Artikel top billede

Espersen skal redegøre for udbudsfusk i kommuner

Erhvervsminister Lene Espersen hives nu som den anden minister ind i sagen om kommunernes udbudsfusk i milliardklassen.

Endnu en minister hives ind i sagen om udbudsfusk i hver tredje kommune.

Det sker, efter De Radikales næstformand, Morten Østergaard, beder erhvervs- og økonomiminister Lene Espersen (K) redegøre for sagen.

Det inkluderer spørgsmål om, hvad Konkurrencestyrelsen reelt foretager sig for at få stoppet den ulovlige praksis.

"Det er ikke acceptabelt, at kommunerne snyder sig selv og skatteborgerne for en økonomisk gevinst ved at droppe udbuddet og bare købe hos den leverandør de plejer," siger Morten Østergaard.

Tidligere har Dansk Folkeparti udbedt Indenrigsminister Karen Ellemann (V) en forklaring.

Udbudsfusk i milliardklassen

Computerworld har tidligere beskrevet, hvordan fusken kan have et omfang på op imod to milliarder kroner.

Og analysehuset IDC har vurderet, at op imod 200 millioner kroner er gået tabt, som følge af kommunernes fravalg af konkurrence.

Flere kommuner har erkendt, at det var en fejl ikke at gå i udbud.

Og endelig er KMDs rolle kommet under lup i forbindelse med hvilke priser der gives til henholdsvis kommuner, der går i udbud og kommuner, der ikke går i udbud.

R: Bedre vejledning
De Radikale vil også spørge Lene Espersen (K), om hun vil tage initiativ til en støøre gennemgang af de kommunale it-udbud.

Det skal, ifølge de Radikale, ske samtidig med, at kommunerne vejledes i, hvordan man kan indrette sine udbud på en sådan måde, at man ikke gennem udbudsvilkårene forhindrer, at leverandører kan præsentere alternative løsninger på den stillede opgave.

Morten Østergaard forklarer, at han synes det er vigtigt, at få fulgt den konkrete udbudssag til dørs, men også at få rejst diskussionen om, hvordan man laver gode it-udbud, der sikrer konkurrence.

"Men hvor det ikke er ordregiver som skal definere løsningen snævert, og dermed udelukker at eksperterne - det vil sige leverandørerne - måske mener, at opgaven kan løses på en langt bedre måde, end den der er beskrevet i et udbud," siger han.

Minister strammer regler

Tidligere har Lene Espersen været ude og stramme reglerne for udbudsfusk, således at eksempelvis det ikke at afholde udbud, hvor man burde, bliver straffet hårdere.

Men dengang havde hun ikke lyst til at kommentere den konkrete sag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere