Kritisk SSL-hul er bombe under internet-sikkerheden

Der er opdaget et kritisk hul i den teknologi, der bruges til at sikre følsomme data på hele internettet. Der er behov for handling med det samme, lyder det fra eksperter.

Et nyt sikkerhedshul sætter spørgsmålstegn ved, om den teknologi, vi bruger til sikker datatrafik på nettet, er god nok.

Der er nemlig fundet en kritisk fejl i Transport Layer Security (TLS) og Secure Sockets Layer (SSL) protokollerne. Det er et direkte angreb på den sikkerhedsgaranti, der tidligere har været i forbindelse med eksempelvis e-handel.

SSL-kryptering er den teknologi, som langt de fleste e-butikker bruger til at beskytte eksempelvis kreditkortinformationer, når der nethandles.

"Vi anvender den fejlbehæftede teknologi til at beskytte adgang til sensitive data, herunder adgang til e-handelssider, kommunikation med offentlige myndigheder, netbanker, og ikke mindst til at validere, at den kilde, du kommunikerer med, er den rigtige," skriver sikkerhedsfirmaet CSIS i en advarsels-mail.

Hul i den sikre datastrøm
Sikkerhedshullet gør det muligt at placere kode med indbyggede kommandoer i den krypteret trafik, der sendes mellem eksempelvis en køber og en sælger.

Derved kan en it-kriminel foretage et såkaldt Man-in-The Middle-angreb.

Det betyder i praksis, at en uønsket person placerer sig mellem de handlende og tiltvinger sig adgang til informationerne, der udveksles.

Sikkerhedsfirmaet CSIS oplyser, at der er demonstreret praktiske angreb mod både Microsoft IIS og Apache-servere, hvor SSL-sikkerheden er blevet omgået i et utal af forskellige applikationer.

"Dette er en tikkende bombe under den tillid, vi har til SSL-protokollen og de mange e-handels løsninger, der baserer sig på TLS- og SSL-validering," lyder det fra CSIS.

Firmaet siger dog samtidig, at man ikke skal gå i panik over sikkerhedshullet, men understreger alvoren ved at påpege vigtigheden af, at hullet skal lappes hos forretninger og myndigheder så snart, der er frigivet en patch.

Svagheden kræver indsigt
DK-CERT maner ligeledes til besindighed.

"Det er et kritisk hul, fordi SSL-protokollen er den standard, man har valgt til overførsel af data i sikker form," siger Shehzad Ahmad, der er leder af DK-CERT.

"Svagheden er der, og det kan lade sig gøre at udnytte den," siger han.

"Det er dog ikke noget, man lige kan gøre. For at udnytte hullet skal angriberen eksempelvis være forbundet til det netværk, hvor SSL-pakkerne genereres. Eksempelvis et trådløst netværk, nethandelsserver eller netværket i en virksomhed," lyder det fra Shehzad Ahmad.

Selv om det er svært at foretage angrebet, karakteriserer han stadig sikkerhedshullet som meget alvorligt.

"Som almindelig bruger kan vi ikke gøre andet end at vente på, at der kommer en sikkerhedsrettelse, som lukker hullet."

"Mit budskab er, at der kræves handling fra sikkerhedsfolkene med det samme. Hullet skal nok bliver lukket hurtigt, så der er ingen grund til panik hos internetbrugerne," siger han til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
IT Relation fortsætter offensiv opkøbsbølge: Overtager it-sikkerheds-selskabet Improsec
Vækst-selskabet IT Relation fortsætter sin massive opkøbsbølge, der har ført til et to-ciftret antal opkøb over de seneste år. Selskabet overtager nu sikkerhedsselskabet Improsec.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.