Artikel top billede

Det vil nu snart være muligt at foretage ip-telefoni over 3G-nettet med iPhonen.

Apple frigiver ip-telefoni til iPhone

Skype brugere kan snart bruge 3G-nettet til at ringe fra. Apple har nemlig åbnet for ip-telefoni over operatørernes 3G-net.

Der er gode nyheder for iPhone-brugere, der gerne vil foretage billige opkald over 3G-nettet. Nu har Apple nemlig tilladt, at applikationsudviklere kan udvikle programmer, der tillader ip-telefoni over 3G-nettet.

I det nye Software Developer Kit (SDK), som Apple har udgivet, er det nemlig muligt at frigive programmer, der bruger VoIP over 3G. Og det betyder, at programmer som for eksempel Skype kan fungere, bare du har en forbindelse til 3G-nettet.

Tidligere har brugere af iPhonen kun kunnet ringe op via Skype, hvis de var på et WiFi-netværk. Flere teleoperatører har også forbudt brugen af Skype på deres netværk.

"Tiltaget fra Apple er et absolut fremskridt og helt nødvendigt i kampen mod andre telefoner. Behovet er helt klart til stede hos kunderne," siger teleanalytiker Torben Rune.

Apple har tabt kampen mod Google

Apple har selv forsøgt at blokere VoIP-applikationer på iPhonen. Den mest omtalte sag er nok den lange strid mellem Google og Apple om programmet Google Voice.

Apple har indtil videre blokeret for, at Google Voice blev godkendt til download på Apples Appstore.

Med justeringen i det nye SDK virker det dog ikke som om, at der er noget til at hindre for, at Google snart kan få godkendt dets Google Voice-applikation til iPhonen.

Ændringen betyder også, at Skype nu blot skal opdatere firmaets applikation til iPhonen, og dermed baner det vejen for ip-telefoni over 3G-nettet på iPhonen.

Amerikansk kommission satte åbning i gang

Det var i oktober 2009, at den amerikanske telegigant AT&T annoncerede, at firmaet ikke længere ville blokere for, at ip-telefoni applikationer kunne operere på firmaets 3G-net. Det kom efter pres fra den føderale amerikanske kommunikations kommission (FCC).

De amerikanske myndigheder har lagt meget vægt på, at teleoperatørerne skulle agere med respekt for netneutraliteten. Det betyder så at sige, at teleoperatørerne ikke skulle blande sig i, hvilke programmer der kører på operatørernes net.

"Åbningen betyder, at der i fremtiden ikke kan opstå prisforskelle i tale- og datatrafik," siger Torben Rune.

Det betyder ifølge Torben Rune, at prisen på telefonopkald bliver lavere.

"Jeg tror ikke, at teleoperatørerne vil forbyde brugen af ip-telefoni på deres 3G-net. Hvis de gør det, vil der opstå en helt ny konkurrenceparamter for mobiloperatører," siger Torben Rune.

Der er i øjeblikket to applikationer på Appstore, der har brugt ændringerne i SDK'en til at tilbyde VoIP over 3G-nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere