Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Rivaler ånder den danske bredbåndskonge i nakken

Danskerne vælter ind i tele-butikkerne for at købe mobilt bredbånd. Den mangeårige konge på det danske marked er under stigende pres og bliver nu åndet tæt i nakken af den nærmeste rival.

Danskerne er fuldstændig vilde med mobilt bredbånd. På blot halvandet år er antallet af danskere, der har købt sig mobil bredbånd, steget med hele 379.000 nye kunder.

Inden for det seneste halve år er antallet steget med 169.000 nye kunder, hvilket fortsat gør mobilt bredbånd til et aldeles attraktivt vækstmarked.

I dag har 587.000 danskere mobilt bredbånd, hvilket gør næsten hver femte internetforbindelse herhjemme mobil. Og der er indtil videre ingen tegn på, at denne udvikling er ved at flade ud.

Mobilselskabet 3 sidder fortsat i en førende position på dette voksende marked, men det er ikke sikkert, at det varer ved.

Selskabet må konstatere, at TDC sammen med datterselskabet Telmore er rykket meget tættere på end for blot et halvt år siden, selvom 3 oplyser, at det faktisk har øget antallet af kunder til nu mere end en halv million danskere.

Konkurrenter haler ind på 3

3 må dermed sammen med Telia affinde sig med vigende markedsandele.

Det betyder, at to af de fire altdominerende spillere på det danske marked for mobilt bredbånd, 3 og Telia, mister andele, mens de to andre, TDC og Telenor, går kraftigt frem.

IT- og Telestyrelsens netop udkomne halvårsstatistik - som du kan læse mere om her - viser, at 3's markedsandel i det kraftigt voksende marked er faldet fra 43,2 procent for et halvt år siden til nu 35,9 procent.

Det er knap 10 procent lavere end for halvandet år siden, da 3 sad solidt på 45,5 procent af markedet.

3 har tidligere bedyret, at selskabet sigter efter en 'fair share' på mere end 25 procent af markedet.

Det kan meget vel vise sig at blive til virkelighed, idet konkurrenterne for alvor er begyndt at røre på sig. Det gælder primært TDC og Telenor, der stille og roligt æder sig ind på 3.

TDC vender nedturen

TDC har fået vendt den nedadgående glidebane, som selskabet var kommet ind på ved den forrige opgørelse, og sidder nu på 27,4 procent af markedet.

Samtidig fortsætter Telenor med at vinde markedsandele. Selskabets markedsandel er steget markant fra 13,4 procent i første halvår 2009 til nu 18,7 procent.

Har givet mobilt bredbånd gratis væk

Telenor oplyser, at selskabet med 54.000 nye mobile bredbåndskunder har fordoblet sin kundebase til nu samlet 110.000 mobile bredbåndskunder.

Selv mener Telenor, at fremgangen skyldes, at selskabet har introduceret en såkaldt 'samlerabat'.

Der er faktisk dårligt nok tale om 'rabat', idet 'samlerabatten' består af en ordning, hvor selskabet har smidt et halvt års gratis mobilt bredbånd oven i hatten til alle sine kunder med fast bredbånd.

"Der er mange almindelige danskere, der kan bruge mobilt bredbånd som supplement til deres faste forbindelse. Salgstallene viser tydeligt, at ordningen virker, og vi har forventning om at tage endnu flere markedsandele fremover," lyder det fra Peter Berg, markedsdirektør i Telenor.

Markedsførende 3 trækker på skuldrene af udmeldingen. Selskabet finder det 'uundgåeligt', at dets samlede markedsandel vil falde, når rivalerne forærer deres forbindelser væk.

TDC - der sammen med datterselskabet Telmore sidder på 30,4 procent af markedet - har også fået flere kunder. Tilsammen har TDC og Telmore 179.000 mobile bredbåndskunder.

Selskabet lægger ikke skjule på, at ambitionen er at blive markedsdominerende med en markedsandel på mellem 40 og 50 procent.

"Vi kan se, at vi er godt på vej," siger Jesper Theill Eriksen, direktør for TDC Privat.

3-kunder er trafikgale

En ting er den rå markedsandel, en anden er trafikmængder.

Her ligger 3 klart i spidsen. Det betyder, at den største del af danskernes datatrafik - nemlig godt 65 procent - finder sted på 3's netværk.

Til sammenligning finder blot 10,8 procent af trafikken sted på TDC/Telmores netværk, mens Telias netværk står for 13,4 procent af trafikken.

"Vores kunder bruger deres mobile bredbåndsforbindelser næsten seks gange mere end kunderne hos nummer to på markedet," lyder det fra 3's administrerende direktør, Morten Christiansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere