Der er mange muligheder for at anonymisere sin identitet på nettet. Alle har for eksempel ret til at bruge et pseudonym. Foto: Rika Wang

Sådan beskytter du dit privatliv på nettet - del 3

Nettet er på samme tid godt og skidt for borgeres privatliv. Computerworld rådgiver dig om, hvordan du kan beskytte din online-identitet.

Hvad har Isak Dinesen, Paul French og Richard Bachman at gøre med hinanden?

Svaret er, at de alle er pseudonymer, som forfattere har brugt. For der kan være mange gode grunde til, at en person ikke vil bruge sit rigtige navn og i stedet bruger et pseudonym.

For eksempel kan der være tidspunkter, hvor folk gerne vil ytre sig frit uden, at de automatisk skal associeres med deres rigtige navn. Det kan være, at der er folk, som på grund af arbejdsmæssige hensyn ikke kan agere med rigtigt navn i den offentlige debat.

Og i dag kan det netop på grund af de kontrolmekanismer, der er på nettet, være svært at deltage i en demokratisk debat, hvis man ikke vil opgive sit rigtige navn. Flere og flere mediesider kræver efterhånden, at debattører opgiver et rigtigt navn. Og det er i dag næsten umuligt at købe varer på nettet anonymt.

"Vi anbefaler folk at bruge forskellige pseudonymer på nettet. Der kan være gode årsager til, at man ikke vil bruge sit rigtige navn på nettet," fortæller Sarah Kirkeby, konstitueret souschef med ansvar for privacy-området i IT- og Telestyrelsen.

Marketing-risiko
Der, hvor risikoen blandt andet ligger, er, at der i fremtiden kan være såkaldte data-mining programmer, der kan opsnappe information på nettet og meget hurtigt analysere det.

For eksempel kan sådanne programmer scanne internettet for alle referencer til Robert B. Genlen.

Det kan være, at Robert B. Genlen har udtalt sig til referat i en badmintonklub, og det kan være, at Robert B. Genlen er med i skolebestyrelsen på sine børns skole.

Umiddelbart er det ikke oplysninger, der rummer stor værdi enkeltvis, men koblet sammen kan de tegne et meget præcist billede af, hvad personen foretager sig. For disse informationer kan et marketingbureau let koble ind i deres Business Intelligence-program og efterhånden oparbejde en god profil af manden.

Noget af den profilering kan vi allerede se hos blandt andet Amazon og Google, når firmaerne bruger vores data som kunder til at udarbejde en brugerprofil, som de så bruger til at markedsføre enten bøger eller søgeresultater til os baseret på vores tidligere transaktioner med de firmaer.

Og det kan have stor værdi for marketingbureauer, mener Sarah Kirkeby fra IT- og Telestyrelsen.

"Det kan være, at der er nogle virksomheder, der efterhånden får så meget kendskab til dig, og hvad du foretager dig, at du efterhånden oplever en stærkere og stærkere målrettet personlig marketing," fortæller Sarah Kirkeby.

Dette kan blandt andet føre til, at du bliver sat i bås af marketingfirmaer, og det kan have konsekvenser for dig, som måske ikke er lige lette at komme uden om. Du kan blandt andet få tilbud på baggrund af de oplysninger om dig, som et marketingsfirma har fundet på nettet.

Artiklen fortsætter på næste side...
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.