ikke er muligt hos ret mange mobiloperatører.

Hos blandt andre Deutsche Telekom og Vodafone er det forbudt for brugerne at anvende for eksempel Skype over mobilnettet, og på Apples iPhone er det simpelhen indbygget i Skype-applikationen, at den kun kan køre over WiFi.

Viviane Reding peger på, at de europæiske forbrugere efter hendes vurdering kan være glade for, at de ikke oplever amerikanske tilstande, hvor netneutralitetes-debatten er rejst på grund af meget omfattende prioriteringer i netværkene hos flere udbydere.

"Ikke desto mindre er der mange grunde til at være på vagt over for nye trusler mod netneutraliteten, da de kan opstå i forbindelse med teknologi- og markeds-udviklingen. Blokeringen eller diskrimineringen af Voice over IP services af mobil-operatører i adskillige EU-lande er blot et eksempel på dette."

Viviane Reding pegede i talen på, at der i EU's kommende telekommunikationspakke er taget højde for det stigende antal trusler mod netneutraliteten.

"Den nye telekommunikationspakke er på mange områder et ganske robust svar på sådanne nye trusler mod netneutraliteten. Ikke desto mindre ved jeg også, at teknologien og reguleringen vil udvikle sig yderligere i de kommende år. Og jeg har tænkt mig at være Europas første forsvarslinje, når det kommer til reelle trusler mod netneutralitet."

"I kan regne med, at jeg og Europa-Kommissionen i et hele taget vil holde udviklingen under skarp kontrol og ofte rapportere om status for netneutralitet til Europa-Parlamentet og ministerrådet."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere