Basse Bergqvist sigtet for milliontyveri

Rettet: Lyngby Politi har sigtet den kontroversielle internet-mand Basse Bergqvist for flere tilfælde af skyldnersvig, bedrageriforsøg og medvirken til tyveri. Det kom frem under et retsmøde torsdag ved byretten i Lyngby.

Rettet: Basse Bergqvists advokat har efter publiceringen af nedenstående artikel gjort opmærksom på to faktuelle fejl.

Vi skrev oprindeligt, at Lyngby Politi ransagede Basse Bergqvists privatadresse med en dommerkendelse i hånden. Politiet havde ikke en dommerkendelse. Ifølge gældende regler kan politiet under visse omstændigheder foretage en ransagning uden en kendelse, hvorefter sagen skal indbringes for retten indenfor 24 timer. Det var en sådan ransagning, der her var tale om.

Vi skrev desuden, at to unge mænd, der er sigtet for tyveriet, har tilstået overfor politiet, at Basse Bergqvist tilskyndede dem til ulovlighederne. Det er politiets opfattelse, at det forholder sig sådan, men de har ikke tilstået overfor politiet, at Basse har opfordret dem til det.

Læs mere her: Politi opgiver Basse Bergqvist-sag

Grundlæggeren af det kuldsejlede teleselskab Dixa Net, Basse Bergqvist, iscenesatte selv et anmeldt tyveri af bærbare computere, mobiltelefoner og netværksudstyr fra Dixa Nets hovedsæde i Vedbæk i oktober efter firmaets kollaps. Tyveriet skete dagen før Told & Skats besøg. Det mener Lyngby Politi.

Som omtalt i Computerworld Online i sidste uge er den tidligere formand for Foreningen af Internet-leverandører sigtet i tyverisagen sammen med syv andre personer. Deriblandt Basse Bergqvists svigersøn, der iøvrigt sidst i 80'erne var formand for Danmarks Kommunistiske Ungdom.

På et retsmøde ved Byretten i Lyngby torsdag kom det frem, at politiet sigter Basse Bergqvist for to tilfælde af skyldnersvig, forsøg på bedrageri og opfordring til tyveri for tilsammen flere millioner kroner.

Kæmpede for navneforbud

Under retsmødet kæmpede Basse Bergqvists beskikkede forsvarer, advokat Finn Walther Petersen, i halvanden time en heroisk kamp for at få nedlagt forbud imod, at pressen nævner navnet på Basse Bergqvist og hans forskellige selskaber i tilknytning til tyveri-sagen.

Efter nogle timers betænkningstid afsagde dommer Hanne Ekstrand klokken 14 imidlertid kendelse om, at pressen uden forbehold kan fortælle læserne om sagen, der i sidste uge førte til voldsom debat blandt en del af Computerworld Onlines læsere.

Ifølge politiet er forløbet dette: Basse Bergqvist indgav i midten af oktober en anmeldelse til politiet om, at ukendte gerningsmænd var brudt ind hos Dixa Net på Enrum Slot i Vedbæk og havde fjernet edb-udstyr til en anslået værdi af mindst én million kroner.

Ifølge oplysninger fremlagt på retsmødet fik efterforskerne umiddelbart efter anmeldelsen et anonymt tip om, hvor de kunne finde gerningsmændene til tyveriet.

Tyve: Basse står bag
Tippet resulterede i anholdelsen af to unge mænd i tyverne, og de har ifølge politiet tilstået at have brudt ind på Enrum Slot og stjålet edb-udstyret. Politiet mener, at mændene blev tilskyndet til tyveriet af Basse Bergqvist selv.

Lyngby Politi ransagede efterfølgende en række adresser herunder Basse Bergqvists private bopæl på Skodsborg Strandvej.

Hvad angår sigtelserne for skyldnersvig, så går de på, at Basse Bergqvist har solgt for millioner af kroner dyrt edb-udstyr til CyberCity for en slik og derved snydt kreditorerne i Dixa Net for deres tilgodehavender. Derudover har han ? stadig ifølge politiet ? fjernet computere for et millionbeløb fra Dixa Net.

Internet-udbyderen Cybercity bekræfter overfor Computerworld Online at have købt netværksudstyr og brugte pc'er for 200.000 kroner af Basse Bergqvist. Handelen skulle være foregået med Told & Skats vidende. Ifølge internetfirmaet stod skattemyndighederne faktisk og så på, mens Cybercity købte IT-udstyret som eneste interesserede køber.

Udstyret skulle være op mod 1,5 millioner kroner værd, men det har Cybercity ingen holdning til. Prisen på 200.000 kroner var, hvad firmaet mente udstyret var værd, hedder det.

- Vi kom simpelthen derud og så noget udstyr, vi godt kunne bruge, og så købte vi det, siger finansdirektør Roland Andersen fra Cybercity i dag.

CyberCity vil returnere udstyr

Han har ingen erindring om, hvordan Cybercity fandt ud af, at det fallerede firma Dixa Net havde brugt udstyr til salg. Han mener, at Told & Skat kontaktede Cybercity. Roland Andersen fastslår, at firmaet selvfølgelig leverer udstyret tilbage, hvis det viser sig at være blevet solgt uretmæssigt.

Det har ikke været muligt at træffe Told & Skat for en kommentar.

Den fjerde og sidste sigtelse drejer sig som nævnt om forsøg på bedrageri og handler om, at Basse Bergqvist i strid med sandheden har anmeldt udstyr for en halv million kroner stjålet til forsikringsselskabet Danica. Sådan lyder i hvert fald politiets version af sagen.

Forespurgt sit syn på sigtelserne mod ham, ønskede Basse Bergqvist efter retsmødet ikke at kommentere sagen, men hans forsvarer, advokat Finn Walther Petersen, fastslog overfor dommeren, at "sigtelserne i sagen bygger på et særdeles løst grundlag".

Kriminalinspektør Jørn Moos fra Lyngby Politi ønsker ikke at uddybe indholdet af sagen mod Basse Bergqvist ud over, hvad der kom frem på retsmødet.




IT-JOB

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI)

IT-udvikler

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager med agilt mindset
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere