Artikel top billede

Dong Energy: Fra kæmpefusion til rå effektivisering

Årets CIO 2010. Efter flere års arbejde med at gennemføre kæmpefusionen af seks energiselskaber til Dong Energy, er tiden nu inde til at fokusere på effektivisering af selskabets it-funktioner.

Læs også: Dong Energy: Sådan vil it gøre din strøm billigere.

En succesfuld fusion kræver investeringer og en relativ gavmild hånd, der til gengæld kan kaste besparelser, effektiviseringer og synergi-gevinster af sig i den anden ende, når afslutningen nås.

Og afslutningen på kæmpefusionen mellem energiselskaberne Dong, Elsam, E2, Københavns Energis el-aktiviteter, Frederiksberg Forsyning og Nesa til selskabet Dong Energy, der blev igangsat i 2005, er nu på skinner.

Tiden er nu derfor inde til et fokusskifte for selskabets CIO, Michael Moesgaard, der i år er nomineret til titlen som Årets CIO for tredje gang, efter han har været nomineret i henholdsvis 2007 og 2008.

Massive investeringer

Dong Energy vil ikke oplyse detaljer om selskabets samlede it-budget, men ifølge Computerworlds oplysninger ligger budgettet på den pæne side af en milliard kroner om året.

I de seneste fusions-orienterede år har Dong Energy investeret massivt i en bred vifte af store og meget omkostningskrævende projekter.

De tællker blandt andet en ny standardiseret infrastruktur, nye forretningsprocesser og samling af al it i en samlet organisation, der udgør et it-fundament under de seks fusionerede selskaber.

Denne store it-organisation tager vare på teknologien med udgangspunkt i Dong Energys overordnede forretning og strategi.

Det har tjent til at sikre, at selskabets it-projekter hænger sammen med den øvrige forretning og alle de øvrige projekter fremfor at fremstå som løse knopskud uden sammenhæng med de øvrige projekter.

Fokusskifte efter år med fusion

It-organisationen med Michael Moesgaard i spidsen er nu i gang med et fokusskifte.

"Vi har investeret heftigt i blandt andet migrerings-projekter, etablering af infrastruktur og udvikling af nye systemer. Nu skal vi have drevet gevinsterne ud og fokusere på det, der skal til for at drive en rentabel forretning. Vi er også nødt til at have en strømlinet og effektiv organisation på plads for at kunne agere effektivt på det internationale marked," siger Michael Moesgaard.

Han understreger, at selskabet it-mæssigt gennemførte fusionen på budget, men at selskabet under fusionen ikke desto mindre prioriterede deadlines og sikkerhed over omkostningsoptimering.

Det vigtigste var med andre ord, at fusionen kørte på skinner og at it understøttede fusions-processen hele tiden uden at diskussioner om økonomi og muligheder kom til at stå i vejen.

"Under fusionen var det vigtigste at komme ud over stepperne og komme i mål. Vi kunne ikke have, at fusionen væltede på grund af it. Det vigtigste var at beskytte selskabets samlede omsætning på 40 milliarder kroner," siger Michael Moesgaard.

En naturlig følge nu - hvor fusionen er ved vejs ende - er, at budgettet bliver spændt ind, og at der strammes op på styringen af alle delprojekter og øvrige pengekrævende tiltag, som der under fusionen har været større råderum til.

Læs også: Dong Energy: Sådan vil it gøre din strøm billigere.

Sådan skal der strammes til

Læs også: Dong Energy: Sådan vil it gøre din strøm billigere.

Michael Moesgaard har sigt på to hovedområder, når det gælder effektiviseringerne: Der er blevet indført rammestyring af projekter, hvor projektporteføljen ifølge Michael Moesgaard var 'gået helt amok.'

Samtidig er der blevet strammet op på al styring af økonomi, ressourcer, governance og en række andre ting.

"Det er noget, der gennemsyrer det hele. Det er en sund proces at styre projekt-porteføljen stramt og begynde at fokusere på strammere budgetter," siger han.

Foruden rammestyringen skal der spares et stort beløb på indkøb og sourcing.

Fælles processer

I Dong Energys it-organisation, der tæller 420 ansatte, kommer vægten fremover således til at ligge på strammere efterspørgsels-styring, fælles processer, skarp styring af indkøb, system-konsolidering og harmonisering af applikationer.

"Hver it-installation har en frygtelig masse redundans, som vi kæmper for at få bragt ned," siger Michael Moesgaard.

Ligeledes har Michael Moesgaard taget et stramt kig på selskabets sourcingsstrategier, hvilket har ført til opsigelse af kontrakter og insourcing af opgaver samtidig med, at Dong Energy sender it-opgaver til Indien, Vietnam og Malaysia, hvor omkostningerne er lave.

Effektiviseringsprogrammet kører til og med 2011, så Dong Energy ifølge Michael Moesgaard har et ´rent setup" i 2012.

Selskabet vokser

Det hele er dog ikke rene besparelser. For Dong Energy vokser.

Selskabet har en ekspansiv international strategi, der medfører mange opkøb og fusioner, som afføder nye, store it-udviklingsprojekter.

"Hver gang vi køber et selskab, bevæger det vores organisation, fordi det betyder, at vi skal have bygget nye systemer, integreret og så videre. På it-siden er vækst noget, der trækker søm ud," siger Michael Moesgaard.

Det betyder, at der effektiviseres og strammes til på den rå drift efter fusionen samtidig med, at der udbygges og udvikles på livet løs på nye projekter.

"Vi holder nøje øje med, hvad der er nyt, og hvad der er inden for rammerne af det gamle. På den måde kan vi hele tiden måle, om vi effektiviserer på det gamle samtidig med, at vi lægger nye ting oven i, som skyldes, at forretningen vokser," siger Michael Moesgaard.

Læs også: Dong Energy: Sådan vil it gøre din strøm billigere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje