Artikel top billede

Udvidelse Apple bruger, som mange andre it-firmaer, krisen på at styrke forretningen gennem opkøb og andre udvidelser. Her en nyåbnet Apple Store på Upper West Side i New York.

Apple pønser på overhaling af musikforretningen

ComputerViews: Med et opkøb, som Apple tilsyneladende helst ville holde hemmeligt, er der måske lagt op til en stor overhaling af firmaets musikforretning.

ComputerViews: Det er tid for de store konsolideringer. Det har vi set igen og igen.

De store køber de små i den evige kamp om at stå stærkest og kunne tilbyde den mest komplette produktpalette.

Typisk udbasunerer firmaerne jublende de store opkøb og fortæller gladeligt om, hvorfor netop dette opkøb er helt specielt værdifuldt for nuværende og fremtidige kunder.

I sidste uge indløb imidlertid et telegram, som Apple tilsyneladende helst havde set forsvinde ud i glemslen og gå ubemærket hen.

De californiske iPod-magere havde nemlig været på skovhugst i det spirende vækstlag i Silicon Valley og opsnappet den lille virksomhed Lala, der tilbyder sine brugere web-adgang til musik, de allerede ejer. ´

Hele din musiksamling bliver simpelthen skannet fra harddisken og smidt i 'skyen', så du kan tilgå den overalt.

Opkøb helt under radaren

På standard Apple-manér blev opkøbet kun ledsaget af en selvindlysende og komplet intetsigende kommentar fra pressetalsmanden Steve Dowling.

"Fra tid til anden køber Apple mindre teknologi-firmaer, og vi kommenterer generelt ikke på vores formål eller plan med det," sagde han.

Der slap heller ikke et ord ud om, hvor meget Apple måtte betale for startup-virksomheden.

Så hvorfor i alverden har Apple købt et relativt ukendt firma, der har ført en tilværelse i skyggen af mere kendte tjenester som Pandora og Spotify?

Selvom det kan være svært at komme med et entydigt bud, står det alligevel klart, at der absolut intet 'la la' er over købet af Lala.

Apple-chef Steve Jobs har efterhånden vist, at han kun sjældent tager fejl i sine teknologi-forudsigelser.

Han er en mand med fingeren på puls-taktslag, der endnu ikke er slået.

Hvad får Apple ud af det?

Alligevel er der noget underligt ved købet, skriver avisen New York Times.

Musik-rettighederne, som Lala har forhandlet sig frem til med pladeselskaberne, lader sig nemlig ikke uden videre overføre ved et opkøb. Så dem får Apple ikke glæde af lige sådan.

Desuden har Lala ikke slået massivt igennem hos den almindelige forbruger.

Så hvad får Apple da ud af opkøbet?

En teori er, at den eneste grund til, at Lala ikke er slået igennem for fuldt blus, er, at mange brugere ikke helt stoler på, at et lille startup-firma kan håndtere deres musiksamlinger.

Den tvivl vil være fejet af bordet med Apple, hvor mange brugere i forvejen lader iTunes-afspillerens Genius-funktion indsamle viden om ens musikbibliotek og derefter anbefale ny musik til samlingen.

Med en Lala-integration vil Apple så kunne tilbyde brugerne adgang til at streame deres iTunes-biblioteker på alle enheder - lige fra computere til iPods og iPhone.

Uden behov for at lagre musikken fysisk på enhederne, gør det knapt så meget, hvis hukommelsen i de flashbaserede iPods og iPhones ikke eksploderer voldsomt.

En andet teori er, at der udelukkende er tale om en slags præventivt opkøb af et talentfuldt team, som Apple håber kan tilføre firmaet stor viden om cloud-baserede musiktjenester.

Eller slet og ret: at eliminere en potentiel trussel i markedet.

Uanset hvad, kan man nok roligt regne med, at Apple har en særdeles klar plan med opkøbet - hvad end det hemmelighedsfulde selskab vil være ved det eller ej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere