Artikel top billede

Digitaliseringschef i Finansministeriet, Lars Frelle-Petersen.

OECD kulegraver dansk digitalisering

OECD er i gang med at vurdere den danske digitalisering. Resultatet skal danne grundlag for en ny digitaliseringsstrategi, som kommer samtidig med, at Danmark går ind i et digitalt nøgleår.

Næste forår kommer OECD med en vurdering af dansk offentlig digitalisering. Organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling er blevet kaldt ind for at gennemgå den danske digitaliseringsindsats, inden det offentlige skal formulere en ny digitaliseringsstrategi, som skal gælde fra 2011.

Det fortæller digitaliseringschef i Finansministeriet, Lars Frelle-Petersen. OECD er blevet bedt om at kigge Danmarks digitaliseringsarbejde efter i sømmene samtidig med, at Finansministeriet selv har nedsat en arbejdsgruppe, som kigger på store statslige it-projekter.

Målet er bedre styring af digitaliseringen i Danmark, og samtidig et bedre udgangspunkt for den nye digitale strategi for det offentlige Danmark. Den nye strategi skal træde i kraft ved udgangen af 2010, og næste forår skal både OECD og Finansministeriets arbejdsgruppe aflevere sine anbefalinger i det, der har fået navnet It-udredningen.

"OECD er blevet bedt om at kigge på samarbejdet i den offentlige digitalisering," forklarer Lars Frelle-Petersen, som tilføjer, at Danmark er det første land, der bliver vurderet anden gang af OECD.

For fem år siden anbefalede OECD blandt andet, at Danmark fortsatte ad konsensus-sporet i form af Styregruppen for Tværoffentligt Samarbejde i stedet for at gå efter en decideret national CIO-rolle.

Nøgleår

OECD's repræsentanter har allerede været i Danmark og indsamle data, og mens organisationen tygger sig frem til nogle anbefalinger, så har Finansministeriet nok at gøre med både igangværende projekter og arbejdet med It-udredningen.

Lars Frelle-Petersen fortæller, at der allerede er identificeret nogle typiske problemer i de store statslige it-projekter, blandt andet manglende tilbagemeldinger til politikerne om resultater af projekterne. Mange opfatter interne ressourcer i it-projekterne som gratis,og projektledelse uddelegeres til konsulenter.

Arbejdet er dog ikke færdigt endnu.

"Vi regner med at give en status ved årsskiftet, og rapporten kommer i marts," siger Lars Frelle-Petersen.

Næste år bliver i det hele taget et travlt år for de offentlige it-folk, for der er mange projekter, der skal på plads næste år. Den nye digitale signatur, den nye offentlige dokumentboks og Statens It er bare tre af de projekter, der skal på skinner.

Slækker på sikkerhed

Samtidig med de projekter, der er i gang, kommer der nye opgaver til.

På gårsdagens konference Forvaltning og Digitalisering i København løftede kontorchef i Finansminsiteriet, Elisabeth Hvas, sløret for, at en ny runde afbureaukratiserings-tiltag er på vej fra regeringen.

Det kan betyde, at der skal skæres ned på kravene til dokumentation og bureaukrati i kommunerne. Og også andre områder er i afbureaukratiserings-søgeren.

Et af dem er sikkerhedsstandarden DS484.

"Vi skal gøre vores regler nemmere, og sondringen mellem krav og gode råd skal være klarere - vi kan se at der er nogle lamper, der blinker. Noget af det første, der blinker er DS484. Vi hører, at det har været meget omfattende at indføre, så vi vil se, om man ikke kunne differentiere og forenkle kravene," siger Elisabeth Hvas.

Hun mener også, at it på nogle fagområder ikke har haft den ønskede virkning ude ved frontlinje-personalet.

"Når it fungerer rigtig godt, så kan vi nå meget, men hvis vi overgør det med it, så bliver det opfattet som irriterende og bureaukratiserende," siger Elisabeth Hvas og nævner blandt andet omsorgssystemer som et område, hvor kravene kan blive ændret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere