Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 2

Computerworld viser nu, hvordan du krypterer din private e-post, men vi stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om det overhovedet kan betale sig.

Læs også: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 1.

E-post har på to årtier fuldstændigt overflødiggjort de fleste andre former for skriftlig kommunikation som breve, telefax og telegrammer.

Men der er faktisk ikke særlig mange virksomheder, der krypterer deres e-post.

Ifølge en undersøgelse fra IT- og Telestyrelsen brugte kun 17 procent af alle virksomheder med internetforbindelse datakryptering af hensyn til fortrolighed i 2008.

Kryptering går helt tilbage til brev- og telegramindustrien, hvor der blev udviklet komplicerede systemer til at kryptere simple korte telegrambeskeder. Men i dag er det altså de færreste virksomheder, som sender deres e-post med kryptering.

Det betyder, at andre folk nemt kan aflure, hvad du skriver i din e-post, hvis du ikke krypterer den. Og IT- og Telestyrelsen er skarpe i deres advarsel.

"Vi anbefaler, at folk krypterer fortrolig information, de ikke ønsker naboen, svigermor eller andre skal se - især personoplysninger som eksempelvis CPR-nummeret," fortæller Sarah Kirkeby, konstitueret souchef for It-sikkerhedskontoret i IT- og Telestyrelsen med ansvar for privacy-området.

Hvad betyder PGP og RSA?
Der er flere forskellige måder, at kryptere en e-post på. Et af de mest anvendte former er ved hjælp af en PGP-kryptering (Pretty Good Privacy, red.).

For at du kan begynde at begynde og kryptere dine mails, skal du nemlig sætte din computer op til at være en mindre Enigma-maskine. Ved at bruge PGP-kryptering bruger du en privat og offentlig nøgle.

Den private nøgle bruger du til at dekryptere med. Den offentlige nøgle bruger folk til at kryptere en e-post, som altså kun du kan dekryptere med din private nøgle.

Disse to nøgler kan du danne ved hjælp af en RSA-algoritme (Rivest, Shamir, Adlean, red.). Det er en algoritme, der bruger to primtal til at generere nøglerne.

Plugin-knapper til PGP-kryptering
Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan installere en let knap til din e-post-klient. Hvis du bruger Outlook, er der flere erhvervsvirksomheder, der har specialiseret sig i at integrere en PGP-krypteringsknap ind i Outlook. En erhvervsløsning koster dog penge, og der er flere løsninger på nettet, der fungerer ganske gratis. De kræver dog noget engagement fra brugeren.

Et af disse gratis programmer er Crypto Anywhere, der integrerer PGP-kryptering ind i Outlook Express, Outlook 2000 og Outlook 2002.

Læs også: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 1.

Artiklen fortsætter på næste side...
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.