Artikel top billede

Slut med Danmark som verdens bedste it-land

Efter tre år på førstepladsen som det mest netværksparate samfund, må Danmark nu se sig slået i årets Networked Readiness Index. Se hvem der får guld og sølv.

It-Danmark går fra guld til bronze.

Efter tre år på førstepladsen i det såkaldte Networked Readiness Index fra World Economic Forum, må Danmark nu overlade toppen af podiet til vores svenske naboer.

Networked Readiness Index er en rangliste over 133 landes evne til at udvikle og bruge it- og kommunikations-teknologier.

Networked Readiness Indexet er en del af den årlige Global Information Technology Report fra World economic forum. Den nye rapport kommer ikke lang tid efter, at Danmark måtte rykke en plads tilbage på 'The Connectivity Scorecard', der vurderer forskellige landes brug af it.

Jävla svenskere

I år har Sverige indtaget førstepladsen, og Singapore har taget andenpladsen på Networked Readiness Index. Ifølge professor Soumitra Dutta, der har været med til at lave rapporten, skal det dog ikke ses som et udtryk for, at Danmark klarer sig dårligt.

"Der er en meget lille forskel, der adskiller Danmark og Sverige. Det er simpelthen meget tæt løb i toppen af ranglisten. Jeg synes, Danmark gør det fantastisk, så man kan godt være stolt af tredjepladsen," forklarer han.

Blandt andet scorer Danmark højt på vores infrastruktur til it- og kommunikations-teknologi, på befolkningens og virksomheders parathed til at tage teknologier i brug.

Til gengæld er vi ikke blandt de bedste, når det gælder markedsmiljøet, hvor det blandt andet er vores høje skatter på arbejde, der trækker ned.

Værst står det til, når vi ser på virksomheders evne til at bruge og udvikle teknologi. Her kommer Danmark ind på en 17. plads. Vi har ikke så mange patenter og ikke så stor en eksport af hightech-produkter, og det trækker ned.

Efter at svenskerne i flere år har åndet os i nakken, må vi nu se os slået. Sverige klarer sig generelt godt over hele linjen. Deres infrastruktur bliver vurderet til at være den bedste blandt de 133 lande, og deres politiske miljø og lovgivning er også helt i top.

Den svenske befolkning vurderes til at være bedst i verden til at udnytte it- og kommunikations-teknologier.

Vi kan dog trøste os med, at det svenske styres evne til at promovere og udnytte it er dårlige end i Danmark.

De nordiske lande i top

De danske og svenske styrker og svagheder ligner hinanden rigtig meget. Generelt har man i de nordiske lande en meget ens karakteristika, og den nordiske model må virke, da både Sverige, Danmark, Norge og Finland er at finde i top 10.

"Teknologien alene er ikke afgørende. Man har også brug for menneskelig kapital og miljøet, for at teknologien kan omsættes til noget brugbart. Her klarer de nordiske lande sig utrolig godt. Kendetegnet er, at der er et højt uddannelsesniveau, et godt og effektivt miljø for virksomheder, og stort fokus på it på politisk niveau," forklarer Soumitra Dutta.

Det er også på de punkter, vi får en fordel i forhold til USA. For flere år tilbage lå USA nummer et, men er nu nede på en femteplads. Mens deres virksomheder er helt fremme i skoene, hvad it angår, så halter de efter på punkter som uddannelsesniveau og politisk miljø, hvor de nordiske lande står stærkt.

Den amerikanske befolkning benytter sig ikke i samme høj grad af kommunikationsteknologier. For eksempel ligger USA på en 14. plads i antallet af internetbrugere og helt nede på en 72. plads i antallet af mobilabbonenter.

Læs om de foregående års Networked Readiness Index her:

Networked Readiness Index 2008-2009
Networked Readiness Index 2007-2008
Networked Readiness Index 2006-2007

Se top 20 på Networked Readiness Index på næste side.

Networked Readiness Index Top 20

Tallet i parantes er sidste års placering

1. Sverige (2)
2. Singapore (4)
3. Danmark (1)
4. Schweiz (5)
5. USA (3)
6. Finland (6)
7. Canada (10)
8. Hong Kong (12)
9. Holland (9)
10. Norge (8)
11. Taiwan (13)
12. Island (7)
13. England (15)
14. Tyskland (20)
15. Sydkorea (11)
16. Australien (14)
17. Luxembourg (21)
18. Frankrig (19)
19. New Zealand (22)
20. Østrig (16)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere