Artikel top billede

Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, vil have digitale valg i Danmark. Foto: Bo Amstrup

Venstre stemmer ja til digitale valg

Venstre-minister Karen Ellemann holder igen, men Venstres it-ordfører er klar til at tage elektroniske valgmaskiner i brug. Men hvor langt vil han gå?

Venstres it-ordfører i Folketinget, Michael Aastrup Jensen, går nu imod sin egen partifælle i indenrigs- og socialministeriet, Karen Ellemann (V).

It-ordføreren mener, at tiden er moden til at tage elektroniske valgmaskiner i brug i Danmark.

Indenrigs- og socialministeren har hidtil afvist at lade kommunerne lave forsøg med elektroniske valg. Men det vil Michael Aastrup Jensen have lavet om på.

It-ordføreren fik i går lov til at afgive en prøvestemme på de stemmemaskiner, som Århus Kommune har valgt at bruge til et unge-valg i kommunen.

Og det har forstærket hans tro på, at elektroniske valg er både sikre og billige.

"Jeg var i Århus i går, og jeg synes, at det så rigtig fornuftigt ud. Jeg mener, at vi skal begynde at bruge e-valg. Ikke mindst efter jeg har set det i funktion," siger Michael Aastrup Jensen.

Mange fordele

Michael Aastrup Jensen mener, at der er mange fordele ved at modernisere valghandlingen.

"Det kan spare en hulens masse penge, og så kan vi få resultaterne kort tid efter, valgstederne lukker," siger Michael Aastrup Jensen, og fortæller, at alene i Århus Kommune lyder vurderingen, at der kan spares en halv million kroner, hvis der bruges stemmemaskiner, som overflødiggør de mange stemmeoptællere.

"Jeg tager det op internt i forhold til ministeren og i forhold til vores nye it- og telepolitiske oplæg, der kommer inden jul," siger han.

Han mener, at tiden endnu ikke er moden til at stemme over internettet, som det for eksempel sker i Estland. Til gengæld ser han ingen sikkerhedsproblemer i at bruge maskiner i stemmeboksen.

"Der vil være en papirkvittering, så selv hvis der kommer strømsvigt, vil man kunne tælle stemmerne," siger Michael Aastrup Jensen.

Også Socialdemokraterne er klar til at lade kommunerne gå i gang med forsøg.

"Personligt mener jeg, at det er noget vi skal gøre. Jeg er bestemt åben over for forsøg, og jeg mener, at det er noget vi burde gøre i vores højteknologiske tid," siger Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokratiet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere