Artikel top billede

Detaljeret læk om nye antipirat-forhandlinger

Ny læk om hemmelige antipirat-forhandlinger afslører detaljeret indhold af de seneste forhandlinger.

En nyt læk fra de kontroversielle og hemmelige ACTA-forhandlinger om en global antipirat-aftale er dukket op på nettet.

Den nye læk er angiveligt et dokument fra EU, som sammen med en række andre lande i januar forhandlede om den omdiskuterede aftale i Mexico.

Ifølge den canadiske blogger Michael Geist er det ny-lækkede dokument en kort rapport fra en af EUs forhandlere, Pedro Velasco Martins.

Den internationale antipirat-aftale har siden første nys om forhandlingerne været omgærdet af hemmeligheds-kræmmeri og mystik , som har rejst et krav fra rettighedsorganisationer såvel som teleselskaber om mere åbenhed og gennemsigtighed omkring forhandlingerne.

Bedre end intetsigende standardnotater

"Det lækkede dokument er lige præcis, hvad forhandlingslandende burde stille til rådighed for offentligheden, når den egentlige tekst ikke er til rådighed. Denne korte rapport indeholder langt mere information om substansen af forhandlingerne end det intetsigende mødenotat," skriver Michael Geist på sin blog, og henviser til forhandlingslandenes officielle mødekommentarer.

Netop hemmelighedskræmmeriet ved forhandlingerne har længe været under skarp beskydning fra en række aktører.

Og dokumentet afslører faktisk, at kravet om åbenhed tilsyneladende er en del af emnerne, som forhandlerne arbejdede med på seneste ACTA-møde i Mexico.

I dokumentet fremgår det i al fald, at der i Mexico opstod "nogen fremgang på åbenhed, hvor parterne enedes om at opdatere og forbedre det fælles sammendrag, som er drøftet i de to sidste runder, til også omfatte en tilbagevisning af de ubegrundede rygter om ACTA. (Kontrol med bærbare computere, iPods ved grænsen, obligatorisk three strikes-regel ved internetkrænkelser etc.)."

Ifølge dokumentet nåede forhandlerne dog ikke på mødet frem til en løsning omkring større åbenhed.

"Imidlertid er der endnu ingen aftale om at frigive forhandlingstekster," står der i dokumentet.

Konfiskering ved grænser

Ifølge dokumentet blev spørgsmålet om håndhævelsen af ACTA ved grænserne diskuteret for første gang i mere end et år. Også her var der god fremgang på området omkring undtagelser for personlig bagage.

"Et område, som er sensitivt i forhold til den offentlige opfattelse," står der i dokumentet.

Ordenshåndhævelse på nettet

Videre står der i dokumentet, at de forhandlende parter i Mexico for første gang diskuterede de kontroversielle forslag om fremtidens antipirat-regler i forhold til internettet.

Her frygter modstanderne af ACTA-aftalen, at almen retspraksis sættes ud af spil, fordi det vil være op til den enkelte internetkunde at bevise sin uskyld ved mistanke om piratkopiering.

Ifølge dokumentet foregik forhandlingerne om dette emne på baggrund af parternes kommentarer til det amerikanske forslag. Imidlertid gjorde tidsnød det umuligt at diskutere det mere tekniske indhold på området.

"Drøftelserne fokuserer stadigt på afklaringer af forskellige tekniske begreber, hvorfor der ikke var megen fremgang i form af en konkret tekst. USA og EU enedes om at fremlægge deres egne systemer i næste runde for at afklare spørgsmålene," hedder det i dokumentet.

Næste og ottende runde af de omstridte forhandlinger foregår i følge dokumentet i april i New Zealand, mens niende runde foregår i Geneve i juni.

Forhandlingsparterne, der blandt andre tæller USA, EU, Canada, New Zealand, Schweiz og Japan, er angiveligt stadig opsatte på at underskrive ACTA-aftalen i 2010, hvis man skal tage det lækkede dokument for troende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere