Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 2

Computerworld viser nu, hvordan du krypterer din private e-post, men vi stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om det overhovedet kan betale sig.

Læs også: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 1.

E-post har på to årtier fuldstændigt overflødiggjort de fleste andre former for skriftlig kommunikation som breve, telefax og telegrammer.

Men der er faktisk ikke særlig mange virksomheder, der krypterer deres e-post.

Ifølge en undersøgelse fra IT- og Telestyrelsen brugte kun 17 procent af alle virksomheder med internetforbindelse datakryptering af hensyn til fortrolighed i 2008.

Kryptering går helt tilbage til brev- og telegramindustrien, hvor der blev udviklet komplicerede systemer til at kryptere simple korte telegrambeskeder. Men i dag er det altså de færreste virksomheder, som sender deres e-post med kryptering.

Det betyder, at andre folk nemt kan aflure, hvad du skriver i din e-post, hvis du ikke krypterer den. Og IT- og Telestyrelsen er skarpe i deres advarsel.

"Vi anbefaler, at folk krypterer fortrolig information, de ikke ønsker naboen, svigermor eller andre skal se - især personoplysninger som eksempelvis CPR-nummeret," fortæller Sarah Kirkeby, konstitueret souchef for It-sikkerhedskontoret i IT- og Telestyrelsen med ansvar for privacy-området.

Hvad betyder PGP og RSA?
Der er flere forskellige måder, at kryptere en e-post på. Et af de mest anvendte former er ved hjælp af en PGP-kryptering (Pretty Good Privacy, red.).

For at du kan begynde at begynde og kryptere dine mails, skal du nemlig sætte din computer op til at være en mindre Enigma-maskine. Ved at bruge PGP-kryptering bruger du en privat og offentlig nøgle.

Den private nøgle bruger du til at dekryptere med. Den offentlige nøgle bruger folk til at kryptere en e-post, som altså kun du kan dekryptere med din private nøgle.

Disse to nøgler kan du danne ved hjælp af en RSA-algoritme (Rivest, Shamir, Adlean, red.). Det er en algoritme, der bruger to primtal til at generere nøglerne.

Plugin-knapper til PGP-kryptering
Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan installere en let knap til din e-post-klient. Hvis du bruger Outlook, er der flere erhvervsvirksomheder, der har specialiseret sig i at integrere en PGP-krypteringsknap ind i Outlook. En erhvervsløsning koster dog penge, og der er flere løsninger på nettet, der fungerer ganske gratis. De kræver dog noget engagement fra brugeren.

Et af disse gratis programmer er Crypto Anywhere, der integrerer PGP-kryptering ind i Outlook Express, Outlook 2000 og Outlook 2002.

Læs også: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 1.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?