Det vil nu snart være muligt at foretage ip-telefoni over 3G-nettet med iPhonen.

Apple frigiver ip-telefoni til iPhone

Skype brugere kan snart bruge 3G-nettet til at ringe fra. Apple har nemlig åbnet for ip-telefoni over operatørernes 3G-net.

Der er gode nyheder for iPhone-brugere, der gerne vil foretage billige opkald over 3G-nettet. Nu har Apple nemlig tilladt, at applikationsudviklere kan udvikle programmer, der tillader ip-telefoni over 3G-nettet.

I det nye Software Developer Kit (SDK), som Apple har udgivet, er det nemlig muligt at frigive programmer, der bruger VoIP over 3G. Og det betyder, at programmer som for eksempel Skype kan fungere, bare du har en forbindelse til 3G-nettet.

Tidligere har brugere af iPhonen kun kunnet ringe op via Skype, hvis de var på et WiFi-netværk. Flere teleoperatører har også forbudt brugen af Skype på deres netværk.

"Tiltaget fra Apple er et absolut fremskridt og helt nødvendigt i kampen mod andre telefoner. Behovet er helt klart til stede hos kunderne," siger teleanalytiker Torben Rune.

Apple har tabt kampen mod Google
Apple har selv forsøgt at blokere VoIP-applikationer på iPhonen. Den mest omtalte sag er nok den lange strid mellem Google og Apple om programmet Google Voice.

Apple har indtil videre blokeret for, at Google Voice blev godkendt til download på Apples Appstore.

Med justeringen i det nye SDK virker det dog ikke som om, at der er noget til at hindre for, at Google snart kan få godkendt dets Google Voice-applikation til iPhonen.

Ændringen betyder også, at Skype nu blot skal opdatere firmaets applikation til iPhonen, og dermed baner det vejen for ip-telefoni over 3G-nettet på iPhonen.

Amerikansk kommission satte åbning i gang
Det var i oktober 2009, at den amerikanske telegigant AT&T annoncerede, at firmaet ikke længere ville blokere for, at ip-telefoni applikationer kunne operere på firmaets 3G-net. Det kom efter pres fra den føderale amerikanske kommunikations kommission (FCC).

De amerikanske myndigheder har lagt meget vægt på, at teleoperatørerne skulle agere med respekt for netneutraliteten. Det betyder så at sige, at teleoperatørerne ikke skulle blande sig i, hvilke programmer der kører på operatørernes net.

"Åbningen betyder, at der i fremtiden ikke kan opstå prisforskelle i tale- og datatrafik," siger Torben Rune.

Det betyder ifølge Torben Rune, at prisen på telefonopkald bliver lavere.

"Jeg tror ikke, at teleoperatørerne vil forbyde brugen af ip-telefoni på deres 3G-net. Hvis de gør det, vil der opstå en helt ny konkurrenceparamter for mobiloperatører," siger Torben Rune.

Der er i øjeblikket to applikationer på Appstore, der har brugt ændringerne i SDK'en til at tilbyde VoIP over 3G-nettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gør dine medarbejdere til et aktiv i sikkerhedsarbejdet
Vi glemmer hurtigt gode råd og sikkerhedskurser. Men sådan behøver det ikke at være. Moderne træning, opfølgning og simulationer skaber en sikkerhedsorienteret kultur, som minimerer risikoen for, at din virksomhed rammes af ødelæggende cyberangreb.