Det vil nu snart være muligt at foretage ip-telefoni over 3G-nettet med iPhonen.

Apple frigiver ip-telefoni til iPhone

Skype brugere kan snart bruge 3G-nettet til at ringe fra. Apple har nemlig åbnet for ip-telefoni over operatørernes 3G-net.

Der er gode nyheder for iPhone-brugere, der gerne vil foretage billige opkald over 3G-nettet. Nu har Apple nemlig tilladt, at applikationsudviklere kan udvikle programmer, der tillader ip-telefoni over 3G-nettet.

I det nye Software Developer Kit (SDK), som Apple har udgivet, er det nemlig muligt at frigive programmer, der bruger VoIP over 3G. Og det betyder, at programmer som for eksempel Skype kan fungere, bare du har en forbindelse til 3G-nettet.

Tidligere har brugere af iPhonen kun kunnet ringe op via Skype, hvis de var på et WiFi-netværk. Flere teleoperatører har også forbudt brugen af Skype på deres netværk.

"Tiltaget fra Apple er et absolut fremskridt og helt nødvendigt i kampen mod andre telefoner. Behovet er helt klart til stede hos kunderne," siger teleanalytiker Torben Rune.

Apple har tabt kampen mod Google
Apple har selv forsøgt at blokere VoIP-applikationer på iPhonen. Den mest omtalte sag er nok den lange strid mellem Google og Apple om programmet Google Voice.

Apple har indtil videre blokeret for, at Google Voice blev godkendt til download på Apples Appstore.

Med justeringen i det nye SDK virker det dog ikke som om, at der er noget til at hindre for, at Google snart kan få godkendt dets Google Voice-applikation til iPhonen.

Ændringen betyder også, at Skype nu blot skal opdatere firmaets applikation til iPhonen, og dermed baner det vejen for ip-telefoni over 3G-nettet på iPhonen.

Amerikansk kommission satte åbning i gang
Det var i oktober 2009, at den amerikanske telegigant AT&T annoncerede, at firmaet ikke længere ville blokere for, at ip-telefoni applikationer kunne operere på firmaets 3G-net. Det kom efter pres fra den føderale amerikanske kommunikations kommission (FCC).

De amerikanske myndigheder har lagt meget vægt på, at teleoperatørerne skulle agere med respekt for netneutraliteten. Det betyder så at sige, at teleoperatørerne ikke skulle blande sig i, hvilke programmer der kører på operatørernes net.

"Åbningen betyder, at der i fremtiden ikke kan opstå prisforskelle i tale- og datatrafik," siger Torben Rune.

Det betyder ifølge Torben Rune, at prisen på telefonopkald bliver lavere.

"Jeg tror ikke, at teleoperatørerne vil forbyde brugen af ip-telefoni på deres 3G-net. Hvis de gør det, vil der opstå en helt ny konkurrenceparamter for mobiloperatører," siger Torben Rune.

Der er i øjeblikket to applikationer på Appstore, der har brugt ændringerne i SDK'en til at tilbyde VoIP over 3G-nettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.