__Allan__ Seniormester
24. januar 2021 - 10:14 Der er 4 kommentarer og
1 løsning

Fornuftig bærbar til programmering

Jeg har behov for en ny bærbar, primært til programmering. (IKKE spil)
Dét bør i sig selv ikke kræve noget videre, men jeg vil gerne at den er hurtig ved kompilering o.lign. opgaver.
Men jeg er i tvivl om hvad jeg skal gå efter af hardware.
Er det RAM, Processor eller en blanding jeg har brug for i den situation?

Når vi taler RAM, er jeg godt klar over at der er forskellige versioner samt frekvensen at tage højde for, når der skal vælges.
Men mht. CPU, så er jeg meget lost over hvad jeg bør gå efter, da jeg ikke synes der er sammenhæng imellem GHz og pris.
Ligeledes forstår jeg ikke hvorfor der ofte stå fx. 2.3 GHz (boost til 4.6 GHz)? Hvis den kan yde 4.6, hvorfor så ikke sætte den til dét hele tiden, og så blot skrive 4.6 GHz?
milter Ekspert
24. januar 2021 - 18:23 #1
Jeg har ikke nogen erfaring med programmering, men jeg vover alligevel en kommentar. Allerførst, hvad er din smertegrænse rent økonomisk?

Dernæst en kommentar til "Er det RAM, Processor eller en blanding ...".  Begge dele skal være i orden. Det vil formentligt for dit vedkommende betyde en computer med en  Intel i5 eller i7 processor af nyere dato, dvs. med mindre end to år på bagen, og 8 GB RAM eller mere. RAM-hastighed har ikke den store betydning, da forskellene in-real-life mellem hastigheder på blokke af nyere dato sjældent giver nogen mærkbar forskel.

Mht. "...da jeg ikke synes der er sammenhæng imellem GHz og pris", så er der så mange faktorer, der spiller ind, at du bør glemme de tal. En CPU med 6 år på bagen og en hastighed på 2,3 GHz er ikke så hurtig som én af nutidens med 2,3 GHz.

Mht. "...2.3 GHz (boost til 4.6 GHz)", så betyder det, at CPU'en under ikke-krævende opgaver vil arbejde med 2,3 GHz, og når der så bliver brug for det, vil den accelere til 4,6 GHz, men formentligt kun i en ganske kort periode. Det svarer lidt til, at du i en bil under en overhalig træder på speederen for at komme hurtigt forbi.  Den arbejder på den måde for at minimere strømforbrug og varmeudvikling, for jo hurtigere, den skal arbejde, jo mere koster det på de to punkter.
__Allan__ Seniormester
24. januar 2021 - 19:59 #2
Mange tak for dit svar. Det giver jo ganske god mening. Havde aldrig selv tænkt på at det kunne have med strømforbrug og varmeudvikling at gøre...

Mht. pris, så vil jeg helst ikke over 7.000,- da den ikke skal bruges dagligt, og jeg samtidig overvejer at købe mig en Mac Mini.

Men mon ikke man kan finde en i5 med 16 GB ram til dén pris?
milter Ekspert
24. januar 2021 - 20:44 #3
#2.
Velbekom. Det burde kunne lade sig gøre, men hvilken skærmstørrelse foretrækker du? Og hvis du kan nøjes med 8 GB RAM, så bliver udvalget en del større.Så vidt jeg kan se, så behøver du ikke absolut 16GB RAM, medmindre du skal programmere spil.  Igen, Ryzens 5-serie er lige så god som en i5, så hvis det ikke absolut skal være en Intel processor, så bliver udbuddet endnu større.
__Allan__ Seniormester
24. januar 2021 - 22:55 #4
Jeg vil kigge efter en med 8 GB og mulighed for opgradering.
Er dog ikke fan af AMD, så det bliver nok en i5 for at holde budgettet nede 😉

Tak for din hjælp.
milter Ekspert
24. januar 2021 - 23:46 #5
Velbekom :-)
Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links

Opret Preview

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester

Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.